Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Trebam li odbiti brijanje međice prije poroda

Brijanje stidnih dlačica još se uvijek primjenjuje na prijemu u većini rodilišta. Postupak se radi rutinski s uvjerenjem kako će uklanjanje dlačica smanjiti mogućnost infekcije i olakšati šivanje u slučaju pucanja ili ureza međice (epiziotomije).

Ipak, ta praksa još je jedan od rutinskih postupaka koji nisu utemeljena na znanstvenim dokazima.

Svjetska zdravstvena organizacija još je davne 1999. godine rutinsko brijanje i klistiranje stavila u kategoriju jasno štetnih ili neučinkovitih postupaka koje treba izbaciti iz prakse:

Pretpostavlja se da brijanje stidnih dlačica smanjuje infekcije i olakšava šivanje, ali ne postoje nikakvi dokazi koji bi to poduprli. Žene osjećaju nelagodu kada dlačice ponovno rastu i rizik infekcije nije smanjen. Brijanje se ne bi se trebalo raditi, osim na zahtjev žene.

Brije se jednokratnim žiletom ili metalnom britvom što može biti iritirajuće za one s osjetljivom kožom uz nuspojave kao što su crvenilo, pečenje ili osip. Isušena ili već nadražena koža međice teže će podnijeti rastezanje tijekom poroda

Nekim ženama i sam čin brijanja može biti posramljujuće ili ponižavajuće iskustvo, a ne pomaže ni činjenica da se brijanje izvodi kad dođete u rodilište (ili, rjeđe, neposredno prije izgona) kad su trudovi bolni i teško je ležati.

Jednom kad dlačice ponovno počnu rasti mogu se javiti problemi sa svrbežom ili uraslim dlačicama. 

Znanstvena istraživanja nisu pronašla nikakve kliničke prednosti brijanja stidnih dlaka, dapače, pokazalo se kako brijanje britvom stvara mikroposjekotine koje zapravo povećavaju rizik od infekcije

Sigurno postoje nedostaci rutinskog brijanja žena prije porođaja. (...) Većina nuspojava šivanja javlja se kasnije, a uključuju iritaciju, crvenilo, površinske ogrebotine od britvice te peckanje i svrbež vulve.

Ako vas zanima više, sustavni pregled literature možete pročitati u Cochrane knjižnici ovdje.

Brijanje se u porodu počelo primjenjivati kao priprema za rutinsku epiziotomiju, još jedan od postupaka koji se srećom polako napuštaju. Međutim, ni prijeteća epiziotomija nije indikacija za brijanje upravo zbog toga što se pokazalo da rana zarasta jednako ili ugodnije bez brijanja.

U kirurgiji se također preispituje tradicija pa se tako više ne preporučuje uklanjanje dlačica s mjesta reza, upravo zbog povećanog rizika od infekcije. U slučaju kad dlačice smetaju, umjesto brijanja savjetuje se primijeniti podrezivanje dlačica električnim šišačima / trimerima neposredno prije operacije. Zanimljivo je pročitati kako se ni kod operacija na glavi više ne preporučuje brijanje. 

Morate li se dakle podvrgnuti brijanju prije poroda? Kratko i jasno: ne. Jedino pitanje koje si trebate postaviti jest:

Kako se osjećate najugodnije?

Način na koji uređujete stidne dlačice ne morate mijenjati tijekom trudnoće i uoči poroda (ili možete jer, budimo iskrene, depilacija posljednjih tjedana trudnoće nije lak zadatak!). Anegdotalno, većina se žena odlučuje za podrezivanje dlačica ili depilaciju voskom kod kozmetičara neposredno prije termina jer se tako osjećaju urednije i ugodnije. 

Kako god depilirale (ili ne) svoje intimno područje je vaša osobna stvar i odlazak u rađaonicu to ne mijenja.

U kojem slučaju trebate pristati na brijanje u rodilištu? Samo ako vi to želite.

 

 

 

 

Foto: Freepik, Unsplash

Piše

author image
Jasmina Brković
Doula i porođajna edukatorica

Komparatistica, kustosica i copyrighterica, prije no što je otkrila svoju strast u svijetu poroda, majčinstva i samozaposlenja. Danas se pronalazi u doulanju, čitanju (između redaka), smišljanju pravih riječi i novih poduhvata za Lele. 

Završila je obuku DONA International za porođajnu doulu, edukaciju Newborn Mothers za postpartumsku doulu, tečaj masaže i Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u zelenilu, meditaciji, masaži, dobroj hrani i drugim lijepim životnim čudesima.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr

Prijavi se

Cijena usluge iznosi {{ selectedProduct.price | number:2 }} HRK.

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.

Podatke za uplatu bankovnom transakcijom dobit ćeš na gore navedeni e-mail. Ako mail ne stigne kroz nekoliko minuta, provjeri svoj spam mailbox.

Nisu popunjeni svi potrebni podaci.
Kod plaćanja putem PayPal-a (ili jednom od navedenih kartica), zbog ograničenja PayPal usluge, iznos se pretvara u EUR s tečajem {{ selectedProduct.eurConversionRate }} i iznosi {{ (selectedProduct.price / selectedProduct.eurConversionRate) | number:2 }} EUR.
Hvala! Tvoja prijava je zabilježena.
Dogodila se pogreška :( Pokušaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr.
Dogodila se pogreška :( Ako je uplata izvršena piši nam na doula@lele.hr kako bismo provjerili tvoju prijavu.