Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Trebam li klistir prije poroda

Klistiranje ili klizma je postupak ubrizgavanja tople tekućine u rektum kako bi se izbacio sadržaj crijeva. Davanje klistira rutinski se izvodi prije operativnih zahvata, ali i poroda, iako na zahtjev trudnica sve rjeđe.

Odakle ta praksa? Kada je klistiranje uvedeno u rodilišta, smatralo se da će smanjiti zaprljanje u porodu, umanjiti sram žene i olakšati pražnjenje crijeva i nakon poroda. Beba će imati više mjesta za prolazak kroz zdjelicu ako su crijeva prazna, a time će se skratiti vrijeme trajanja poroda. Možda najutjecajniji razlog je taj što se mislilo da će se smanjiti rizik od infekcije za majku i dijete ako se ženu očisti od fekalija prije poroda.

Međutim, znanstvena istraživanja nisu poduprla rutinsko klistiranje. Zašto se ono još uvijek sprovodi? Istražile smo trebate li i zašto odbiti klistiranje na prijemu u rodilište.

Otkrit ćemo vam tajnu: vaše tijelo se prirodno čisti prije i tijekom poroda. Mnoge žene u porod uđu sa uzbuđenim crijevima misleći da su nešto loše pojele, a zapravo se organizam počeo pripremati i oslobađati put bebi.

Žene su često zabrinute zbog vršenja velike nužde prilikom izgona i pristaju na klistir misleći da će to izbjeći, ali neće! Glavica bebe potisnut će zaostali sadržaj crijeva (bio on tekući ili ne) u svakom slučaju. Bez brige, primalje su na to spremne i neprimjetno će očistiti zaprljanje prije no što uopće shvatite što se dogodilo.

Žena u trudovima bi trebala biti što manje ometana bilo kakvim procedurama i razgovorima, ali kada dobije klistir, ona će morati neko vrijeme zadržavati tu tekućinu da bi klistir bio učinkovit, a zatim ponekad i čekati na red za WC pod jakim pritiskom na crijeva. Nakon pražnjenja će zbog vodenaste stolice i školjka biti zaprljana pa mnoge žene krenu u čišćenje WC-a, zabrinute što će drugi misliti o njima kakav su WC ostavile iza sebe.

 

Navodimo 5 valjanih razloga za odbijanje klistira.

#1 Ne postoji znanstvena studija koja je pokazala učinkovitost klistiranja

Na Chochrane bazi podataka navedena su četiri istraživanja o klistiranju koja su uključivala 1917 žena. Niti jedna studija nije pokazala razliku u promatranim ishodima ni kod žene ni kod djeteta. Mjerila se stopa infekcije majke i bebe, trajanje poroda i razliku stupnja pucanja međice. Svjetska zdravstvena organizacija još je davne 1999. godine u svojim smjernicama svrstala klistir i brijanje u prakse koje se ne preporučuje izvoditi rutinski jer nema dokazanih dobrobiti.

#2 Klistir ne skraćuje vrijeme trajanja poroda

Jedan od najčešćih razloga koji se danas čuje je da će klistiranje skratiti porod, ali ne postoje studije koje to potvrđuju. Dapače, jedna novija studija upućuje upravo na suprotno. 

Ako imate težih problema sa zatvorom i niste imali stolicu 24 sata prije poroda, preporučljivo je uzeti klistir. U suprotnom ta mala količina izmeta koja je još ostala u crijevima neće spriječiti bebin silazak. Dapače, kako bebina glava prolazi kroz zdjelicu pritišće debelo crijevo i gura sadržaj crijeva van.

#3 Nećete izbjeći veliku nuždu

Dok neki tvrde da nakon klistiranja nećete imati stolicu na porodu, vjerujete nam da hoćete. Primalje su toliko spretne u čišćenju potonje da pratnja, a pogotovo žena niti ne shvate da se to dogodilo. Ono što nitko ne govori je da će ta stolica nakon klistiranja biti vodenasta i zbog toga potencijalno puno više zaprljati. Veći je problem povećanje stope infekcije zbog takve vodenaste stolice, što nas dovodi do sljedećeg naslova.

#4 Klistir ne smanjuje rizik od infekcije

Dosadašnje studije nisu pokazale da žena koja je dobila klistir ima manju opasnost od infekcije na mjestu reza ili puknuća međice. Isto tako, niti bebama ne pada mogućnost zaraze majčinim izmetom. Rizik od infekcije zapravo raste jer je takva stolica vodenasta te je zaprljanje veće i teže za očistiti.

#5 Neugodno je, i fizički i emocionalno

Mnogim ženama je sam postupak klistiranja bolan jer uz fizičku nelagodu kroz koju prolaze dok istovremeno pokušavaju zadržati toplu tekućinu u svojim crijevima, moraju odraditi i trudove. Trudnice često pate i od hemoroida, koji još više otežavaju ovaj postupak. Neke žene poslije poroda još danima osjećaju nelagodu od klistiranja.

Postupak može biti i emocionalno neugodan, pogotovo ako ga trudnica nije željela, a nije znala da ga može odbiti.

#5 Žena ne želi klistir

Ako postoji ijedan valjani razlog za odbijanje klistira, to je ovaj. Osim toga, bilo kakvo ometanje žene u trudovima trebalo bi se svesti na minimum. Klistir je intervencija koja je zastarjela i nepotrebna stoga je nema potrebe nametati ženama kao dio obavezne procedure prilikom prijema u rodilište. 

 

Vaše je pravo prihvatiti ili odbiti bilo koju intervenciju pa tako i klistiranje u porodu jer samo vi možete i morate preuzeti odgovornost za svoje tijelo.

Ako vas zanima više i o drugim intervencijama, pročitajte tekstove o brijanju i vaginalnim pregledima.

 

Zanima li vas još?

Shit happens ili što ste htjele znati o broju dva u porodu

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Po struci magistra ekonomije, ali koja je otplovila drugim vodama, tražeći ono što volim, u čemu se nalazim i radim sa strašću, bez da imam osjećaj da radim i jedan dan.

U trudnoći ćemo te zajedno pripremiti i osnažiti, tako da znaš i vjeruješ da si savršeno sposobna donijeti svoju bebu na svijet, ali i onda kada zapne, i zatrebaš pomoć da možeš prihvatiti i to kao dio svog iskustva. Informirat ću te o praksama i odgovarati na sva tvoja pitanja, pokazati vježbe koje možeš raditi s partnerom i pripremiti te za babinje.

U porodu sam s tobom koliko god treba, bez osuđivanja i očekivanja, tu za tebe da te pomilujem po kosi, šapnem na uho da će sve biti u redu kada se obeshrabriš, dodam vode i komadić čokolade. Jer to je sve što zapravo trebaš, mirnu podršku koja će ti stvoriti prostor u kojem ćeš moći slušati svoje tijelo i srce.

U babinju se družimo s tvojom bebom, jedeš hranu namijenju za ovo osjetljivo razdoblje života, uživaš u masaži stopala i razgovoru. I baš kao i u porodu, tu sam da ti pružim jedinstvenu podršku doule, potpuno prihvaćanje svih emocija, zagrljaj i savjet.

Kao što vidiš, doulanje je moja ljubav i moj osobni način borbe za ženska prava, nježnošću i ljubavlju koje želim pružiti svakoj ženi na njezinu putu prema majčinstvu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr