Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Zašto je porod toliko moćan? Objašnjenje koje još niste čuli

Da vas upitam koliko ste budni u ovom trenutku od 1 do 10 (gdje je 1 je potpuno budna, a 10 u dubokom snu), što biste odgovorili?

Svijest se odnosi na našu svjesnost o vlastitom postojanju, mislima, osjećajima i onome što se događa oko nas. Može se odnositi i na našu budnost kroz aktivnost moždanih valova.

Moždani valovi mjere se u Hertzima i dijelimo ih od najbržih do najsporijih na: Beta (β), Alpha (α), Theta (θ) i Delta (Δ) valove. Postoje i gamma valovi koji su daleko najbrži od svih, tada učimo i usvajamo informacije, u gammi smo vrhunski u nečemu i te dobivamo informacije vrijedne za cijeli ljudski kolektiv. Gamma stanje nas čini da se osjećamo na vrhuncu mentalne i fizičke aktivnosti. To je stanje mozga u kojem se osjećamo sposobnim da učinimo bilo što. U gammu često dođemo iz sporih theta valova kada dobijemo neki "aha!" trenutak.

Promijenjena stanja svijesti se događaju kada spavamo, sanjarimo, meditiramo, stvaramo umjetnost, ali i kad uživamo u porodu. Tako je, i dok rađate.

Ono što se prije moglo samo promatrati danas možemo mjeriti zahvaljujući modernoj znanosti.

Dok žena rađa, ona prelazi iz beta moždanih valova do čak delta valova koji su valovi dubokog nesvjesnog. To zovemo promijenjeno stanje svijesti i ono prati porod na način da se moždani valovi u porodu sve više usporavaju kako trudovi postaju jači. O tom usponu na planinu poroda smo pisale u ovom tekstu.

Što znači da žena zaista može biti u nekim drugim sferama i niti ne osjećati bol na ovaj način na koji je doživljavamo u beta valovima.

Uvijek kažemo mamama da se porod događa u tijelu i da se zato moraju vratiti tijelu i u trudnoći, a ne ostajati samo "u glavi". Kada se žena priprema na porod u rodilištu puno je toga oko čega se mora informirati, od raznih intervencija i njihovih posljedica do komunikacije sa zdravstvenim djelatnicima. Sve je to jako mentalno, a porod je primitivan, čak životinjski.

Što zapravo govorimo je da morate "izaći" iz svojeg neokorteksa i dopustiti majmunici u sebi da odradi posao. Dakle otići iz brzih beta moždanih valova u alfa pa u theta i možda čak u deltu. Jer na ovim sporijim valovima pristupate svom instinktivnom ponašanju, tamo se događaju spontane vizualizacije, orgazmički porodi, bezbolni porodi, pristup nevjerojatnom znanju našeg kolektivnog podsvjesnog.

Porod je teži ako ostajemo u beta valovima.

Tijekom dana se prirodno krećemo između tih moždanih stanja. Dok pišem ovaj tekst sam u beta valovima, kasnije kada budem plesala mogu otići u alfa valove, a onda i u theta dubokom meditacijom. Dok tonemo u san prelazimo kroz sve faze moždanih valova, dok ne dođemo do sna bez snova delta valova. Veliki znanstvenici poput Einsteina i Edisona su koristili te prijelaze u san za rješavanje problema, kao i Dali za inspiraciju.

Žene u trudnoći i porodu imaju još lakši i spontaniji pristup tome jer je mozak neuroplastičan i pod utjecajem hormona.

Moždani valovi u porodu

Mislimo u beti

Beta valovi su oni brzi u kojima ovo čitate, mislite što ćete večerati i da sutra trebate odgovoriti na onaj mail. Novi roditelj će biti najviše u beta volovima dok orkestrira svime. Ti valovi su nam bitni da možemo imati poslove, voziti, brinuti o sigurnosti, ali nisu mjesto gdje stvaramo i zacjeljujemo. Beta su dakle misli i interpretacija.
U ranom porodu su žene u beti, dok su još uzbuđene oko početka, čavrljaju i vrlo su budne. Ako zamislimo porod kao ocean i valove po kojima žena plovi, ovo je vrijeme kada stoji na obali i lagani valovi je maze po stopalima.

Osjećamo u alfi

Alfa je doživljavanje i osjećaji, ona je naš srčani prostor. Dok stvaramo umjetnost, slikamo, plešemo, pjevamo, meditiramo, vježbamo, događa se promjena. Dah se uspori, a s njime i misli prelaze u alfu. Ovo je predivno mjesto gdje naša osjetila ožive. Čujemo s novom jasnoćom, vidimo bogatstvo boja i pojačano osjećamo teksture tkanina. Kada izgubimo osjećaj za vrijeme i mjesto i potpuno smo obuzeti sa radnjom koja može biti i jednostavno mirisanje ruže. Ulazimo u takozvani "flow", izraz koji je skovao psiholog Mihalya Csikszentmihaly, poslušajte njegov TED govor.

Trudnica može biti obuzeta mirisom hrane, predivnom mekanoćom bebine dekice ili zvukom šuštanja lišća i vrlo lako izlaziti i ulaziti u alfu. Ovo je također stanje u kojem mozak mora biti da bi tijelo se otvorilo prema užitku i intimi, a korelira sa otvorenosti cerviksa do 5 centimetara. Žena sada ulazi u ocean i pliva s valovima.

Znamo u theti

Kako se spuštamo u theta valove razvija se osjećaj dubokog znanja i razumijevanja koji se uvelike razlikuje od razmišljanja u beti, ovo je prostor duše. Theta stanja sa sobom nose puno više od kreativnosti iz alfe.

Nosi spoznaje o samome sebi ili nečemu na čemu radimo, theta je osjećanje, a ne razmišljanje. Događa se primjerice tijekom art terapije kada uživljeno slikamo nešto o svom životu i odjednom počnemo plakati. Ti su trenuci neočekivani, snažni i pročišćujući, "aha" trenuci i stalno se događaju u theti, dok pristupamo našem podsjesnom.

Theta je mjesto svih naših odnosa, naše prošlosti i snova. Može biti teška i mračna, ali istovremeno i puna spoznaja i značenja. U theti vidimo širu sliku, ona je mjesto gdje možemo promijeniti svoje ponašanje, zacijeliti i oprostiti. Ovo su moždani valovi kojima se prelazi iz velikog užitka u klimaks.

Žena u porodu u theti pristupa fundamentalnim, primarnim prostorima i znanje pretkinja joj se otvara. Ovo je mjesto na kojem žene dožive porode koji su potpuno "primitivni", a zbog toga sigurni i vođeni višim znanjima. U porodu se odnosi na 6 - 10 centimetara otvorenosti cerviksa, ovo je stanje u kojem ne pliva više kroz valove nego jaše na njima.

Više od sebe u delti

Iza thete se nalazi delta, najdublje stanje svijesti gdje se nalaze naša najznačajnija iskustva. Ovdje pristupamo intuiciji i spoznaji. Dok u theti spoznajemo sve o sebi, u delti se naši vidici šire na sve što postoji. U delti smo u svakodnevnom životu u dubokom snu, ali nije nemoguće biti i budan u delti. Žene u porodu joj mogu pristupiti, a onda se događaju stvari koje mijenjaju život.

Ovo je stanje u kojem doživljavamo jedinstvo sa svime i ekstatičan porod. Osjećaj može biti kao izvantjelesno iskustvo, valovi senzacija se prelijevaju kroz tijelo, između trudova žena doživljava duboki odmor ili spava. Ovo je usklađeno s tranzicijom u porodu (8 do 10 centimetara), a žena postaje jedno s valovima.

Ja i dalje tvrdim da me porod nije bolio. Da, bilo je boli, ali ona je bila sporedna.

- mama A.

Ovakva su iskustva rjeđa, ali ne onoliko rijetka koliko mislite. Glasniji su razgovori o tome koliko porod boli (zapitate li se nekad da li nas baš zato toliko boli?). Zbog toga dijelimo i ovakve priče. Naša su tijela fascinantna i sposobna za puno više no što mislimo.

Žene u porodu mogu lako prelaziti iz jednog stanja u drugo, i vraćati se theta ili delta valovima, ali samo ako se osjećaju sigurno u svom okruženju. U suprotnom će mozak morati ostati aktivan u beti zbog adrenalina i reakcije "bori se ili bježi".

Povežite se sa svojim tijelom, učite meditirati, idite na Hypnobirthing, na Theta tretmane, sve što će vas spustiti iz glave u srce, dušu ili kolektivno nesvjesno. Sigurno će vam promijeniti iskustvo poroda.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr