Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Trebam li plan poroda (i je li moguće očekivati neočekivano)

Kažu: "Ako želiš nasmijati Boga, ispričaj mu svoje planove!". Isto tako, ponekad ćete nasmijati i dežurnog liječnika kad mu ispričate svoj plan poroda, ali to nije razlog da ga ne napravite. Prije no što smislite odgovor, pričekajte da vam objasnimo zašto.

Suprotno uvriježenom mišljenju, plan porođaja ne bi trebao služiti tome da ga ispišete krvlju, ovjerite kod javnog bilježnika, a onda se pravedničkim bijesom u rodilištu borite za svoja prava. Barem mi ne mislimo tako. 

Što je plan poroda

Šalu na stranu, plan poroda je dokument u kojem opisujete i potpisujete svoje želje tijekom poroda. O čemu se zapravo radi? Ako ne znate koje su vaše mogućnosti – vi ih nemate! Ispunjavanje plana poroda zapravo je informiranje o vašim opcijama. 

Plan zvuči tako definitivno, a u porodu se ništa ne može planirati. Tako je. Na hrvatskom nema inačice koju često koriste u engleskom jeziku, a to je birth preferences (izražavanje svojih želja više nego potpisivanje plana). Zvuči fleksibilnije, zar ne?

To je kao kad planirate putovanje. Imate itinerer i znate kamo idete, ali vam vremenske i druge (ne)prilike uvijek mogu promijeniti planove. Svejedno ćete se informirati prije odlaska na put, pokušati pripremiti na različite opcije i – nadati se najboljem!

Stavite svoje misli na papir

Jedan primjer plana porođaja možete pronaći i preuzeti s Rodinih stranica ovdje. Taj plan je sastavila radna grupa liječnika specijalista, predstavnika Ministarstva zdravstva, primalja i članica udruge Roda još 2005. godine, a može vam pomoći da se upoznate s intervencijama u porodu.

Pročitajte ga i/ili ispunite za vlastite potrebe, a ako ga želite nositi u rodilište, predlažemo da ipak napišete svoju, jednostavniju verziju. Primjer personaliziranog plana porođaja preuzmite ovdje (ili zatražite pomoć svoje doule).

U tom procesu možda ćete otkriti strahove ili otpor prema određenom ishodu. Pokušajte to otpustiti prije poroda. Možete te strahove napisati na papir, a onda ga poderati ili zapaliti. Staviti stvari na papir drugačije je od samog razmišljanja o tome. 

Istražite kako se osjećate

Shvatite plan poroda kao upoznavanje s kartom krajolika. Ne, ne možete sve isplanirati. I ne znate kuda će vas na kraju odvesti put, ali ovo je mapa krajolika uz koju će se porod u manjoj mjeri činiti kao put u zastrašujuće nepoznato.  Od panoramske staze preko prečica do strmih uspona i neslućenih vidika.

Većina žena će mi kad ih prvi put pitam kakav porod žele reći: "Normalan!", ali što za vas znači normalno? Ili prirodno? Ispunjavanje plana poroda je odvajanje vremena za osluškivanje sebe i pronalaženje svojeg glasa. Ovo je prilika da istražite gdje se vi vidite na toj karti. 

Podijelite svoja razmišljanja s partnerom

Kroz pisanje plana naučit ćete što više o tijeku porođaja i bolničkim intervencijama. Jednom kad dođete u bolnicu emocionalno rastreseni i u trudovima, nećete najbolje moći pojmiti o čemu se govori. Iz istog razloga razgovarajte sa svojim partnerom da budete na istoj stranici. Prođite razne scenarije, objasnite koje su vaše želje i dopustite mu da izrazi svoje brige.

Podrška partnera važna je zbog vašeg emocionalnog stanja, a na porodu može biti ključno ohrabrenje u trenutku kad vam je najteže. Kad dođe do trenutka neke odluke u porodu nitko ne treba govoriti umjesto vas, ali vaš partner (doula ili druga pratnja na porodu) mogu zatražiti trenutak da dođete k sebi ili vas podsjetiti na vaše želje. 

Ponijeti plan poroda u bolnicu ili ne

Donijeti plan poroda u bolnicu često je statement osoblju kojim trudnice pokušavaju ostvariti svoju autonomiju. Istovremeno, druge se iz istog razloga boje da će biti obilježene i zamjeriti se osoblju ako ispadne da se "one miješaju u njihov posao", ali znate što? Vaše tijelo jest vaš posao!

Ući u bolnicu ne znači predati svoju autonomiju i pravo na donošenje odluka nekome drugome. Svoju trudnoću i porod možete "voditi" samo vi (uz ljubaznu pomoć onih koji vas okružuju). Bez obzira na to tko donese odluku, vi ste te koje žive s posljedicama.

Plan možete ponijeti sa sobom u rodilište i ne morate. Ispunite ga prvenstveno zbog sebe, da se informirate i osnažite.

Osvijestite tko je zapravo odgovoran

Kako smo se imale prilike uvjeriti u akciji #Prekinimošutnju nedavno, na našem podneblju ima puno prostora za poboljšanje uvjeta rađanja. Ti se problemi ne mogu svesti pod jedan nazivnik, ali puno njih proizlazi iz toga što je komunikacija loša ili sasvim izostaje. I tu ste ključni vi.

Razmislite, što donosite sa sobom u rađaonicu? Ako ulazite ljutiti, očekujte da će vas najvjerojatnije dočekati obrambena reakcija. Medicinsko osoblje nije ondje da vam zagorča dan ni porod. Iako se ponekad pod pritiskom čini drugačije, svi imamo isti cilj – zdravu majku i dijete! 

Svima je lakše raditi u ugodnoj i podržavajućoj atmosferi. Pokušajte razgovor s osobljem održati uljudnim, ali inzistirajte na informiranom pristanku. To što ste dolasku u bolnicu potpisale privolu za pružanje medicinske skrbi, ne znači da ste pristale na sve. Informirani pristanak nije jedan potpis, to je kontinuirana komunikacija između vas i pružatelja skrbi. Medicinsko osoblje će vam ponuditi opcije, a na vama je da odlučite što je za vas i vašu obitelj najbolje.

Razlozi protiv plana poroda

Oni koji se protive pisanju plana porođaja argumentiraju da je porod dinamičan proces te da ga možete baciti u smeće kad vas ošine stvarnost porođajne boli ili komplikacija. Još je jedan razlog taj da biste mogli biti razočarani sobom ako ste primjerice željeli roditi bez epiduralne, a u tijeku poroda ste se predomislili.

I da, pisanje plana poroda je loša ideja ako to radite s namjerom da kontrolirate što će se dogoditi do detalja ili da zapečatite iskustvo svojeg poroda točno onako kako ste zamislile.

Ako se grčevito držite za određeni ishod i detalje, nalazite se u stanju napetosti i otpora. Umjesto toga, razmislite o tome kako se želite osjećati. Ništa vas uistinu ne može pripremiti. Budite otvorene prema onome što dolazi.

Što kad ne ispadne kako smo planirale

Porod smo već uspoređivale s usponom na planinu. Ne postoji pravi ni krivi put, postoji samo vaš put. Što god se dogodilo, bit će to jedinstveno i samo vaše putovanje.

Učinite što možete da iz poroda izađete s osjećajem ljubavi i prihvaćanja svoje priče pa makar ona bila i teška.

Prije poroda dali ste sve od sebe da se pripremite, a sad se možete samo prepustiti ne nekome drugome nego nečemu drugome, nečemu većemu od nas samih. Nakon poroda znajte da ste napravili najbolje što ste mogli... I to je istina.  

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr