Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Prozor u novi svijet: prva generacija hrvatskih porođajnih edukatorica

Osnaženost. Zajednica. Pleme. Povezanost. Zahvalnost. To su samo neke od riječi kojima smo u subotu kroz suze, smijeh i zagrljaje zaključile četiri intenzivna dana u Brežicama.

Radi se o prvom osposobljavanju za nezavisne voditeljice trudničkih tečajeva u Hrvatskoj i regiji. Edukacija je nastala iz Erasmus + projekta pod nazivom 3P +  – Obrazovanje odraslih za pozitivnu trudnoću, porod i babinje koji provode Roda iz Hrvatske, Indo Anai iz Slovenije i Aperio iz Češke.

Zašto je to važno? 

To je prvi put da se u našoj regiji organizirala edukacija prilagođena našem podneblju

Multidisciplinarni tim iz svih triju zemalja osmislio je višemjesečni program osposobljavanja za prvu generaciju voditeljica trudničkih tečajeva u Hrvatskoj i Sloveniji. Kroz samostalno učenje i rad u grupi, predavanja uživo i online, buduće porođajne edukatorice usvajaju kurikulum utemeljen na dokazima i inovativnim metodama koje će narednih mjeseci izvoditi kroz radionice i tečajeve u svojoj zajednici. Krajnji je cilj ponuditi budućim roditeljima znanja i informacije, ohrabriti ih da postavljaju pitanja i upoznaju svoje opcije.

To znači unositi pozitivne promjene u cjelokupni sustav brige za majčinstvo na jedini način na koji je to moguće, a to je da počnemo od pojedinaca: pojedinačnih majki, obitelji i naravno  nas samih.

Da bi se to ostvarilo, organizatorice su okupile učenice iz svih krajeva Hrvatske (od Pule do Slavonskog Broda, od Varaždina do Dubrovnika) i Slovenije te promatračice iz BiH na intenzivnoj četverodnevnoj edukaciji koja je za idealistični cilj imala povezati žene u zajednicu porođajnih edukatorica.

Idealistično ili ne, upravo se to dogodilo!

Nakon radnog ljeta, grupa od tridesetak žena pronašla se u Brežicama: primalje, doule, fizioterapeutkinje, psihologinje, učiteljice, prevoditeljice, mame s jednim ili petero djece, predavačice, učenice i pomagačice; sve redom nevjerojatne žene, jednake i povezane u želji da stvorimo bolje uvjete za nas danas i svoje kćeri sutra. 

Kako je bilo u Brežicama

Naše domaćice bile su Daniela Drandić koja projekt vodi u ime udruge RODA s hrvatske i Teja Škodič Zakšek iz Indo Anai sa slovenske strane. 

Daniela posljednjih osam godina neumorno zagovara reproduktivna prava žena u udruzi RODA, a posebno iz perspektive trudnoće, poroda i babinja. Svoje višegodišnje iskustvo na polju obrazovanja odraslih nadograđuje magisterijem zdravlja majke i djeteta na Sveučilištu u Dundeeju u Škotskoj. Članica je Odbora za ljudska prava u porodu, Radne skupine Rodilišta prijatelj majki te redovito surađuje s UNICEF-om.

Teja je treća generacija babica u svojoj obitelji. Kao magistrica primaljstva i doktorantica studija primaljstva u Škotskoj, Teja je radila na Medicinskom fakultetu u Ljubljani, a sad svoje 20-godišnje iskustvo primjenjuje kao samostalna primalja. 

Prvi dan usvajale smo najbolje metode za prenošenje znanja odraslima uz Mariju Renić, stručnjakinju za obrazovanje odraslih. S Tejom i Špelom Urbanc, certificiranom doulom i savjeticom za dojenje, drugi dan smo učile o fiziologiji poroda i tome što je normalno, a što ne. Postoji li jedan odgovor za sve? Naravno da ne i zato se dobar dio edukacije fokusirao na važnost individualnog pristupa i osnaživanju roditelja da sami donesu najbolju odluku za svoju obitelj.

Daniela je treći dan polaznicama objasnila Međunarodni pravilnik o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko čije će strogo poštivanje biti preduvjet za sve porođajne edukatorice. Dojenje je zlatni standard kojeg želimo prenijeti dalje, uvažavajući pritom one koji se odluče za druge opcije. S Tejom i Špelom nastavile smo s ulogom podrške (partnera ili druge osobe u pratnji), intervencijama u porodu te važnosti pokreta i osviještavanju tijela u trudnoći i porodu. 

Četvrti dan pripao je Kseniji Maliji Leban, iskusnoj douli obučenoj za rad sa žrtvama seksualnog nasilja i porođajnim traumama. Ksenija je stvorila izvrsnu kemiju kroz grupne i introspektivne vježbe kojima smo preispitivali svoje predodžbe i povezivali se kao grupa. Osim toga, u širokom se luku dotaknula teme babinja, očekivanja i stvarnosti te brige o sebi. Cjelokupna se nastava izvodila aktivno kroz vježbe, igre, praktične zadatke i tehnike koje ćemo moći primijeniti na svojim radionicama.

Pišući o druženju proteklih dana shvaćam kako ne uspijevam opisati što se točno događalo i da nikakve riječi ne mogu dočarati tu atmosferu povezanosti i međusobnog uvažavanja. Znam da govorim u ime većine žena kad kažem da smo u Brežicama stvorile predivan krug žena.

Za mene je to bio prozor u neki novi svijet. Cijelo vrijeme pratio me osjećaj da se događa nešto važno, kao da se stvorila iskra koja će potaknuti dalekosežne promjene u nekoj ljepšoj budućnosti. Ovo je naravno tek prvi korak.  

Što sad? Obratite pozornost na edukatorice u svojim zajednicama, podržite ih i pohađajte nove trudničke tečajeve!

Sve edukatorice koje žele završiti ovaj program će narednih mjeseci diljem Hrvatske i Slovenije održati vlastite trudničke tečajeve i radionice koje će besplatno ponuditi budućim roditeljima. Daljnje informacije objavit ćemo krajem godine, a u Novoj možete očekivati školovanje sljedeće i usavršavanje ove generacije. Družimo se uskoro!

 

U nastavku pogledajte fotografije.

Dobrodošle u Brežice.

 

 

Učenje u opuštenoj atmosferi.

 

 

S kolegicama Dolores i Amirom iz BiH, doulama i urednicama portala Prirodni porod

 

 

Midwife magic! Primalje su čarobnice posebne vrste.

 

 

Isprobavale smo razne tehnike za lakši porod uz pomoć rebozo marame. 

 

 

Edukacija u pokretu i živoj atmosferi.

 

When women come together with a collective intention, magic happens.

(Phylicia Rashad)

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr