Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Spinning babies: vježbe koje vam olakšavaju porod!

Ovo nisu klasične vježbe za porod, ne brinite. U ovima možete uživati, uključiti partnera i olakšati si porod.

Prije dva tjedna prvi smo dan Midwifery today konferencije provele na Spinning babies radionici. Iščekivale smo ovu radionicu jer smo znale da će nam puno toga ponuditi i nismo se razočarale. Spinning babies je skup vježbi i tehnika koje je okupila američka primalja Gail Tully, a kojima se balansira tijelo žene kako bi beba zauzela najbolju poziciju u maternici.

Idealno štivo za nas doule koje s trudnicama možemo u trudnoći raditi na pripremi za porod, kako uma tako i tijela.

Kako točno Spinning babies vježbe pomažu

Kako to da neki porodi traju jako dugo, zašto su neke bebe okrenute na zadak, kako to da neke mame imaju lake trudnoće dok druge pate od bolova? Sigurno postoji puno mogućih razloga koji se razlikuju od žene do žene, ali pristup Spinning babiesa rješava mnoge od navedenih slučajeva. Kako točno? Treba krenuti od ženske anatomije.

Balans čega?

O čemu govorimo kada govorimo o balansu tijela?

Možda je bolje pitanje što je u našem tijelu u disbalansu? Naši mišići, kosti i vezivna tkiva. Svi smo mi u neravnoteži, neka vas to ne brine. Samim time što smo dešnjaci ili ljevaci si stvaramo neravnotežu.

Spinning babies se bavi neravnotežom tijela u trudnoći i njezinim utjecajem na bebu, a samim time i na porod.

Poput konopca balona na vrući zrak, našu maternicu drže ligamenti i vežu je s kostima. Ako su ti ligamenti zategnutiji na jednoj strani tijela, oni stvaraju disbalans. Oni će možda zarotirati maternicu, smanjiti prostor u njoj i beba se neće moći okrenuti glavom prema dolje. Isto tako naši mišići i kosti mogu utjecati na porod.

Zbog našeg načina života: sjedenja i slabe tjelesne aktivnosti, ligamenti i mišići su na jednoj ili obje strane tijela skraćeni, rastegnuti, preslabi ili prečvrsti. Upravo tome pristupa Spinning babies, kako uravnotežiti obje strane tijela.

Balans ili ravnoteža prvi je princip Spinning babiesa, a nakon toga dolaze gravitacija i pokret, ali oni nisu toliko učinkoviti sami za sebe.

Tri su osnovne vježbe, a zovu ih "Tri sestre ravnoteže" (engl. Three sisters of balance). To su opuštanje trbuha rebozom (maramom), inverzija i ležeće bočno opuštanje. Svaka od njih je detaljno opisana na stranicama Spinning babiesa. Ako vam se opisi na stranici čine previše kompliciranima, uvijek nam se možete javiti i zakazati susret na kojem ćemo vam sve pokazati.

Trudničke vježbe koje su puno više od samih vježbi

Nas dvije smo se vratile inspirirane i osnažene s konferencije, a Spinning babies nas se jako dojmio zbog fiziologije iza njihovih principa.

Iako smo i prije primjenjivale ove vježbe, sada smo posebno motivirane pokazivati ih ženama kako bi imale što ugodniju trudnoću i što bolji porod. Sa svakom našom trudnicom jedan susret posvećujemo Spinning babies vježbama, iz više razloga od samog uravnoteženja tijela.

Učimo partnere kako da pravilno asistiraju u njihovom izvođenju jer bez toga nema niti rezultata. Uključiti tate u sam proces trudnoće jako je važno. Oni to žele, ali najčešće ne znaju kako mogu pomoći ženi u trudnoći i samom porodu. Kada im damo prave alate, u ovom slučaju vježbe, i počnu ih primjenjivati, postanu jako ponosi na sebe jer znaju da su korisni i da će njihovim partnericama biti lakše, i sada i kasnije.

Kada je tijelo uravnoteženo u trudnoći, u porodu često nema nikakve potrebe za intervencijama. Još jedan razlog zašto volimo ove vježbe je i što je ovo vaše vrijeme s partnerom u kojem se vas dvoje povezujute s bebom i svjesno posvećujete trudnoći i roditeljstvu.

Zato vas sve ohrabrujemo da preuzmete svoj porod u svoje ruke!

Zakaži svoj susret s doulom

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr