Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Pričekajte! Najvažnije pitanje koje trebate postaviti u porodu

Jeste li ste ikad zatekli u situaciji da je netko donio odluku za vas jer se vi u trenutku niste snašli?

Slična vas situacija može zateći i u trudničkoj ambulanti, a posebno u porodu. Mnoge žene kažu kako da ne znaju komunicirati s osobljem u rodilištu i osjećaju se pomalo nedoraslo i zbunjeno medicinskim izrazima. 

Zato smo se odlučile osvrnuti na to kako se postaviti kad u porodu dođe trenutak za odluku i kako izbjeći jedan od nerijetkih scenarija, a to je kaskada intervencija. 

Recimo da vaš ginekolog želi napraviti neku intervenciju. Što ćete vi napraviti?

Zašto uopće odgađati intervencije u porodu

Ukratko – da izbjegnemo kaskadu intervencija i damo i sebi i bebi priliku da dođe na svijet što mirnije i prirodnije.

Za početak, što je intervencija? Intervencije su postupci kojima liječnik ili primalja mijenjaju tijek poroda. Tim se postupcima mijenjaju hormoni koji utječu na vaš porod što može imati željene i neželjene posljedice. U intervencije spadaju lijekovi za induciranje poroda, ublažavanje boli i postupci poput prokidanja vodenjaka. Neki intervencijom smatraju i kretanje majke, odnosno ležanje u bolničkom krevetu jer to direktno utječe na tijek poroda i spuštanje bebe u porođajni kanal (a kako ne roditi ležeći pročitajte ovdje).

Što je kaskada intervencija? Evo jednog primjera kako počinje kaskada bušenje vodenjaka (amniotomija). To je česta praksa u našim rodilištima iako su istraživanja i Svjetska zdravstvena organizacija davno utvrdili da taj postupak nije preporučen rutinski (jer nije dokazano da ubrzava porod, a sa sobom nosi druge rizike).

Kaskada intervencija

Ako porod ne napreduje zamišljenom brzinom, u rodilištu bi vam mogli predložiti bušenje vodenjaka. Nakon toga uobičajeno je da legnete, a bebini otkucaji barem su neko vrijeme kontinuirano praćeni CTG-om. Djelomično zbog ležanja, a djelomice i zbog samog prokidanja vodenjaka, trudovi često postaju bolniji, a bebini otkucaji mogu reagirati na pojačani osjet trudova koji sada više nisu ublaženi jastukom vodenjaka. Ako zatražite lijekove za ublažavanje bolova, morat ćete dalje nastaviti ležati i biti prikopčani na CTG. Ako se trudovi uspore, primjerice pod utjecajem epiduralne, liječnici će vjerojatno predložiti drip (sintetički oksitocin). Uz drip su trudovi još bolniji, a stres za bebu veći što može dovesti do abnormalnosti u otkucajima i potrebe da se porod dovrši carskim rezom.

I to je kaskada intervencija.

Prije no što se uplašite, ovo je samo hipotetski scenarij namijenjen da shvatite kako svako zadiranje u fiziološki proces poroda ima svoje posljedice i povećava šanse da ćete trebati daljnje zahvate kako bi se vaš porod dovršio.

Ako znate da primjerice želite epiduralnu za ublažavanje boli – to je sasvim u redu, samo je važno da znate kako ona utječe i na druge faktore u porodu.

Ponekad su intervencije nužne za spašavanje života i zato smo na njima zahvalni, ali statistike ipak govore u prilog tome da se one češće upotrebljavaju rutinski.

Više, a ni brže nije uvijek bolje, ni za vas ni za bebu.

Use your BRAIN? Kako komunicirati s medicinskim osobljem

Ako vas zbunjuje medicinski žargon, uvijek možete i trebate tražiti da vam pojasne na način na koji će vama biti razumljivo. 

U stranoj literaturi pronaći ćete akronim BRAIN. Radi se o skripti kako komunicirati s medicinskim osobljem, a BRAIN bi vas trebao podsjetiti na ključna pitanja:

  • B – engl. benefits ili Koje su prednosti ovog postupka? (Kako će ovo pomoći)
  • R  engl. risks ili Koji su rizici ovog postupka?
  • A – engl. alternative ili Postoji li alternativa? (Možemo li pokušati nešto drugo?)
  • I – engl. intuition ili Što mi govori moja intuicija?
  • N – engl. nothing ili Što će se dogoditi ako ne učinimo ništa? (Možemo li pričekati?)

Predložak možete koristiti na trudničkoj kontroli ili u porodu. Dobro je primjerice postaviti ova pitanja ginekologu koji vam predlaže indukciju jer ste prešli termin poroda.

Međutim, trebamo biti i realni, pogotovo u porodu.

Kao prvo, u trudnoći, a posebice u porodu, puno ste osjetljiviji nego inače. Ako vam govor tijela i/ili riječi liječnika signaliziraju da je vaša beba u opasnosti, vaše će reakcije postati jako emotivne i teško ćete moći biti objektivni.

Ako ste u trudovima, teško ćete se moći koncentrirati na to što vam govore, a rečenica "Mislite na bebu", razoružat će gotovo svaku majku. (Zato je tu vaša pratnja ključna!)

Kao drugo, situacija u našim rađaonicama nije idealna i medicinsko osoblje nema vremena posvetiti se svakoj rodilji koliko bi željeli ili trebali. Ni na pregledu u trudničkoj ambulanti niti u porodu.

Imamo razumijevanja da ginekolozi i primalje najčešće nemaju uvjete da odgovore na sva naša pitanja. Ipak, isto tako nije prihvatljivo da ne znate koji je liječnik prisustvovao vašem porodu (jer se nije predstavio) ili što se nalazi u intravenoznom dripu koji su vam bez riječi upravo stavili u ruku.

Možemo li pronaći kompromis?

Kad dođe trenutak odluke

Zato smo BRAIN pojednostavili na jedino pitanje koje će vam olakšati donošenje odluke. 

Jesmo li ja ili dijete u neposrednoj životnoj opasnosti?

U prijevodu, je li ovo hitna situacija ili možemo pričekati?

Medicinsko osoblje želi najbolje za vas i vaše dijete, ali se nalaze pod raznim pritiscima koji nisu nužno povezani s vašim slučajem.

Kad postavite direktno pitanje, dobit ćete konkretan odgovor koji će vam pomoći donijeti odluku. 

Recimo da kao u primjeru s početka vaš ginekolog u porodu predloži ubrzavanje poroda. Ako ni vi ni dijete niste u opasnosti, zašto ne pričekati?

Ako se pak radi o hitnom slučaju, ginekolozi i primalje obučeni su brzo reagirati. Je li situacija kritična, znat ćete po reakciji medicinskog tima.

Vi ne želite odbiti hitnu medicinsku skrb za vas ili dijete u trenutku kad vam je ona potrebna nego izbjeći rutinske zahvate koji neće nužno ubrzati vaš porod.

Ali ja nisam liječnica...

To što niste medicinske struke, ne znači da nemate pravo donijeti odluku o svojem zdravlju.

Mnoge su stvari izvan naših kompetencija i zato se u procesu odlučivanja oslanjamo na vlastito istraživanje i savjete onih koji o tome znaju više. Poslušajte savjet, ali odluku donesite sami.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr