Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Što morate znati o infuziji na porodu i dojenju

Porođajna težina.

Svi pitaju za nju, od djeda do kolegice s posla.

Mame su nerijetko ospjednute njome i prije rođenja dok im ultrazvučne snimke pokazuju brojke koje ih brinu je li njihova beba prevelika. Kada se beba rodi, svi žele saznati koliko je teška i dugačka, a u rodilištu morate pratiti podoje i stalno se mjerkaju grami. 

Jednom kad dođete doma vjerojatno ćete nastaviti previše razmišljati o tome koliko grama beba dobiva, ali vratimo se na početak. (Ako se sjećate, o preopterećenosti brojkama i kako znati dobiva li beba dovoljno već smo pisale ovdje).

Porođajna težina

Bebe se mjere i važu otprilike sat vremena nakon poroda, to jest kada završi zlatni sat. Mama odlazi u sobu iz rađaone, a bebu se odvodi na pregled pedijatru. Ta težina se uzima kao porođajna težina koja će kasnije biti referenca za sva ostala mjerenja.

Po njoj se gleda koliki je postotak težine beba izgubila nakon poroda, ocjenjuje se kako napreduje dojenje i treba li uvesti adaptirano mlijeko ili ne. Pad težine od 5-7 % se smatra normalnim, a do 10 % se tolerira, ovisno o pedijatru.

Kad je gubitak na težini veći od toga, situacija se prati s oprezom. Može biti da beba ne dobiva dovoljno, ali često se tu potkrade razlog kojeg mame uopće nisu svjesne.

Koji je problem s infuzijom i dojenjem

Mnogo žena će u porodu dobiti infuziju, ali neće znati kako ona utječe na bebinu težinu i dojenje. Infuzija se daje kada žena:

  • krene u porod s indukcijom dripom,
  • dobije drip tijekom poroda,
  • uzme epiduralnu,
  • bude umorna od predugog perioda gladi ili povraća,
  • dobiva antibiotike za streptokok ili
  • rodi carskim rezom.

Kako pokazuju najnovija istraživanja, veći gubitak na porođajnoj težini bi mogao biti potpuno nevezan za dojenje, već za infuziju koju je majka primala tijekom samog poroda.

Učinak na bebu

Pokazalo se da se bebina težina poveća zbog viška tekućine još u maternici i da infuzija djeluje kao diuretik poslije poroda.

Bebe čije su mame primale infuziju više su mokrile tijekom prva 24 sata života i, kao rezultat toga, izgubile više na težini

To se pokazalo neovisno jesu li rođene vaginalno ili carskim rezom. Stoga njihov gubitak težine nije imao veze sa dojenjem i pravilnim hranjenjem.

Preporučuje se da se bebina težina mjeri tek s 24 sata starosti, umjesto nakon tek par sati. Na taj bi se način neutralizirao učinak infuzije na gubitak težine i dobila realnija slika. 

Učinak na rodilju

Beba nije jedina u čijem se organizmu zadržava višak tekućine.

Majke također osjete posljedice, ali ih najčešće ne povezuju s infuzijom.

Kad nadođe mlijeko oko trećeg dana grudi bujaju, osjetljive su, a vjerojatno ima i kvrga. Tada sve otežava i infuzija primljena u porodu jer su grudi zbog nje još veće i bebi je teže dobro uhvatiti bradavicu u usta.

Cijelo tijelo malo oteče od infuzije, a utjecaj na samim grudima je najveći jer može usporiti naviranje mlijeka oko trećeg dana. 

Ove informacije su važne ako želite dojiti

Kada pedijatar vidi veći pad težine ili ako zbog nateklih grudi imate problema s dojenjem, predložit će da bebi daju adaptirano mlijeko.

Tako da je infuzija u porodu na dva načina utječe na dojenje, odnosno odluku da se bebi da adaptirano mlijeko jer može:

  1. Uzrokovati veći pad težine kod novorođenčeta.
  2. Učiniti grudi natečenima i otežati pravilan hvat te stvoriti poteškoće s dojenjem.

U oba scenarija, pedijatar i/ili vi mogli biste pomisliti kako je beba gladna i ne dobiva dovoljno. 

Uvođenje formule ili strpljenje

Ako je rješenje za svaki problem s novorođenčetom i dojenjem davanje adaptiranog mlijeka vaš staž dojenja neće dugo trajati

Početni podoji su izuzetno važni za uspostavu dojenja, zbližavanje s bebom i vaše samopouzdanje.

Ako želite dojiti razmislite kako ćete postupiti jer samo jedna bočica adaptiranog mlijeka mijenja crijevnu floru vaše bebe i može napraviti štetu kod uspostave dojenja.

Nekada je veći pad na težini uistinu znak da beba ne dobiva dovoljno mlijeka ili da postoji neki medicinski problem. U rodilištu će zbog toga pomno pratiti bebinu težinu, ali uvođenje adaptiranog mlijeka nije i ne bi trebalo biti prvo rješenje. Isto tako praćenje težine ne bi trebao biti jedini alat za mjerenje napretka i donošenje odluka.

Potrebna je potpuna evaluacija uključujući mjerenje bebinih pelena, učestalost i učinkovitost dojenja, bebino ponašanje i slično.

Naš savjet? Uzmite ove informacije u obzir, a uvijek je dobro imati pri ruci broj stručne IBCLC savjetnice za dojenje za bilo kakva pitanja.

 

***

10 koraka do uspješnog dojenja

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr