Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Što žene žele (u porodu barem...)

U koje da rodilište idem? 

Pa, to ovisi. Kakav porod želiš?

Erm, ne znam... Normalan?

...

Sad pojednostavljujem, ali više sam puta vodila takav razgovor s trudnicom. Ili unaprijed dođu spremne s idejom da žele prirodni porod. Što god to njima značilo.

Kao doula, prvo moram dešifrirati jezik njihovih očekivanja. Ja ne dajem gotova rješenja. Ne preporučujem bolnice. Ne govorim im što da rade. Prezentiram informacije i prepuštam im odluku.

Da, neka su rodilišta na "boljem glasu" od drugih, ali daleko od toga da je to garancija ovakvog ili onakvog poroda. U porodu, kao ni u životu, nema garancija.

Iskustvo poroda u određenom rodilištu ovisit će o vašoj pripremi, okolnostima poroda, smjeni, danu i raspoloženju svih uključenih. (Nedostajalo je samo da uključim i raspored zvijezda. Nije tako eterično, ali da, treba imati i malo sreće.)

Od svih ovih stvari, utjecati možete samo i jedino na sebe. Smirenost, informiranost i ljubaznost čuda čine.

Nego, vratimo se na temu.

Zašto je važno kakav porod želim 

Već smo nadugo pisale o planu poroda, ali ukratko on vam omogućuje vam da se:

  • informirate,
  • stavite svoje misli na papir,
  • istražite kako se osjećate i
  • podijelite razmišljanja sa svojim partnerom (ili pratnjom na porodu).

Ako ne znate koje su vaše opcije, vi ih nemate!

To je sve. Plan poroda nije tu da biste kontrolirali ono što će se dogoditi i zapečatili detaljan plan svojeg putovanja, nego da istražite kartu krajolika i učinite nepoznato manje zastrašujućim.

Poznavanje svojih opcija daje vam ravnopravan glas u razgovoru o VAŠEM i zdravlju VAŠE bebe. Vi to pravo oduvijek imate, samo toga nekad niste svjesni.

Jer, što za vas znači "normalan" ili "prirodan"? Šanse su da se taj odgovor razlikuje od žene do žene, a na vama je da pronađete svoj.

Što je zaista važno u porodu

Više se istraživanja kvalitativno bavilo otkrivanjem odgovora na pitanje: Što žene žele? (Ne, ovo nije šalabahter za muškarce, ali dobro bi im došlo da razumiju što njihova partnerica zapravo TREBA u porodu.)

Recimo, u ovom su istraživanju htjeli vidjeti kako epiduralna analgezija utječe na zadovoljstvo porodom. S ispitanicama su provodili detaljne intervjue koji su pokazali kako bezbolan porod uopće ne garantira pozitivno iskustvo. Dapače, jedna čak rekla: "Ovo nije porod. Mora postojati nešto više od toga da samo ležim s utrnutim tijelom". 

Umjesto toga, osjećaj brige, povezanosti i kontrole bio je presudan za pozitivno iskustvo, bez obzira na metodu nošenja s boli.

I ovaj pregled istraživanja potvrđuje ono što kao doule u praksi vidimo stalno. Ženama je važno: 

  • Roditi zdravo dijete,
  • Osjećati se klinički i psihološki sigurno,
  • Imati praktičnu i emocionalnu podršku pratnje i
  • Imati kompetentno, ohrabrujuće i ljubazno kliničko osoblje.

Većina ispitanih je željela imati fiziološki (prirodan) porod, ali je bila svjesna da je porod nepredvidiv proces. Ako su intervencije bile potrebne ili željene, žene su željele zadržati osjećaj osobnog postignuća i kontrole kroz aktivno donošenje odluka.

Zdravo dijete? Da, ali to nije sve

Zdravo dijete smatra se najvažnijim ishodom poroda, ali to nije jedino što je važno. Majci koja se osjeća ranjeno svojim porodom teško je, ako ne i nemoguće brinuti o svojoj bebi. Ono što je loše za nju, ne može biti dobro za njezino dijete. 

Ako majci kažemo "važno da je dijete živo i zdravo", ono što joj zapravo govorimo je da je ona nevažna. Zvuči kao da je situacija ili/ili: ili će tvoje dijete biti u redu, ili ćeš ti "ostvariti svoje želje", a to nije istina.

Zbog toga se žene često boje reći što žele i kako se osjećaju, iz straha da će ispasti razmažene ili nezahvalne.

Za pozitivno iskustvo, najvažnije je kako ste se osjećale

Osnaženo? Zanemareno? Podržano čak i kad sve nije išlo po planu? U tome je ključ.

Pozitivno iskustvo poroda ne mora (i ne može) biti savršeno: prirodno, vaginalno, carski, nemedikalizirano ni anestetizirano. Ono ne proizlazi iz detalja porođajnog plana, nego dostojanstva, podrške i vlastite odluke

žene trebaju biti uključene u svoj porod i donošenje odluka. One žele sigurnost, podršku i lijepo iskustvo. Da je porod nešto što one rade, a ne nešto što im se događa.

Osjećaj gubitka kontrole i autonomije nad vlastitim tijelom, bilo da je izazvan nepredvidivim okolnostima u porodu ili ponašanjem osoblja, to je ono što je pogubno, ono što ostavlja traume i ožiljke. Taj se osjećaj iznevjerenosti može javiti i kad je u porodu naizgled sve bilo u redu, kako smo pisale ovdje

Mnogo je čimbenika na koje ne možete utjecati u porodu. Možete utjecati jedino na sebe, sjećate se?

Zato uložite u sebe: svoju edukaciju, podršku u porodu i babinju kao i bilo što drugo što vam daje mir i izgrađuje samopouzdanje. 

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr