Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Trebam li odbiti vaginalni pregled pred kraj trudnoće

Vaginalni pregledi primjenjuju se kako bi se utvrdio stupanj zrelosti i otvorenost cerviksa prije ili tijekom poroda, no je li taj pregled zaista neophodan? Ako ste zapitale čemu to služi ili ste ih intuitivno poželjele izbjeći, pročitajte trebate li odbiti rutinske vaginalne preglede u posljednjim tjednima trudnoće.

Uobičajena je praksa da trudnice kontroliraju trudnoću u ambulanti rodilišta u kojem planiraju roditi od 35., odnosno 37. tjedna trudnoće. Kontrola uključuje CTG i vaginalni pregled svaki tjedan uz povremeni ultrazvučni pregled, a od 40. tjedna trudnoće kontrole se izvode svaka 2 dana.

Pregledi su neugodni i invazivni

One koje su to već prošle znaju – vaginalni pregledi su neugodni čak i kad se izvode nježno i pažljivo. Promjene na vagini i cerviksu pred kraj trudnoće čine cijelo područje iznimno osjetljivim, a fizička nelagoda ili bol nakon pregleda može potrajati satima ili čak danima.

Ništa manje važno, nelagoda može biti i emocionalne prirode jer se pred kraj trudnoće trudnice često osjećaju ranjivo i defenzivno, a pogotovo za vrijeme pregleda u bolničkom okruženju gdje ponekad nije zadovoljen ni minimum privatnosti.

Osim toga, liječnik može prilikom pregleda slučajno ili namjerno odlijepiti vodenjak od grlića maternice (engl. Membrane sweeping) što se smatra metodom poticanja poroda (indukcije).

Nakon vaginalnog pregleda nije neuobičajeno krvarenje koje može potaknuti lažne uzbune ili jednostavno zabrinuti trudnicu.

Iako se koriste sterilne rukavice, svaki pregled izlaže vas riziku da se u rodnicu uvedu bakterije i povećava šanse za infekciju. Nakon puknuća vodenjaka, učestalost vaginalnih pregleda jedan je od najvećih faktora rizika za upalu plodovih ovoja.

Koliko ste otvoreni ne znači ništa, a može vas i obeshrabriti

Nadate se saznati koliko ćete još dugo biti trudni? To se neće dogoditi. Znati koliko ste otvorene možda će zadovoljiti vašu ili liječničku znatiželju, ali ne znači ništa jer do vašeg poroda mogu proteći još sati, dani ili čak tjedni.

Činjenica da ste otvoreni 1 ili 5 centimetara ništa ne govori! Žene mogu biti nekoliko centimetara otvorene tjednima ili pak biti potpuno zatvorene, a roditi bebu nekoliko sati kasnije.

Otvorenost se izražava u prstima ili, primjerenije, u centimetrima i to je jedan od razloga zašto je vaginalni pregled nepouzdan. Budući da se mjeri subjektivno prema vlastitim proporcijama, procjena otvorenosti može se razlikovati od liječnika do liječnika.

Provjera cerviksa ne govori vam kad će porod započeti, koliko će trajati ni koliko će vam lako ili teško biti, ali može vas razočarati i učiniti da pomislite kako se ništa ne događa ili obeshrabriti da vaše tijelo ne radi svoj posao. To ne može biti dalje od istine.

Vaše se tijelo tjednima polako priprema za porod i savršeno će podesiti vrijeme kako bi vaša beba došla u pravi čas i ni trenutka ranije!

Izvode se rutinski

Jedna je studija istražila utjecaj vaginalnih pregleda pred kraj trudnoće na prijevremeno pucanje vodenjaka (engl. PROM – Premature rupture of membranes). Otkrili su kako je u skupini žena koje su iz tjedna u tjedan išle na vaginalne preglede rizik bio 3 puta veći.

Druga pak studija nije potvrdila te negativne posljedice, ali je pokazala da u najboljem slučaju vaginalni pregledi nemaju učinak na tijek trudnoće.

Praksa rutinskih pregleda napuštena je u mnogim zemljama, dok je kod nas opstala, ali bez utemeljenja na dokazima koji bi opravdali invazivnu prirodu tih pregleda.

Vaginalni pregled? Ne, hvala

Što nam to govori? Ako je vaša trudnoća nekomplicirana, znajte da nećete naštetiti ni sebi ni bebi ako odbijete vaginalni pregled. Ne morate se podvrgnuti pregledu niti morate objasniti zašto to ne želite.

Neke od indikacija za pregled mogu biti redoviti trudovi prije termina, krvarenje ili otjecanje plodne vode. Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome je li vaginalni pregled zaista neophodan i hoće li vam pružiti informacije neophodne za daljnji tijek trudnoće.

 

Zanima li vas više?

Trebam li odbiti brijanje međice prije poroda

 

Trebam li klistir prije poroda

 

Kontinuirani CTG nadzor: U čemu je problem

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr