Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Požuri polako: Kako znati kada krenuti u rodilište

Zaboravite sve scene iz filmova i serija (mahom američkih) gdje porod započinje previjanjem od bolova ili glasnim pljus, nakon čega svi panično jure u bolnicu. Možete naravno otići u rodilište na prvi trud, ali dobre su šanse da ćete tamo biti dugo i da bi vam doma bilo udobnije. Čemu žurba i panika?

Prije no što zgrabite torbu za rodilište, sjetite se da porod traje. Satima, danima, čak tjednima ovisno o tome što smatrate početkom poroda.

Pisale smo već o ranim znakovima poroda i kako prepoznati da je porod započeo (i ne samo to to je jedan od najčitanijih blogova).

Ukratko, neki od znakova su:

Kad shvatite da je porod zaista započeo, osjećat ćete uzbuđenje i nalet energije. Vjerojatno ćete biti vrlo pričljivi i lepršavi da, stvarno je započelo! To je zbog adrenalina, ali pokušajte se ne rastrčati po kući. 

Umjesto toga, ovo je jedna od najboljih stvari koju možete napraviti kad porod započne.

Javite se svojoj douli, pojedite nešto, pijte redovito i ODMARAJTE. Idemo na duge staze.

Ponovit ću to  porod traje i mnogim se ženama (a i njihovim partnerima) nakon nekog vremena počne činiti da je to sad definitivno to i žele požuriti u rodilište, ali znate što?

Imate vremena

Ne tako rijetko žene se boje da će roditi u autu ili dizalu, ali vrlo su male šanse za to. U većini slučajeva događa se da prerano stignete u bolnicu, a vaši se trudovi uspore ili sasvim zaustave.

Umjesto toga, opustite se kod kuće i primijenite ove 3 stvari za lakši porod.

Možete mjeriti trudove, a obratite pozornost i na to kako se osjećate.

Faze poroda su latentna, aktivna i faza tranzicije, a svaka odgovara tome koliko ste centimetara otvoreni. 

Ono što u prvom porodu posebno dugo traje je upravo ta početna, latentna faza, do otprilike 4 centimetara otvorenosti cerviksa. Razumljivo je da ste nestrpljivi, ali doma ćete biti komotniji nego u rodilištu i smanjujete vjerojatnost da ćete upasti u kaskadu intervencija.

Kako ćete se osjećati kad uđete u pravi porod

Nije da ona faza prije nije "prava" (isto kao što ne postoje "lažni trudovi" nego i oni pomažu pripremiti maternicu za porod), ali vrlo vjerojatno će vam se u latentnoj fazi primalja u rodilištu nasmiješiti kad joj kažete da ste došli roditi, a zapravo ste tek na početku.

I poslati vas natrag doma, što je uostalom bolja opcija za većinu.

Tako će vam reći na većini pripremih tečajeva (pa i onima u rodilištu), da je bolje doći kad se porod uhoda. Zašto? Jer porod TRAJE

Samo ta početna, latentna faza kod žena koje prvi put rađaju može potrajati i preko 12 sati. Zato se opustite i odmorite koliko možete.

Evo kako biste se mogle osjećati kako porod bude napredovao:

  • Usporeno, ozbiljnije, povučeno,
  • Zabrinuto: hoću li ja ovo moći?
  • Ne možete govoriti ni hodati kroz trud,
  • Manje doživljavate što se oko vas događa,
  • Može se pojaviti mučnina i
  • Možete osjećati pojačani pritisak u zdjelici.

Glavni znakovi da je porod ušao u aktivnu fazu: trudovi su duži i jači trudovi i manji je razmak među njima.

Kada otići u rodilište

Ako ste u potrazi za konkretnom "formulom" kada je pravo vrijeme za odlazak u rodiište, onda je 411 za vas.

Naravno, svaki porod je priča za sebe tako da uzmite s rezervom da će se vaši trudovi savršeno uklopiti u neku shemu. Zato ovu formulu prihvatite samo kao jednu misao vodilju.

Kako glasi 411: kad se kontrakcije ustale na otprilike 4 minute razmaka, traju punu 1 minutu i ostaju u tom razmaku barem 1 sat, vrijeme je za odlazak u rodilište.

Razmak će se mijenjati tijekom cijelog poroda (a nekad će, rjeđe, ostati sličan do kraja), zato je najbolji pokazatelj duljina truda. Trudovi početne, latentne faze su itekako pravi, ali traju kraće, najčešće od 30 do 45 sekundi.

Trudovi aktivne faze traju oko 60 sekundi te se polako produljuju i do 2 minute kako se približavate tranziciji i rođenju bebe. Zbog toga se ne trebate uplašiti kada prvi put izmjerite trud od 60 sekundi, porod će trajati još satima.

"Ali, što ako..."

Što ako počnete krvariti, vidite obojanu (mekonijsku) plodnu vodu ili jednostavno imate loš osjećaj? To su iznimne situacije kad biste trebali odmah otići u rodilište provjeriti je li s vama i s bebom sve u redu.

411 je samo naputak koji će vam pomoći odrediti gdje se otprilike nalazite u porodu. Porod nas često nauči da pravila nema, neke žene će od početka imati ovakav uzorak trudova, a što onda?

Nemojte zanemariti svoju intuiciju i, u konačnici  gdje se osjećate sigurno? Za neke je sigurnost ostati kod kuće do posljednjeg trenutka, za druge otići u rodilištu čim shvate da je porod započeo. Što se sigurnije i opuštenije osjećate, vaš će porod lakše napredovati. 

P.s. Podijelite ovaj tekst i s osobom koja će vas pratiti u porodu. I, još bolje, angažirajte doulu.

Što još želiš znati o porodu? Odgovori su ovdje.

Prijavi se na trudnički tečaj u svojem domu. Potpuno online. Pristup dobivaš odmah nakon prijave, slušaš u svojem tempu!

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr