Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Shit happens ili što ste htjele znati o broju dva u porodu

Koliko god da mi volimo eterične teme poput onih gdje uspoređujemo porod s usponom na planinu ili majčistvo s obredom odrastanja, trudnice češće imaju jako konkretne i ovozemaljske brige. Jedna od njih je – što ako na porodu obavim veliku nuždu?

To je jedan od razloga zašto ne žele da partner ode s njima na porod ili zašto pošto-poto žele klistir, u nadi da će tako izbjeći neugodnu situaciju.

Želite li iskreni odgovor? Ne možete to kontrolirati.

Tjelesne tekućine i porod idu ruku pod ruku, a usporedba izgona djeteta s kakanjem je realno najtočnija koju si možete dočarati.

(Ako sad razmišljate kako ne biste mogli kakati goli, u ležećem položaju dok vas nekoliko stranaca gleda – da, pitanje je na mjestu!)

Zašto je stolica neizbježna?

Razlog je jednostavan – pri tiskanju djeteta i u vršenju nužde koristimo iste mišiće. Ponekad će vam i u rodilištu reći da „tiskate kao da kakate“ da bi vam lakše objasnili.

Osim toga, kako se bebina glavica spušta, sve je veći pritisak na debelo crijevo. U zdjelici postaje tijesno i svaki milimetar igra ulogu, a kako glavica prolazi, istiskuje sadržaj debelog crijeva kao pasta za zube (isprike ako su opisi previše slikoviti).

Koliko ću kakati

Porod najčešće započinje prirodnim čišćenjem – čestim odlascima na WC zbog čega ćete prije pomisliti da ste nešto loše pojeli nego da imate trudove. Potreba za pražnjenjem crijeva nerijetko se javlja i kasnije u porodu, a upravo zbog toga će količina izmeta na izgonu biti zanemariva. Scenarij koji smo do sad najčešće viđale je taj.

Zašto klistir (ne) pomaže

O klistiru smo već pisale ovdje, ali ukratko zaključci su:

  • Ne ubrzava porod
  • Ne smanjuje stopu infekcije
  • Ne sprečava vršenje nužde

Najčešći scenarij je da žene dobivaju klistir kad su već u uznapredovalim trudovima kad to nije nimalo ugodno i nema dovoljno vremena za potpuno pražnjenje crijeva.

Ako će vam klistiranje pomoći da se vi bolje osjećate, samo naprijed. U suprotnom, znajte da nećete naštetiti ni sebi ni bebi ako ga odbijete.

Što će misliti primalja ili liječnik

Za profesionalce koji će vam pomoći u porodu, to je sasvim normalna stvar i neće ni trepnuti, a nered će za čas očistiti.

Što će misliti moj partner

Puno parova ima dogovor da će se partner zadržati "u sjevernoj zoni", dakle uz uzglavlje i da ne smije gledati što se dolje događa.

Šanse su da zapravo neće ni vidjeti što se događa jer će količina stolice biti mala, a osoblje brzo i spretno u njezinom uklanjanju.

Ako brinete o njemu do te mjere da se nećete moći opustiti, možda je bolje da nije s vama.

Zašto je važno riješiti se straha od pražnjenja crijeva

Ako se bojite da biste prilikom izgona mogli vršiti nuždu, to bi vas moglo omesti u učinkovitom tiskanju. Što je međica opuštenija, lakše će propustiti bebu i manje su šanse da će se ozlijediti.

Koga briga?

Možda vam se sad čini da je to najgora stvar koja se može dogoditi, ali poprilično je sigurno da vam u tom trenutku to neće ni biti na kraj pameti. Kad se bebina glavica rađa preplavit će vas toliko senzacija da nećete moći brinuti o tome je li nešto "pobjeglo".

Razumijemo, to vam je jedna većih briga u trudnoći, ali nakon poroda? Vjerujte nam da nećete dva puta pomisliti na to.

Sramotno? Nimalo!

Ne bismo li mi sve to radije izbjegle? Vrlo rado. Možemo li zaista? Najvjerojatnije ne. Ne ispričavajte se što se vaše tijelo ponaša točno onako kako bi trebalo. Umjesto toga, možda je bolje da se psihički pripremite za prvu stolicu nakon poroda, ali to je tema za drugi put.

Iskreno? Sranje je dobra priprema za sve što vas čeka nakon poroda u majčinstvu.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr