Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Vodič za vaginalni porod nakon carskog reza (VBAC)

Prošle smo subote bile na stručnome skupu "Vratimo porođaj ženama", ove godine na temu vaginalnog poroda nakon carskog reza (VPNC, engl. vaginal birth after C-section ili VBAC).

Hrvatska komora primalja i Doula Antonela - Centar za prirodnu trudnoću, porod i roditeljstvo okupili su primalje, doule, liječnike, majke te druge zainteresirane i upućene kako bi skupa dali sliku stanja i mogućnosti VBAC-a u hrvatskim rodilištima.

Nacionalni prosjek carskih rezova raste: s 14 % u 2004. godini popeo se na 25 % do 2016. godine s naznakama daljnjeg rasta. To je gotovo dvostruko! Što je više carskih, više je i žena s ponovljenim carskim rezom što temu VBAC-a čini još važnijom.

Carski rez je ozbiljna operacija koja sa sobom nosi brojne rizike i kratkoročne posljedice, dok su dugoročno slabo poznate te ostaje otvoreno pitanje što nam će nam to neznanje donijeti.

Predavanja u subotu su bila zanimljiva, a diskusije nakon predavanja još više pa smo vam u dogovoru s organizatoricama odlučile prenijeti najvažnije poruke sa subotnjeg skupa.

Što smo zaključile u subotu, što je potrebno za uspješan VBAC? Na temelju svega što smo naučile, Doula Antonela i Lele za vas su pripremile ovaj vodič za vaginalni porod nakon carskog reza.

Je li VBAC za mene

Ovaj tekst nije napisan s namjerom da vas odgovori od carskog reza, nagovori na VBAC ili osudi vaš odabir. Izložene informacije namijenjene su kao vodič i pomoć da sami donesete tu odluku.

Donošenje odluke ponekad može biti teško za majke. Naravno da želite najsigurniju opciju za svoje dijete, a u što je to najbolje i najsigurnije – nije uvijek jasno. 

Prema RCOG-u, VBAC je kontraindiciran samo kod žena koje su imale rupturu maternice, imaju klasični ožiljak od carskog reza (udužni rez kako se nekad radio) ili neku drugu indikaciju za carski neovisno o prethodnom rezu (primjerice, placenta praevia). Glavna je pak preporuka individualni pristup.

Nekada su govorili: "Jednom carski, uvijek carski", međutim danas većina žena ima mogućnost vaginalno roditi nakon carskog reza. Prema nekim stranim podacima, 74 % žena koje pokušaju VBAC će roditi vaginalno.

Informirano odlučivanje, što je to

Mnoge majke radije odaberu ponovni carski rez ili VBAC na temelju preferencija ginekologa, a poznato je da većina ginekologa radije odabire ponovljeni carski rez. Onda se postavlja pitanje jesu li neke žene bile prisiljene ponovno roditi carskim rezom jer nisu imale mogućnost ni pokušati vaginalno roditi?

Svi uključeni u rad s trudnicama trebali bi zajednički raditi na tome da se izbjegne (ponovljeni) carski rez kad god je to moguće.

Ako vam liječnik kaže: "Jednom carski, uvijek carski" – to nije individualni pristup niti vam je dana točna informacija. 

Ako čujete: "VBAC nosi svoje rizike" – to je točna, ali nepotpuna informacija. Svaki odabir nosi svoje rizike, a na vama je da odlučite s kojom se opcijom osjećate najsigurnije.

Ako vam kažu: "Ja to ne radim" ili "Pričekat ćemo do 40. tjedna, a onda idemo na carski" – dobili ste ultimatum, a ne podršku.

Poanta? Neka to zaista bude vaša odluka, donesena nakon upoznavanja sa svim prednostima i mogućim komplikacijama ponovljenog carskog reza ili VBAC-a, kako za vas, tako i za vaše dijete

Što god odlučili u konačnici, okružite se ljudima koji poštuju i podržavaju vašu odluku.

Što možete napraviti

Svaki od ovih podnaslova može biti tema za sebe, ali potrudile smo se sažeti u 5 koraka koji vas vode do uspješnog VBAC-a.

#1 Informirajte se o VBAC-u i fiziološkom porodu

Odaberite tečaj za trudnice koji će vas ohrabriti i podržati u prirodnom procesu rađanja. Važno je da vaša priprema za porod bude osnažujuća, ali i realistična na način da znate što možete očekivati od svojeg poroda i situacije koja će vas dočekati u bolnici.

Prije svega, informirajte se o svojim pravima i odgovornostima.

Ako dobijete zeleno svjetlo za VBAC, vaš će se porod tretirati kao porod prvorotke, a tako će se ponašati i vaše tijelo. Neinterventan porod (bez požurivanja, dripa, prokidanja vodenjaka i drugih intervencija) i VBAC idu ruku pod ruku, zato naučite kako podržati prirodan proces rađanja.

