Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Što ako pređem termin poroda? Prije no što se zabrineš, pročitaj ovo.

Za početak, duboko udahnite. Ne brinite, niste prešle termin.

Niste prenijele ako ste došle do predviđenog datuma poroda, a i dalje ste trudne. Vi ste još uvijek u terminu, već ste tri tjedna u terminu! I bit ćete u terminu još puna dva tjedna. Termin traje punih pet tjedana, od 37. do 42. tjedna trudnoće.

Što uopće znači preći termin? Neke bebe se rode potpuno zdrave i spremne u 37. tjednu, dok se druge takvima rode u 42. tjednu trudnoće. Preći svoj termin značilo bi ući u 43. tjedan, što rijetko koja žena dočeka jer je prevladavajuće mišljenje da žena treba roditi do 40. tjedna (40+0) i puno se poroda inducira kad se približe 41. tjednu.

Još si u jednom komadu?

Zar još nisi rodila? Ili, omiljeno: još si u jednom komadu? Postalo je tako normalno pitati ženu je li već prešla termin jer – zasigurno je već trebala roditi. Takva pitanja (osim što su često naporna) stvaraju pritisak i dojam da se porod već trebao dogoditi. Kraj trudnoće može biti fizički i psihički težak, a neprekidno ispitivanje pojačava nestrpljivost koju dosta žena osjeća. 

Zašto nam je toliko bitno da promijenimo svijest o "prelasku termina"? Zbog psihe.

Najviše se trudnica nada i misli da će roditi prije termina pa se pripremaju samo za taj scenarij. Ne razmišljaju da će jednom kada prođe datum poroda ići na česte preglede u rodilište, o pritisku da "imaju sve manje vremena", o induciranju poroda, sve većoj mogućnosti hospitalizacije i, najviše od svega, emotivnoj potresenosti.

O tom je scenariju teško razmišljati i većina ga žena želi izbjeći pa se "pokuša dogovoriti" sa bebom da će se roditi ranije i da će sve biti u redu. S mamama prvorotkama je najčešće upravo suprotno. Prosječan dan poroda kod prvorotki je 40+6. Odnosno, jedan dan pred ulazak u 41. tjedan kada je pritisak sve veći i veći.

Zamislite kako je biti u koži žene koja je sve svoje nade polagala u to da će roditi "prije termina", a sada je sve više pod stresom, sve joj je teže opustiti se i prepustiti svojem tijelu. U takvom stanju kortizola i adrenalina je i hormonima ljubavi i užitka teže poteći i pokrenuti porod. Psihološki pritisak "ako ne rodiš, onda..." je vrlo stvaran i strašan jer se osjećate kao da vas je vlastito tijelo iznevjerilo.

Sve su pećnice različite

U nekim receptima možete pronaći uputu da vrijeme pečenja prilagodite pećnici i nitko to ne propituje kao da je nešto neobično. Logično je, zar ne? Svaka pećnica može varirati i to je u redu.

Zašto to onda nije u redu uvažiti sa ženama i njihovim trajanjem tudnoće? Zašto se žene stavljaju u isti kalup, a paralelno raste broj induciranih poroda?

Neobično je napraviti takvu usporedbu, kolač nije što i beba. Ali isto tako, je li većina indukcija dobro promišljena?

Indukcije se povezuju s povećanim rizikom prerano rođene djece, povećanom stopom carskog reza, krvarenjem i infekcijama te uzrokuju bolnije trudove, veći stres za maternicu i bebu te povećavaju uzimanje farmakoloških metoda ublažavanja boli.

Porod bi se trebao inducirati samo zbog opravdanih medicinskih razloga, nikada zbog praktičnih razloga ili ičijeg kalendara.

Prema američkom istraživanju iz 2013. godine "Listening to mothers", preko 4 od 10 žena (41 %) je izjavilo je da je njihov liječnik pokušao inducirati porod. Od svih žena koje su bile inducirane, 44 % je reklo da su inducirane jer je beba bila zrela i bile su blizu termina. Drugih 18 % je reklo da je razlog bila briga liječnika da su prešle termin.

Kada je beba začeta?

Nijedna metoda procjene termina nije potpuno točna, a to se ispostavilo i za najčešće korištenu metodu – Naegelovo pravilo. Ona se temelji na pretpostavci da sve žene imaju ciklus od 28 dana i ovulaciju 14. dan ciklusa.

Što ako vaš ciklus traje dulje? Za svaki dan koliko je vaš ciklus dulji, trebate i na termin dodati toliko dana, uključiti dan ovulacije i vrijeme potrebno za implantaciju.

Bolja procjena je ultrazvuk oko 12. tjedna trudnoće, ali ni on nije potpuno točan. Nekim bebama jednostavno treba manje ili više vremena u maternici i to je u redu.

Jedna važna studija iz 2001. godine pokazala je do kojeg tjedna i dana će najviše žena roditi. Pratilo se 1,514 zdravih žena čiji se procijenjeni termin poklapao i po menstruacijskom ciklusu i po ultrazvuku iz prvog tromjesječja. Rezultati su pokazali da je 50 % svih žena prvorotkinja rodilo do 40+5 dana, dok je 75 % svih žena rodilo do 41+2 dana. 50% žena koje su već imale djecu rodilo je do 40+3 dana, a 75 % njih do 41. tjedna. To znači da je za obje skupine procijenjeni termin poroda bio pogrešan.

Stvarna trudnoća trajala je oko 5 dana duže kod prvorotki, 3 dana duže kod višerotki.

Zanima li vas više, pročitajte ovaj iscrpan članak o prelasku termina na Evidence Based Birth.

Najmanje beba rađa se na Božić

Zapravo, najrjeđi datum rođenja je 29. veljače, iz očitih razloga. Zanimljivo je da su sljedeća tri najrjeđa rođendana Božić (25. prosinca), zatim Nova godina (1. siječnja) pa Badnjak (24. prosinca). Je li to slučajno ili bebe baš ne vole inkomodirati svoje majke za blagdane?

Budući da su ovo američki podaci, vrijedi spomenuti da su rijetki i datumi krajem studenoga (oko Dana zahvalnosti) te Dan nezavisnosti (4. srpnja). 

Vaša beba nije dar ispor bora, najbolji dar koji joj možete pokloniti je vrijeme.

Beba će doći kada bude spremna

Ako nema medicinske indikacije za indukciju, što možete napraviti?

I WHO i ICI naglašavaju da intervencije poput indukcije i dripa u samom porodu (umjetnog oksitocina) trebaju biti upotrijebljene samo onda kada su rizici nekorištenja indukcije veći od rizika njezinog korištenja.

Što to znači? Ako je bolje pričekati i ne napraviti ništa, to je upravo ono što treba napraviti.

Kako znati je li to bolji izbor? Razgovarajte sa svojim liječnikom. Jeste li vi ili vaše dijete u izravnoj životnoj opasnosti? Što će se dogoditi ako intervenciju odgodite za jedan dan? Ako i dalje niste sigurni potražite drugo mišljenje u drugoj bolnici.

Vaše i bebino zdravstveno stanje su valjani razlozi za induciranje poroda, dok nečiji godišnji odmor ili bolnički protokol (da se porod inducira na 41+3) to nije.

Izbjegavanje nepotrebne indukcije poroda dopustit će vašoj bebi da bude spremna za ovaj svijet, prvenstveno njezina pluća. Trudovi bez umjetnog oksitocina bit će upravo onakvi kakvi trebaju biti, vaše tijelo će proći kroz manje stresa, a porod s manje intervencija povećava i šanse za uspješno dojenje, povezivanje s bebom i smanjuje rizik od postnatalne depresije.

Svaka žena je drugačija, svaki porod je drugačiji i svaka beba je drugačija. Ako usporedite pet dvogodišnjaka, vidjet ćete da se razlikuju po visini, težini, obliku tijela, osobnosti i temperamentu. Zašto onda očekujemo od beba da budu sve iste dok su u maminom trbuhu?

Pričajte sa svojom bebom, pitajte je kada će biti spremna. Nekada nam mame kažu da im je beba šapnula kada će doći i najčešće budu u pravu. Slušajte svoje dijete i svoje tijelo, saznat ćete što je najbolje za oboje.

 

 

Zanima li vas više?

Trebam li odbiti vaginalni pregled pred kraj trudnoće

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr