Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Primijenite ove 3 stvari za lakši porod

Poznato je da sve što ste čule i čitale samo iščezne iz glave jednom kada porod započne. Osmišljale smo konkretne savjete koji će vam pomoći u trudovima, a da to bude nešto zabavno, pamtljivo i kratko. Na scenu stupa PDV!

Naravno, PDV nije porez na dodanu vrijednost nego akronim za četiri riječi koje u porodu zlata vrijede:

To su pokret, dodir, disanje i voda.

 

 

PDV se može primjenjivati u svim fazama poroda, dok ste kod kuće ili već u rodilištu, ali preporučujemo vam da dok god možete trudove jednostavno ignorirate!

Ponašajte se kao da se ništa ne događa dok god možete hodati i pričati za vrijeme truda. Što manje razmišljate o porodu i svemu što slijedi, manje ćete se iscrpiti u ranoj (latentnoj) fazi poroda te tako sačuvati fizičku i psihičku snagu za kasnije.

# P je za Pokret

Naše tijelo komunicira s nama kroz bol. Što ćemo napraviti ako sjedimo na nozi i osjetimo da nas je počela boljeti? Promijenit ćemo položaj. 

Pokret također olakšava put bebi: ona je aktivni sudionik poroda, rotira se i spušta u porođajni kanal, a majka joj kretnjama pomaže u tome. Naravno, u redu je i ako osjećate da vam najbolje odgovara ležanje. U tom slučaju pokušajte se namjestiti bok s jastukom između nogu.

Pokret ne znači da morate prehodati kilometre i kilometre, naprotiv, dovoljno je lagano kretanje i zauzimanje raznih položaja koji će uvelike olakšati porođajnu bol.

U rodilištu će mnoge žene leći na krevet čim uđu u predrađaonu ili samu rađaonu, čak i bez da im je to itko rekao i tako ostati do rođenja bebe. Žene koje su imale takav porod, a nakon njega porod u kojemu su se slobodno kretale i zauzimale položaje koje im je tijelo tražilo, kažu da je bilo neusporedivo lakše makar su trudovi bili jednako jaki. (Kako ne roditi na leđima pročitajte ovdje).

I u rodilištu se možete kretati: zatražite loptu, prošećite se do WC-a, budite na krevetu na sve četiri ili čučnite. Hrvatska komora primalja nedavno je objavila preporuke za položaje prilikom trudova i porođaja.

Pitajte svoju primalju da vam pomogne zauzeti položaj koji vam odgovara.

# D je za Dodir 

Važan aspekt poroda je naš um. U mozgu se izlučuje oksitocin, hormon koji pokreće kontrakcije, ali dok nam on jednim aspektom pomaže, drugim nam itekako može odmoći. Nađete li se u onoj situaciji da brinete ili "jednostavno ne možete isključiti misli", znači da vaš neokorteks, "mozak koji razmišlja" još uvijek vodi glavnu riječ.

Što to znači? Ako previše razmišljate, nećete se moći prepustiti porodu, borit ćete se s trudovima i pokušati kontrolirati situaciju u kojoj se nalazite. 

S druge strane, ako se nalazite u zamračenoj sobi bez da vas itko ometa ili postavlja nepotrebna pitanja, u tišini ćete moći prebaciti fokus unutra i vratiti se u svoj primitivni mozak. Osim mraka i tišine, u tome nam puno pomaže i dodir.

Zamislite kako se osjećate kad ste na ugodnoj masaži: misli vam počnu lutati, nekad ste svjesni gdje se nalazite, ali zapravo samo uživate u trenutku bez puno razmišljanja. Tako se i majke mogu prepustiti trudovima koji dolaze kao valovi, uz meki dodir voljene osobe, doule ili primalje u rodilištu. Taj dodir može biti masaža, lagano draganje, nježan pritisak na leđa ili samo držanje ruke.

# D je i za Disanje

Vizualizirajte si sljedeće:

Dubok dah = više kisika u krvi = više kisika u mišićima = više snage i opuštenosti = lakši trud!

Ne morate znati neku posebnu tehniku disanja, samo znajte da će dubok, polagan udah i izdah olakšati trudove i promijeniti način na koji se nosite s njima i doživljavate svoj porod.

Žene se u trudu često zgrče, ali ako ste stisnule tijelo, kontrakcija će postati jača i teža, a samim time jači je i osjet boli.

Kada se pored vas nalazi netko tko će vam šapnuti "Diši" ili samo duboko disati pored vas, svjesno ili nesvjesno ćete i same početi oponašati i produbljivati svoj dah. Žena na taj način počinje biti dio trudova, shvaća da ih može kontrolirati svojim dahom te da one mogu postati jake senzacije umjesto oštre boli.

Dubok dah će pomoći i bebi. Više kisika u majčinoj krvi donosi više kisika i u bebin organizam te su otkucaji srca snažniji i stabilniji u trudu.

Stoga ne zaboravite disati u trudu i pripremite partnera na to da vam bude tihi podsjetnik na dubok dah.

# V je za Vodu

Voda je najbolji prijatelj žene u trudovima, a tri su glavna načina na koji voda pomaže.

Vaša doula to zna i zato ća vas uvijek poticati da pijete vodu, podsjećati da idete što češće na WC ili predložiti topli tuš koji će vas opustiti. 

Hidratacija

Hidratacija je iznimno bitna u porodu. Trudovi troše jako puno energije i zato je bitno da ne dehidrirate. Najčešće žene na početku poroda žele i mogu popiti puno vode, kasnije to postaju manji gutljaji, a pred kraj će čak i kad zavape za vodom otpiti samo maleni gutljaj i vratiti čašu.

Prije se u rodilištima zabranjivala konzumacija i hrane i pića, a danas se na sreću to mijenja, tako da možete tražiti vodu ili još bolje ponijeti svoju bočicu. Porod je težak posao, naporan, dug, iscrpljujuć, neki kažu kao maraton, a tko bi uskratio vodu trkaču?

Bez pretjerivanja! Nemojte popiti previše vode da bebi otežate put jer mjehur prepun. Dakle, treba piti vodu kako ne bi došlo do dehidracije, ali umjereno. I naravno, primijeniti sljedeću točku, a to su česti odlasci na WC.

WC

Ako vas doula u porodu stalno podsjeća da pijete vodu, prvi je razlog taj da ne dehidrirate, a drugi da biste što češće išle na WC! Dopustite da vam objasnimo.

Tamo se događa jedna divna stvar, a ta je da se vaš cerviks, koji se ponaša kao sfinkter, povede za ostalim sfinkterima koji se opuste dok sjedimo na školjci i počne se otvarati.

11Često će žena reći da su joj kada je sjela na WC trudovi postali intenzivniji, a to je upravo ono što želimo: jače, produktivnije trudove koji spuštaju bebu prema dolje i otvaraju cerviks. Nerijetko na društvenim mrežama možemo vidjeti sliku žene koja sjedi na WC-u i drži tek rođenu bebu. Njezino se tijelo toliko opustilo da nije bilo vremena za promjenu položaja i beba se rodila iznad školjke!

Bitno je zapamtiti da i u rodilištu možete ići na WC koliko god želite. Upravo se u toj malenoj prostoriji dok ste same sa sobom zna dogoditi najveći napredak u porodu!

Topli tuš

Toplina vode, zvuk i mekani dodir na koži nas sve opušta, a ženu koja je u trudovima još i više. Topla voda će opustiti mišiće, pomoći majci da sa svakim trudom polako otpušta bebu sve niže. U takvim situacijama znaju se isključiti misli, čak do te mjere da žena ode u spontane vizualizacije i cerviks se jako brzo otvori u vrlo kratkom vremenu.

Mnoge trudnice osjećaju trudove najviše u leđima i teško im je naći položaj koji pomaže. U tom se slučaju tuš posebno preporučuje jer osjete trenutno olakšanje u leđima. Pod tušem su trudovi puno bliži ideji valova koji ritmično dolaze i odlaze, prelijevaju se preko tijela majke i opet povlače. Ovakve vizualizacije mogu uvelike pomoći u boljem nošenju s jakim trudovima.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr