Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Zavirite u čarobnu kuću za porode nedaleko od Hrvatske

Možete ići roditi samo u rodilište, je li tako? Ne, uvijek imate izbor makar mislile da ga nemate. Ovdje smo pisale zašto je normalno roditi kod kuće, ali postoji i treća opcija.

Kuća za porod.

Možda ste čuli za žene koje idu roditi u Klagenfurt jer su tamo bolji uvjeti u rodilištu i jer im daju više slobode i izbora.

Vjerojatno ste pomislili da to nikada ne bi bila opcija za vas jer je daleko, jer je druga država, jer će svi oko vas reći da je to čudno ili hirovito. Zapravo to sve nisu čvrsti argumenti da ne idete roditi negdje gdje će vas stvarno poštovati i gdje možete dobiti kvalitetnu primaljsku skrb u trudnoći i porodu, ono što je kod nas skoro nemoguće. 

Upoznajte Susannu i kročite u njenu kuću za porode nadomak Klagenfurta.

Kuće za porod su posebno opremljene kuće nedaleko rodilišta koje imaju sve uvjete za sigurno rođenje bebe.

Kada se odlučite roditi u kući za porod trebate i primalju koja će biti uz vas. Nema liječnika, CTG-a, klistira, brijanja, nepotrebnih vaginalnih pregleda, bušenja vodenjaka i drugih intervencija samo ako uistinu nisu neophodne.

U porod ulazite s primaljom koja poštuje vaše želje i koja poznaje proces fiziološkog (prirodnog) poroda, s primaljom koja će učiniti sve kako biste imali svoj najbolji porod.

Susanne više ne prakticira primaljstvo, ali zato njezine kolegice, nezavisne primalje s licencom u Austriji, koriste njezinu kuću za porode.

Ovo je mjesto gdje vi birate kako ćete roditi: u bazenu, na stolčiću, na krevetu, ostanjajući se na viseću tkaninu ili u rukama vašeg partnera.

Nitko vam neće zabraniti ništa, vaše želje i potrebe su ovdje najbitnije.

Sve u kući u vama budi ugodu i osjećaj voljenosti. Od niskog kreveta na koji se ne trebate penjati do fine domaće hrane. Sve je podređeno tome da se opustite i volite sa svojim partnerom kako bi vaš porod tekao što sigurnije i bolje jer ove dvije stvari su nerazdvojive. 

Soba za porod ima svoju kupaonicu iz koje se izlazi na terasu u prirodu.

U ovakvom okruženju možete uživati u prvim danima majčinstva, ali i u porodu. Nitko vam ne brani da svoje kontrakcije prolazite pod zvjezdanim nebom ili šećete u prirodi.

Predivan početak majčinstva

Nakon poroda se danonoćno brine o vama i cijeloj obitelji 3-5 dana, ovisno koliko dugo želite ostati.

Na ovaj način žene koje prvi put rađaju imaju kvalitetnu skrb u tim izazovnim danima, emotivnu podršku i stručne savjete oko dojenja i majčinstva.

Uz vas je žena koja vam bilo kada, koliko god puta je to potrebno može doći i pokazati sve što vas brine i zanima, sve kako biste imali predivno babinje.

Prirodno je da niti o hrani ne morate brinuti, u ovoj kući ćete u krevet dobiti tri obroka na dan, napravljena ekološkim namirnicama iz okolice, a sve vaše prehrambene želje se uvažavaju.

Tako bi trebalo biti veći dio babinja, drugi trebaju brinuti o vama. Ono što vi trebate raditi je odmarati i povezivati se sa svojom bebom, ali za to vam treba podrška.

Sunčana soba

U središtu kuće se nalazi okrugla soba s predivnim krovnim prozorom. Tu se možete grijati i usred zime sa svojom bebom i uživati u suncu.

Cijela kuća je napravljena od prirodnih materijala, a nalazi se na malenom brdu s predivnim pogledom. Možete uživati u privatnosti i prošetati se po okolnoj prirodi.

Crvena soba

Crvena soba je nešto posebno, nalazi se ispod Sunčane sobe, zidovi su obojani u crveno, a svjetlo je lijepo prigušeno.

Ona će uskoro služiti ženama koje se žele povući u vrijeme svoje mjesečnice. Ako ste čitale Crveni mjesec, možete zamisliti kako izgleda povlačenje u to vrijeme. Žene će se moći posvetiti sebi, čitanju, glazbi, dubokim razgovorima ili bilo čemu što ispunjava njihovo srce.

Ova kuća je mjesto koje slavi život, ženstvenost i smrt. Jer te tri stvari su uvijek isprepletene. Kroz ženu se rađa novi život, a u tim trenutcima je prolaz otvoren i na drugu stranu. Mnoge žene nisu svjesne da je strah od poroda zapravo strah od smrti, jer u podsvjesti znaju da će joj biti jako blizu dok budu u porodu, ali to je potpuno prirodno. Jendo bez drugoga jednostavno ne ide.

Mogu li ja roditi u ovoj kući?

Naravno da možete. Ako su vas sve ove slike privukle i osjećate da je ovo "vaše" mjesto, javite nam se i ispričat ćemo vam sve o mogućnostima poroda u ovakvoj kući

Možda se brinete kako ćete stići do tamo u porodu, ali vjerujete nam porod ne izgleda kao u američkim filmovima. Obično ima puno vremena za polako spremanje i kratki put do tamo. Čak možete otići u kuću i par dana prije poroda kada počnete osjećati da je porod blizu i tijelo se jasnim znakovima pripremati na njega.

Ako se ne možete vidjeti na ovakvom mjestu jer nema opstetricijskog tima, svih uređaja i alata, sjetite se da je porod fiziološki događaj. To nije bomba koja čeka da eksplodira, ali to postaje kada se počnemo nepotrebno miješati.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr