Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Normalno je roditi doma

Moje bake su svu svoju djecu rodile doma.

Blizanci bake Jele umrli su par dana nakon poroda jer su prerano rođeni. Da su bili u mogućnosti roditi se u bolnici, vjerojatno bi preživjeli. Međutim, preostalih sedmero djece koje su moje dvije bake rodile kod kuće bilo je živo i zdravo, a isto tako je bilo je i s mojim prabakama. Jedna je imala osmero djece, druga prabaka šestero, sve su one rađale uz podršku iskusnih žena iz sela, tj. babica.

Upravo je tu ključ kućnih poroda – samostalne primalje koje su sposobne brinuti o ženama koje žele imati izbor gdje i kako će roditi.

I dok je prije 70-ak godina kućni porod većini žena bio jedina opcija, danas se na njegov spomen većini diže kosa na glavi, a pred očima blješti veliki znak OPASNOST.

Kako to da je onda kućni porod najnormalnija stvar u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj ili Nizozemskoj, zemljama koje smatramo razvijenima i koje su nam u mnogočemu uzor? Jer kućni porod jest potpuno normalna stvar.

Porodni centar jedne od najpoznatijih svjetskih primalja, Ine May Gaskin, u 40 godina rada ima stopu carskih rezova od 1,7 %. Jer je porod kao takav potpuno fiziološki (prirodan) događaj koji kada mu dopustimo, u većini slučajeva teče bez komplikacija. 

Što kažu studije

Chocrane pregled sve upućuje na to da planirani porod u bolnici nije sigurniji od planiranog poroda kod kuće uz iskusnu primalju s medicinskom podrškom, a isto tako pokazuje da bolnički porod može dovesti do više intervencija i više komplikacija. 

U velikoj nizozemskoj studiji koja je uključivala preko 500 000 žena zaključeno je da je kućni porod jednako siguran kao i bolnički za niskorizičnu trudnicu.

Preporuke NICE (National Institute for Health and Care Excellence) su također u korist sigurnosti kućnog poroda te njihova istraživanja u Engleskoj povrđuju da brojke u nekim slučajevima idu i u korist kućnog poroda.

Strah za bebu

Rizik uvijek postoji, kažu oni koji se protive kućnom porodu. Prihvatite da da, rizik postoji uvijek, ali on postoji i u rodilištu i kod kuće.

Ono što se najčešće spominje je fetalni distres, krvarenje, potreba za hitnom pomoći ili operacijom djeteta po rođenju.

Primalja je stručna osoba koja stalno promatra majku i prati bebine otkucaje fetalnim stetoskopom. Istraživanja pokazuju da nema nikakve razlike u kvaliteti praćenja CTG-om ili primaljskim stetoskopom. Dapače, CTG je često puta nepouzdan budući da ga je teško zadržati na jednom mjestu na trbuhu (osim ako rodilja nije prisiljena ležati u krevetu što je čest slučaj) pa stalno daje lažne uzbune te njegovo očitavanje ovisi od doktora do doktora, što znači da ono što je jednome znak za intervenciju, drugome je normalan tijek poroda.

S primaljskim stetoskopom nema tih varijacija, žena zauzima položaje koji joj odgovaraju, a time pomaže i sebi i bebi u porodu. Jedna primalja prati cijeli tijek poroda i stalno je uz nju te vidi promjene koje se događaju. Napredovanje poroda može se jako lako pratiti i kroz puno drugih pokazatelja osim vaginalnih pregleda koje primalje na kućnim porodima ionako rijetko izvode. Budući da je primalja uz ženu i brine o bebi, ona će vidjeti znakove uzbune puno prije nego li osoblje u rodilištu koje istovremeno brine o više žena i nije u mogućnosti stalno biti uz jednu ženu.

U slučaju da je bebi potrebna reanimacija, primalja i za to ima svu potrebnu opremu. Nekad se postavi pitanje što primalja napraviti ako je bebi potrebna hitna operacija?Dogodit će se isto kao i u rodilištu, primalja će pregledati bebu, zaključiti da beba hitno treba u bolnicu koju će obavijestiti o tome da dolazi s novorođenčetom. Isto to događa se kada ste u rodilištu, bebu se prevozi iz rodilišta u bolnicu gdje se vrše takve operacije.

Zašto su žene prije više umirale

Drugi najčešći argument je smrtnost majki, ali trebaju se pomno sagledati okolnosti u kojima su žene rađale prije. Najčešće nisu bile niti punoljetne kada su imale prvo dijete, zbog siromaštva su imale lošije higijenske uvijete i prehranu, bile su fizički više iscrpljene od teškog rada i imale su puno više djece.

Najčešći uzroci komplikacija i smrti majki, pogotovo u bolničkim uvjetima, bili su groznica, rahitis i krvarenje.

Babinja groznica

Dugo se nije znalo zašto žene nekoliko dana nakon poroda dobiju temperaturu, bolove u trbuhu i slabost te naposlijetku umru. Sve do sredine 1800-ih dok mađarski liječnik Ignaz Semmelweis nije povezao ovu groznicu s liječnicima koji nisu prali ruke nakon što bi radili autopsije ili operacije.

Kada je uvedeno obavezno pranje ruku i mijenjanje odjeće, pad u broju umrlih žena bio je ogroman.

Rahitis

Uslijed manjeg izlaganja suncu u vremenima velikih doseljavanja u gradove, žene su patile od kroničnog nedostatka vitamina D što je uzrokovalo rahitis i uvelike otežavalo porode.

Postporođajno krvarenje

Danas se u bolnicama majkama obavezno po porodu daje injekcija umjetnog oksitocina kako bi se spriječilo krvarenje jer se tako maternica brže skuplja i zatvara ranu od posteljice. U prošlosti su običaji bili uzrok krvarenju – zato što se prekidao zlatni sat koji je od iznimne važnosti i za majku i bebu. Majka treba doživjeti najveći nalet oksitocina u životu, ali ako je razdvoje od bebe i uskrate joj to iskustvo, rizik od krvarenja također raste.

kućni porod u bazenu

Ima li kućni porod u Hrvatskoj svijetlu budućnost

Mijenjanje zakona

Ono što je potrebno za kućne porode u Hrvatskoj i regiji su: 

  1. samostalne babice sa samopouzdanjem da budu kvalitetna podrška ženi u njezinom izboru i
  2. sustav koji će pratiti kućne porode kako bi se moglo pravovremeno reagirati u slučaju potrebe za transferom u rodilište.

Prvi koraci su već vidljivi, od kraja 2018. godine primalje s više od 10 godina iskustva i završenim studijem primaljstva mogu imati svoje ordinacije u kojima će voditi trudnoće. Propisi o prijavi djeteta prepoznaju slučaj rođenja izvan bolnice.

Samo za usporedbu stanja među državama, u Ujedinjenom Kraljevstvu su Royal College of Midwives i Royal College of Obstetricians and Gynaecologists 2007. godine izdali zajedničku izjavu kojom "podržavaju kućne porode za žene s nekompliciranim trudnoćama".

Kućni porod nije tabu, on je potpuno normalan dio života. Mnogobrojne studije to pokazuju, a na nama je da ženama omogućimo da biraju gdje i kako žele roditi.

Mijenjanje svijesti

Prije par mjeseci dok sam prijatelju pričala o predivnom kućnom porodu misleći da podržava takav izbor, dobila sam odgovor:

Sve bih ja vas strpao u bolnicu.

Nisam to očekivala, ali sam ponovno se prisjetila da je to stajalište većine ljudi na ovim prostorima. I da će zbog tog usađenog straha sasjeći u korijenu ideju o kućnom porodu kod onih koji pomisle da bi ga htjeli. Zato moramo pričati o tome i normalizirati ga.

Planirani kućni porod nije smrtno ugrožavanje majke i djeteta, nije opasan niti je neodgovoran, već je sigurna opcija za zdrave trudnice koje ga žele.

Neće se svaka žena odlučiti za kućni porod niti bi trebala, ali važno je da postoji izbor i da se žene koje osjećaju da je za njih to najbolja opcija za to bez poteškoća mogu odlučiti.

Moramo učiniti da one koje zove kućni porod to mogu bez straha od reakcije okoline reći i osjećati se podržano. Zbog toga i pišemo ovakve tekstove. Ako ste vi jedna od tih žena, pročitajte predivnu priču s kućnog poroda mame Une kojoj je Jasmina bila doula.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr

Prijavi se

Cijena usluge iznosi {{ productPrice | number:2 }} HRK.

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.

Podatke za uplatu bankovnom transakcijom dobit ćeš na gore navedeni e-mail. Ako mail ne stigne kroz nekoliko minuta, provjeri svoj spam mail.

Nisu popunjeni svi potrebni podaci.
Kod plaćanja putem PayPal-a (ili jednom od navedenih kartica), zbog ograničenja PayPal usluge, iznos se pretvara u EUR s tečajem {{ productEURExchangeRate }} i iznosi {{ (productPrice / productEURExchangeRate) | number:2 }} EUR.
Hvala! Tvoja prijava je zabilježena.
Dogodila se pogreška :( Pokušaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr.
Dogodila se pogreška :( Ako je uplata izvršena piši nam na doula@lele.hr kako bismo provjerili tvoju prijavu.