#2 Odaberite podržavajuće rodilište i pružatelja skrbi

Na Rodinoj stranici o rodilištima možete pronaći statistiku za svako od rodilišta. Podaci nisu ohrabrujući i taj put nije uvijek lak, ali moguće je imati vaginalni porod nakon carskog reza uz podršku pravog liječnika (i malo sreće). 

Pokušajte upoznati primalje i liječnike u svojem odabranom rodilištu. Ne dajte se smesti: posjetite dane otvorenih vrata, najavite se, pokucajte na vrata ili razgovarajte s osobljem kad odete na pregled. U našem sustavu ne možemo birati primalju ni ginekologa u rodilištu, ali možete "pripremiti teren" tako što ćete već na pregledima prije poroda izraziti svoje želje i ispitati koliko su vas voljni podržati u vašem naumu. 

Ne radi se o "povlačenju veza" nego uspostavljanju dobre komunikacije.

Tijekom pregleda postavite pitanja o svim važnim činjenicama (medicinska anamneza, mogućnost rupture, postupci, rutine i načini poroda kod VBAC-a te je li medicinsko osoblje obučeno za takve porode). Moguće je da ćete naići na zid, ali uvijek možete potražiti drugo mišljenje, u drugoj instituciji.

#3 Suočite se s prethodnim iskustvom poroda

Iza sebe sam imala dva iskustva [carskog reza] koja prolaze mnoge žene u Hrvatskoj, zato sam se ponekad osjećala manje ženom, manje majkom – kao da mi je nešto ukradeno, uskraćeno nakon tih poroda. Nisam se mogla u sebi pomiriti da je to sve čime nas je priroda blagoslovila kao majke. Da ne bude zabune, neizrecivo sam zahvalna za svoju djecu, bez obzira na prijeđeni put.

Mama M.

 

Carski rez nosi i svoje emocionalne posljedice: žene se ponekad osjećaju neshvaćeno, odbačeno ili "zaključane same u sebi". Imaju osjećaj kao da su njihova tijela podbacila i sumnjaju u svoju sposobnost da rode prirodno.

Između 1,5 i 6 % žena doživjet će posttraumatski stres kao posljedicu carskoga reza, a simptomi mogu trajati tjednima, mjesecima pa čak i godinama. 

Suočavanje s prethodnim iskustvom poroda (kakvo god ono bilo) jako je važan korak u pripremi za vaginalni porod. Psihološka i emocionalna spremnost jednako su važan faktor kao i vaše fizičko zdravlje. Zbog toga je ključno da imate vjeru u sebe, a rađanje doživljavate kao pozitivno i prirodno iskustvo.

Mnogim je majkama VBAC iscjeljujuće iskustvo nakon kojeg se osjećaju "pobjednički", svjedoče o tome kako se brže oporavljaju od poroda i lakše povezuju sa svojom djecom.

#4 Podrška, podrška i podrška

Uspješnost VBAC-a ovisit će o vama i podršci koja vam je pružena: od strane pružatelja skrbi, obitelji i lokalne zajednice.

Važna karika u iscjeljivanju prethodnog i pripremi za novo iskustvo poroda je povezivanje i okupljanje sa ženama koje su doživjele carski rez i VBAC te stvaranje podržavajuće i pozitivne okoline. Model koji se pokazao uspješnim su grupe podrške – sigurna mjesta gdje majke mogu dobiti emocionalnu podršku i čuti iskustva drugih bez osude.

Za početak, možete se pridružiti grupi u nastajanju: Vaginalni porođaj nakon carskog reza - grupa podrške.

Razmislite i o angažiranju porođajne doule ili neke druge osobe od povjerenja koja će vas pratiti kroz trudnoću i porod.

#5 Znajte da ste i vi važne

Kad se radi o VBAC-u ili porodu općenito, što žene žele? Informacije, opcije, individualni pristup, ljubazne riječi, ali najviše od svega  da su UKLJUČENE u donošenje odluka.

Da je porod nešto što same čine, a ne nešto što im se događa.

Zaključak do kojeg smo došle nakon skupa, a i inače: uvijek se sve vraća na nas. U našim bolnicama puno je posvećenih primalja i liječnika koji se trude najbolje moguće raditi svoj posao, ali na nama je da postavljamo pitanja, komuniciramo svoje želje i započinjemo dijalog. Ukratko, da postanemo aktivne sudionice u svojem zdravlju.

Bilo da rađate vaginalno, carski ili pokušavate ostvariti VBAC, sudjelovanje u donošenju odluke kako ćete roditi dat će vam snagu, samopouzdanje, (a istraživanja kažu) i bolje zdravstvene rezultate kod majki i djece. 

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr