Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Nije te izdalo tvoje tijelo nego sustav

Često nakon poroda slušam žene kako prepričavaju svoje iskustvo. Obraćam pozornost na detalje i kako opisuju ono što njihovim riječima nije išlo: od "beba se nije spuštala", "nisam se otvarala" do "nisam znala tiskati" ili jednog komentara koji me posebno zatekao  "nisam surađivala pa...". 

Razmišljam kako su si one to protumačile, da je tako moralo biti ili, češće, da su one podbacile. One nisu znale. Nisu bile dovoljno dobre.

To su komentari koji objašnjavaju što se dogodilo, ali i opravdavaju zahvate i tretman koji su uslijedili.  

O doulama i vrbama

Prošle godine u ovo doba svijet je bio opsjednut kraljevskom trudnoćom Meghan Markle i njezinim planom poroda.

Ali ono mi je ostalo u sjećanju je kruženje članka s izjavom kraljevskog ginekologa o Meghaninom porodu kako ona želi "doulu i vrbu" za svoj porod, ismijavajući njezine želje za prirodnim i osnažujućim iskustvom.

"Vidjet ćemo kako će joj to proći", dodao je s podsmjehom, kao da će se naslađivati ako se njezin porod zakomplicira.

Ne znamo detalje poroda ni danas niti je to važno.

Kako nas se to tiče? Nikako i svakako.

Ne moramo biti dio kraljevske obitelji da bismo prepoznali taj način ophođenja prema ženskim odlukama o svojem tijelu i porodu. Sigurno ste se susrele s komentarima svisoka koje dovode u pitanje vašu sposobnost da rodite ili donosite odluke o sebi.

Znam da ja jesam, a očito ni vojvotkinje nisu izuzete.

Ne cijenim liječnike koji se s nepoštovanjem odnose prema svojim klijenticama. Kao onaj koji je na mojem prvom porodu ljutito frknuo "Vidjet ćete vi poslije" kad sam odbila lijekove protiv bolova, uvjeren kako ću se predomisliti.

Nisam.

A i da jesam, bilo bi to zato što su me takvi i slični komentari ometali i obeshrabrili, ne zato što je porod neizdrživo bolan i strašan. 

U takvim uvjetima porod postaje bolniji, usporava se ili staje (o tome smo detaljno pisale ovdje), a nakon toga često započinje "spašavanje"  kaskada intervencija kojom se popravlja proces koji je u većini slučajeva samo trebalo pustiti da ide svojim tokom.

Ako ste se se prepoznale u nekim riječima s početka, ako ste se našle u situaciji gdje se osjećate kao da niste učinile dovoljno, želim vam reći nešto:

Iznevjerio vas je sustav, a ne vaše tijelo.

Iznevjerila vas je okolina koja vam od malih nogu ulijeva nepovjerenje u vlastitu moć. 

Atmosfera užurbanosti, straha i kontrole.

Iznevjerili su vas oni koji vas nisu podržali. Oni koji imaju više povjerenja u tehnologiju nego glas osobe koja stoji ispred njih.

Kako je to lijepo rekla Ina May Gaskin u ovom intervjuu:

"Prije si trebao imati određene vještine i nježne osjećaje prema ženama. To je ono što je Graham D. Reed rekao: „Imate dvije vrste liječnika – muškarce koji pokreću i one koji koče."

Muškarci koji pokreću su oni koji poštuju žene te one mogu roditi uz takvog muškarca u prostoriji. Zbog onih koji koče, žene odlaze, porod se zaustavlja ili beba kaže:

"Ja ne izlazim van dok je ovaj s*eronja u prostoriji."

I to su oni koji su sada glavni, "muškarci kočnice" vode svijet opstetricije, a to se mora hitno promijeniti."

Da ne diskriminiramo, ne radi se samo o muškarcima jer podjednaku ulogu u stvaranju (ne)podržavajuće atmosfere u rodilištima, u porodništvu općenito, imaju i žene.

Nisu svi (liječnici) takvi i svaka čast onima koji nisu. Ali previše je onih koji jesu i to se treba mijenjati. Oni koji ne žele tako raditi često imaju ruke vezane hijerarhijom ili nekim protokolom. "Pravilima struke".

Gotovo ništa u načinu na koji žene danas rađaju u našim rodilištima ne podržava urođene potrebe ljudskog tijela u porodu: potrebu za privatnosti i sigurnosti.

Govoriti o atmosferi, osjećaju sigurnosti i podržanosti zvuči kao luksuz, ali nije. To je sve što je potrebno.

Jer naša tijela su mudra. Ona pamte. Ona nas štite čak i onda kad mi to svjesno ne možemo.

I da citiram još jednu legendu fiziološkog poroda, Michela Odenta:

Ne možete aktivno pomoći ženi da rodi svoje dijete. Cilj je izbjeći nepotrebno ometanje.

Mijenjamo situaciju i sebe sa svakom informiranom odlukom koju donesemo.

Svaki put kad se zauzmemo za sebe.

Ne iz ljutnje, inata ni prkosa, nego iz ljubavi prema sebi.

U redu je željeti više od toga da vi i beba budete dobro. U redu je željeti lijepo i dostojanstveno porođajno iskustvo, što god to za vas značilo. Doule i vrbe uključene.

Piše

author image
Jasmina Brković
Pomažem ti da iscijeliš priču s poroda i zavoliš ženu koja si postala.

Posljednjih 5 godina posvećena sam učenju o tijelu, porodu i majčinstvu. Pomažem ženama da iscijele priču s poroda i prilagode se majčinstvu.

Iza sebe imam dvije predivne trudnoće i kćeri na koje sam nevjerojatno ponosna.

Mogu ti ispričati dvije verzije priče o sebi: jedna u kojoj sam se godinama borila s endometriozom, dugo odgađala trudnoću, imala težak prvi porod i mučila se u ranom majčinstvu. Druga je da sam kroz ta iskustva naučila da sam odgovorna za sebe, da osluškujem svoje tijelo, ponovno otkrijem sebe i radost u svojem životu.

Diplomu komparativne književnosti i informacijskih znanosti stavila sam sa strane da bih postala Birth story listener®, edukatorica, porođajna i postpartum doula.

Zadivljuju me emotivno putovanje, sveobuhvatna transformacija i osobni rast kroz koje žena prolazi kada postaje majka. Zato sam ovdje, da bih ti pružila podršku i siguran prostor da se pronađeš u svojim najranjivijim trenucima.

U slobodno vrijeme uživam u zelenilu, plesu, meditaciji, masaži, dobroj hrani i drugim lijepim životnim čudesima.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr