Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Trebam li požuriti u rodilište nakon pucanja vodenjaka

Za početak zapitajte se ovo.

Jeste li čuli za žene kojima je puknuo vodenjak u 25. ili 32. tjednu i čekalo se tjednima na porod s puknutim vodenjakom kako bi beba što više sazrela. Zašto je onda preporuka ženama koje su u terminu da dojure u rodilište na prvu kap vode?

U prošlom smo blogu objasnile što je vodenjak i kako prepoznati otjecanje plodne vode. Kod 10 do 20 % žena porod započne pucanjem vodenjaka, ali kako u tom slučaju znati kada krenuti u rodilište?

Zbog čega pukne vodenjak

Vaginalni mikrobiom

Neka istraživanja su povezala gljivične infekcije s većom šansom pucanja vodenjaka, a isto tako manju vjerojatnost pucanja ako je vagina bila kolonizirana dobrim bakterijama laktobacilima.

Vaginalni pregled

O vaginalnim pregledima u trudnoći pisale smo ovdje, ali nije na odmet podsjetiti se da su vrlo vjerojatno potpuno nepotrebni ako nema drugih simptoma te da povećavaju rizik od infekcije.

Ono što se još može dogoditi je da grub pregled može oštetiti vodenjak ako je cerviks već mekan i otvoren prije poroda. Nerijetko je da žene nakon pregleda kod kuće dožive lagano krvarenje i bolove.

Odvajanje membrana

Ovo je jedan oblik indukcije tijekom kojeg se, ako je cerviks dovoljno otvoren, odvajaju membrane vodenjaka i tako potiče porod. U istraživanjima ovakve indukcije je značajna razlika pucanja vodenjaka (9.1 % naspram 0 %) između žena kojima je napravljeno stimuliranje membrana i onima kojima se radio samo vaginalni pregled. Možda bi bila još veća između žena kojima se nije radio niti vaginalni kada znamo da i to povećava rizik oticanja plodne vode.

Amnioskopija

Ovaj invazivni postupak gledanja boje plodne vode u trudnoći se u razvijenim zemljama rijetko koristi, dok je kod nas još relativno čest. Poput grubog vaginalnog pregleda, amnioskopija isto može oštetiti membrane vodenjaka i time izazvati prerani porod u trenutku kad ni tijelo ni beba nisu spremni.

Također ne govori ništa o stanju vode iza bebine glave. Kada se 50-ih godina pretpostavilo da je mekonijska voda nepobitan znak ugroženosti djeteta (što se kasnije ispostavilo da nije istina), uvelo se korištenje amnioskopije.

Ona bi mogla biti koristan alat kada bi se vagalo između indukcije ili čekanja nakon 41. tjedna + 3 dana kako je praksa kod nas. Informirajte se i odbijte takve preglede ako ih ne želite jer znate kakve rizike nose sa sobom.

Položaj bebe

Neke babice kažu da iz iskustva vide više spontanih pucanja vodenjaka kod beba koje su okrenute posteriorno, dakle svojim leđima o mamina ili ako im glava nije u idealnom položaju jer stvaraju neravnomjeran pritisak na vodenjak.

Zato je dobro pitati ginekologa ili primalju ne samo je li beba okrenuta glavom dolje, nego i gdje su leđa. Odlazak kiropraktičaru, fizioterapeutu, osteopatu ili shiatsu praktičaru je odličan način balansiranja tijela jer se bebi tako omogućuje da zauzme najbolji položaj.

 

Ovo nisu svi razlozi, dapače, sigurno ih je još puno, ali oni su nam još uvijek često nepoznanica kao i mnogo drugih stvari vezanih uz porod. Jedan primjer je uloga vitamina C u preranom pucanju vodenjaka (prije 37. tjedna): pokazalo se da je manja vjerojatnost za pucanje vodenjaka ako žena unosi veće količine tog vitamina.

Ne smijemo zaboraviti i na emotivnu i psihološku komponentu poroda, kao i jedinstvenost svakog tijela svake žene i svake bebe.

Igra čekanja iliti pucanje vodenjaka bez trudova

Vodenjak prirodno puca tik prije poroda, kada mjehur koji je nastao ispred bebine glave koja se spušta više ne može izdržati pristisak.

U slučajevima kada oteče plodna voda prije razvijanja trudova, većina žena će ih dobit unutar 24 sata.

Ako pogledamo istraživanja bez sintetičke indukcije (u prijevodu, bez dripa): 45 % žena će unutar 12 sati dobiti trudove, a između 77 i 95 % unutar 24 sata. Jedno istraživanje je pokazalo da će oko 20 % prvorotkinja možda trebati i 48 sati da dobiju trudove, kao i 7 % višerotkinja.

Ali malom broju žena će trebati i do 7 dana! Istraživanje na 7000 žena je pokazalo jako malenu razliku u ishodima poroda kod žena koje su čekale trudove i koje su bile inducirane

Žurba da se pokrene porod i beba što prije rodi nakon što je puknuo vodenjak je nešto poprilično novo.

Primalja dr. Rachel Reed piše da je 2001. godine kada bi rodilja nazvala bolnicu i rekla da joj je puknuo vodenjak, uobičajeni odgovor bio: "Ako ne dobijete trudove u roku od 3 dana, nazovite nas opet".

Tijekom idućih godina to je postalo 72 sata, zatim 48 sati, 24 sata pa 12 sati, a sada je 0 sati. Također kaže da ako mislite da je ta promjena došla zbog znanstvenih otkrića u istraživanjima, bili biste u krivu.

Strah od infekcije, je li opravdan

Infekcija je najčešći razlog koji se navodi zašto žena treba odmah doći u rodilište po oticanju vodenjaka kako bi žena i beba bili na "sigurnome" i primili antibiotike. Sve intervencije koje smo do sad navele (vaginalni pregled, amnioskopija i odvajanje membrana) izvode se u rodilištu, a povećavaju rizik od infekcije.

Ono što još često čujemo je briga da će beba ostati "na suhome". To se neće dogoditi. Plodna voda se stalno obnavlja i stvara, ali je jako bitna hidratacija jednom kada se to dogodi. Pijte vodu! 

Sumirani rezultati 23 istraživanja čekanja trudova ili induciranja poroda govore da je nešto manji rizik (< 2 %) od infekcije kod majki koje su inducirane, ali bez razlike u Apgar indeksu, infekcijama kod beba i stopama carskih

Ali dr. Rachele Reed kaže da se i taj podatak treba bolje sagledati jer razlika više nije značajna kada se ukloni vjerojatnost pogreške u istraživanju. Primjerice, koliko je slučajeva sepse samo oprez i nagađanje, jer neki simptomi mogu biti biti uzrokovani drugim intervencijama poput epiduralne koja povišava temperaturu i mami i bebi ili dripa koji smanjuje razinu šećera u krv bebe. Uobičajena je praksa te simptome tretirati kao infekciju prije nego se dokaže da ona uistinu postoji.

Indikator tome je i što nije bilo razlike u Apgar indeksu u te dvije skupine, a bebe koje imaju infekciju imaju i puno lošiji Apgar i trebaju oživljavanje po porodu. 

Također ove studije ne razdavaju prvortkinje od višerotkinja, što je bitno gleda li se stopa carskih kod indukcija. Ova istraživanja nisu našla povećanu stopu carskih, ali se iz istraživanja zna da kod prvorotkinja indukcija poroda ide s većim rizikom carskog reza

Zaključak je zapravo da nema opravdanog razloga (ako nema drugih simptoma poput temperature, bolova u trbuhu, osjećaja "da nešto nije u redu", mekonijske vode) da morate odmah u rodilište. Čak su nam mame rekle da doktori na nekim trudničkim tečajima to kažu.

Pričekajte svoje trudove kod kuće, to vam može biti razlika između dva potpuno različita iskustva poroda.

Ako voda nije prozirna ili mliječna

Naš savjet je uvijek ako vam pukne vodenjak i voda je zelena, smeđa ili crna, odmah idite u rodilište kako bi se ustanovilo je li beba u redu. Inače je plodova voda prozirna ili bijela ako se otopio bebin zaštitni sloj verniks, a može biti prošarana s krvi i roskasta.

Ne morate se bojati malo krvi u porodu, ona je najčešće znak da se cerviks širi. Pucanje vodenjaka je rijetko popraćeno s više krvi, što je znak da trebate odmah u rodilište.

Nekada se bebe rode u mekonijskoj vodi vodenjaka koji je puknuo tik prije samog poroda i savršeno su zdrave. Dakle samo zbog toga što nitko nije gledao kakva je voda, nitko nije znao, bebini otkucaji su bili dobri i nije bilo drugih simptoma, nije bilo potrebe za intervencijama ili carskim rezom.

Nakon 40. tjedna oko 20 % beba će imati prvu stolicu dok je još u trbuhu kako crijeva sazrijevaju i počinju raditi. To nije znak stresa nego normalan fiziološki proces. Postoji i nešto što se zove mekonijski čep koji stoji na izlazu crijeva i često se otpusti tijekom poroda što nije znak da je beba otpustila stolicu. 

Plodova voda će se nastaviti čistiti procesom povezanosti bebe s mamom preko pupčane vrpce.

Antibiotici zbog curenja vode

U Hrvatskim rodilištima se ako ne odmah, antibiotici daju 12 sati nakon puknuća vodenjaka, a porod se želi završiti unutar 24 sata.

Ažurirani pregled istraživanja o rutinskoj primjeni antibiotika kod spontanog puknuća vodenjaka, pokazao je da nema snažnih dokaza koji idu tome u prilog za zdravlje majke ili bebe. Stoga je zaključak bio da se treba izbjegavati rutinska primjena antibiotika. 

U smjernicama Državnog instituta za kliničku izvrsnost iz Ujedinjenog Kraljevstva piše:

“Ako nema znakova infekcije, antibiotici ne bi trebali biti dani niti ženi niti bebi, i ako su membrane puknute i preko 24 sata.”

Znamo li je li beba alergična na određeni antibiotik koji toliko majki prima u porodu (strep B, puknut vodenjak, carski rez). Iako posljedice ne moraju biti tako ozbiljne kao anafilaksija već se poslije poroda često manifestiraju kao gljivične infekcije (soor ili mliječac) ili neke druge infekcije zbog otpornosti bakterija na antibiotike.

Kasnije u životu možda kroz probleme s imunim sustavom i mnogim bolestima koje nastaju zbog slabe kolonizacije crijeva kako su znanstvenici već potvrdili. Mnoge mame ne znaju da su problemi s kojima se muče zapravo posljedica antibiotika u i nakon poroda.

Savjeti primalje što kad pukne vodenjak

Već spomenuta primalja dr. Rachel Reed, autorica bloga Midwife thinking koji volimo čitati, dala je sljedeće savjete nakon pucanja vodenjaka. 

Gledajte pozitivno na tu situaciju, svi imate vremena da se pripremite na porod i dolazak bebe. Možete se odmarati, spavati, jesti, drugi brinuti o vama.

Vagina se čisti prema dolje, smanjite mogućnost infekcije tako što ništa neće ići u nju, dakle svedite vaginalne preglede na minimum ili najbolje da ih ne bude.

Neke žene vole pojačati imuni sustav s većim dozama vitamina C, češnjakom ili ehinaceom.

Budite svjesne sebe i povežite se sa svojom bebom te javljajte svojem ginekologu ili primalji promjene. Obratite pozornost na porast temperature, ako se ne osjećate se dobro, voda promijeni miris, boju i slično.

Maženje, klitoralni orgazam, ljubljenje i stimulacija bradavica mogu pokrenuti trudove zbog izlučivanja oksitocina.

Kada se beba rodi treba biti što više koža na kožu s mamom i/ili tatom kako bi se smanjila mogućnost infekcije kolonizacijom mikrobioma te osobe.

Nakon poroda paziti na znakove infekcije kod majke: temperatura, povećan puls, slabost, neugodan miris iz vagine, bolovi u trbuhu, a kod bebe: temepratura, teško disanje, blijeda boja kože, mlitavost.

Ako vodenjak pukne prije termina (prije 37. tjedna), odmah se zaputite u rodilište!


Za kraj se zapitajte još ovo. Skoro svakoj ženi koja dođe u rodilište želi se probušiti vodenjak. Ako se toliko bojimo infekcije kada vam prirodno pukne vodenjak dok ste doma u svom mikrobiomu, zašto se barem jednako tako ne bojimo dok ste u rodilištu među stranim bakterijama i virusima, izložene čestim vaginalnim pregledima i drugim intervencijama i komplikacijama kojih nema kod kuće? 

Ako vas brine je li beba dobro, naručite se na privatni pregled na CTG i ultrazvuk ako će vas to umiriti i dajte šansu svom tijelu.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr