Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kultura informiranog PRITISKA živa je i zdrava, hvala na pitanju

Morale smo se osvrnuti se na natpise u medijima ovih dana. Ginekološki vrh donio je odluku da će rodilje pozitivne na Covid-19 (i one kod kojih se sumnja na zarazu) ići odmah na carski rez. 

Točnije, izjavili su: "Dođe li trudnica u terminu, uzme joj se bris i testira na Covid-19. Ako je negativna, porađa se normalno, a ako je pozitivna, učinit će se carski rez. Testiranje traje pet-šest sati pa u slučaju da porođaj brzo napreduje pa se ne može čekati rezultat testiranja ili nema vremena za uzimanje brisa, tretirat će se kao da je pozitivna, dakle carski rez i uz zaštitnu opremu za zdravstveno osoblje."

Izvor: Večernji list.

Ovaj potez ostavio je već potresene trudnice u još većoj neizvjesnosti i strahu što će ih dočekati u rodilištu po dolasku na porod.

Ovaj potez je na više razina problematičan.

Što kaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)?

Ukratko, da pozitivan Covid-19 nalaz NIJE indikacija za carski rez. Da se majkama omogući pratnja na porodu. Da im se pruži podrška da uz pravilnu respirativnu higijenu drže svoje novorođenče u kontaktu "koža na kožu", doje i dijele sobu ("rooming-in").

Gore navedena sporna izjava kosi se sa SVIM tim preporukama. Majke se podrgava velikoj operaciji s brojnim rizicima, novorođenčadi se uskraćuje bliskost i uspostava dojenja prijeko potrebnih za razvoj svega, a najviše imunološkog sustava.

Žene se obraćaju svojim odabranim liječnicima s povjerenjem da oni postupaju u njihovom najboljem interesu. Ovo je najbrži put da se to povjerenje iznevjeri. Zašto se ne slijedi evidence-based pristup? 

No, zanemarimo na tren i ono što kaže WHO.

Zanemarimo što kažu svi ostali. 

Zanemarimo na trenutak sve vanjske autoritete koji su nam se nametnuli kao odlučujući glasovi koji "znaju što je najbolje" i po potrebi, spasit će nas i od nas samih.

"...ako je pozitivna, učinit će se carski rez". Odluka (kao da) je već donesena. Dotični koji su to izgovorili, novinari koji su to prenijeli, kao da se nisu ni zapitali:

Tko odlučuje?

U kojem je trenutku majka, žena osoba o čijem se tijelu, životu i djetetu radi prestala biti ta koja donosi odluku?

Ovo je važno. Nije rečeno: preporučit ćemo carski rez, nego učinit ćemo carski rez.

Važno je što se kaže, ali važno je i kako se kaže.

Kultura informiranog pristanka u našim rodilištima nije na razini. Možemo je čak nazvati kulturom informiranog pritiska (informirani dio je opcionalan).

Sama činjenica da se ovakve autoritativne izjave daju za medije govori koliko je malo razumijevanje o informiranom odlučivanju. Liječnik ima savjetodavnu ulogu, a ne posljednju riječ.

Epidemija nije i ne može biti izlika za ukidanje temeljnih prava u porodu. Ne ženskih nego ljudskih prava.

Na neki način, ovo može biti dobra stvar. Pitate li se kako?

Tako što ćemo shvatiti da je odgovornost na nama

Da liječnici koliko god dobronamjerni bili griješe kao i svi ostali. Nisu nepovredivi.

I unatoč svom obrazovanju ne mogu biti presudan autoritet kad je u pitanju tijelo žene.

Na carski rez dajete pristanak svojim potpisom. Isto kao što svojim potpisom pristajete na bolničko liječenje i svaku drugu intervenciju koja se nad vama izvodi. 

Ne dajte se zastrašivati.

Pristanete li na carski rez, možda ste smanjili šansu za jednu komplikaciju, ali povećali ste rizik za neke druge.  Ne postoji 100 %-tna sigurnost. U porodu, u životu, nikad.

Recite ne. Ili recite da, ali neka to bude vaša odluka koju ste donijeli na temelju informacija, a ne zastrašivanja.

 

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr