Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Porod u vodi: Magična moć vode

"Kako nešto može ovoliko goditi u porodu?"

Bile su to riječi drage mi rodilje koja je rađala svoje četvrto dijete. Prvo troje na stolčiću, a za ovog malog je nakon malo čekanja ipak ušla u svoju kadu i ostala zabezeknuta ugodom bivanja u vodi.

Kako sam polako uranjala u vodu, posebice svojim trbuhom trudeći se osvijestiti te trenutke, toplina vode potpuno me obuzela, kao da je nekih čarobnim plaštom otpustila svu napetost i grč kontrakcija, ponijela sa sobom ogromnu količinu boli i priuštila mi neopisivu ugodu.

- Antonela Brajković Cesar

porod u vodi žena u kadi

Cijenjeni dr. Michel Odent kaže da smo mi po mnogočemu vrlo slični nekim morskim sisavcima poput tuljana, delfina i kitova. Među ostalim, nabraja ove dvije značajke koje se tiču poroda:

  • Koža novorođenčeta prekrivena je verniksom, baš poput kože novorođenih tuljana i
  • ljudske majke ne jedu svoje posteljice što je česta poveznica s morskim sisavcima.

Žene u porodu prirodno su privučene vodi, a u plemenima će često hodati po plićaku ili roditi ondje. I mi u modernom društvu istražujemo kakav je osjećaj rađati u vodi jer nas jednostavno privlači magična moć vode. Ako žena u trudovima nema bazen, ići će često pod tuš i ostajati tamo dugo. Nekada voda donese prijeko potreban predah tako da prorijedi jake trudove, a nekada voda ubrza porod i napravi veliki napredak.

Dr. Odent je prvi koji je uveo porođajni bazen u bolnice. Kaže kako je razvio zanimanje o snažnom utjecaju vode na ljudska bića dok je istraživao utjecaj okoline na fiziologiju poroda. Zbog toga je jednog dana kupio dječji bazen i donio ga u rađaonicu. Čim je postavljen, postao je svjedokom očaranosti rodilja bazenom i uranjanjem u vodu. Nekada nisu mogle dočekati da se napuni, već bi tražile da uđu u vodu dok voda još nije bila ni do gležnja. Prva lekcija koju je naučio je bila da dok žena iščekuje ulazak u bazen, zvuk vode i plava boja koja se prelijevala po sobi učinili bi da se već otpuste neke kočnice. Samo što su vidjele vodu, bile su opuštenije. 

Živopisno se sjećam tog trenutka kao da ga sada ponavljam. Sve što je uslijedilo nakon toga bilo je puno lakše i nježnije za moje tijelo,a toplina vode i prostorije toliko su me opustili da između kontrakcija uopće nisam bila prisutna nego sam lelujala na nekom oblaku odmora.

- Antonela Brajković Cesar

Stres i strah u porodu

Često je bol neočekivano velika ili okruženje i uvjeti nisu onakvi kakvima si ih je žena zamislila. To će izazvati lučenje hormona stresa koji onda ometaju proces poroda. Osim masaže, tuša, zatvaranja u mračnu kupaonicu, bazen ponekad može najviše pomoći.

Sigurni zagrljaj savršeno tople vode, osjećaj da je voda drži će učiniti da se tijelo i um potpuno opuste. Između trudova žena će najčešće drijemati plutajući u bazenu, a u trudovima se bez puno napora okrenuti u položaj koji joj najviše odgovara.

Porod u vodi

Porod u vodi

Napetost i bol u porodu

Strah nosi napetost u tijelo, a ona nosi veću bol. Baš kako je gore opisano, voda nam ne opušta samo tijelo, nego i um. Događa se da žena ode u neke druge sfere kada uđe u bazen. Moždani valovi uspore se kako smo opisale ovdje, tijelo nije pod utjecajem gravitacije i neokorteks se može isključiti kako bi pustio primitivni mozak da odradi svoje.

Ono što je potrebno su sigurnost, toplina i neometanost. A sve to pruža bazen! On je jedna vrsta zaštite od drugih ljudi jer nam nitko ne može doći blizu, raditi preglede ili nas nepotrebno dodirivati. Voda u prostoriji umiri sve prisutne: manje je razgovora, manje je stresa i svi mogu odmoriti dok žena uživa u bazenu.

I onaj krajnji trenutak kada je moj sin zaplivao u kadi kad sam ga rodila u četveronožnom položaju i polagano izronio u moje ruke i zagrljaj, najnježniji početak koji je mogao imati prilikom rođenja.

- Antonela Brajković Cesar

Porod u vodi s partnerom

Porod u vodi Jela Ravnjak

Porod u vodi

Porod u vodi u Hrvatskoj

Iako je porod u vodi siguran i ima brojne prednosti za ženu koja rađa, jedino naše rodilište u kojem možete planirati takav porod je riječko. Privatna poliklinika Podobnik nudi tu uslugu koja se dodatno naplaćuje.

Ako ne tražimo porod u vodi, neće nam ni biti omogućen. Tako u Zagrebu postoje dva rodilišta imaju kade za rađanje koje se ne koriste.

Ono što možete napraviti je ući u svoju kadu kad vam trudovi postanu redoviti i dugi barem oko minutu, kako ih ne biste usporili. Ili nabavite visoki dječji bazen, stavite ga u svoj dnevni boravak, napunite vodom od 37 stupnjeva i uživajte u njenim čarima. Ne šalimo se.

Za kraj uživajte u jednom sasvim miroljubivom porodu u vodi.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr