Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Koliko sam centimetara otvorena (i što kad otvaranje u porodu ne ide po planu)

Koji ti je datum poroda? Koliko si kila dobila? Koliko je beba dugačka i teška? Opsjednuti smo brojevima kroz trudnoću, u babinju, ali i u porodu. Posljednjih tjedana trudnoće i u ranim fazama poroda fokus je na jednoj stvari više od svega.

Koliko sam centimetara otvorena

Trudnice dolaze razočarane s pregleda posljednjih tjedana trudnoće jer "uopće nisu otvorene".

O vaginalnim pregledima pred kraj trudnoće već smo pisale ovdje, ali svodi se na to da vam koliko ste centimetara otvorene neće reći ništa osim koliko ste centimetara otvorene. U ovom trenutku. Nećete saznati kad će porod započeti ni koliko će dugo trajati.

Isto vrijedi u porodu. Mame su obeshrabrene kad im nakon više sati trudova kod kuće po dolasku u rodilište kažu da su otvorene "samo 1 centimetar", ne znajući da njihov porod napreduje baš onako kako bi trebao.

Kao doula imam nebrojene primjere kako se žene različito otvaraju i kako to ništa ne znači za brzinu i lakoću njihovog poroda, ali mogu vam reći i svoj primjer. Prije poroda? 0 centimetara. Nakon cijele noći trudova? 1 centimetar. Pa opet sam bez požurivanja i intervencija rodila taj dan. Porod uvijek ide svojim tijekom.

Umjesto da razmišljate o centimetrima, pročitajte što se sve još događa u vašem tijelu kako bi izbjegli paniku.

Što se događa s cerviksom

Za vrijeme poroda u tijelu se događaju nevjerojatne stvari, ali ono što je najočitije su trudovi. Koliko su česti, koliko dugo traju i koliko otvaraju cerviks reći će nam kako porod napreduje, ali često se previše koncentriramo samo na brojeve i zaboravljamo da je porod proces koji traje. Vaš porod napreduje čak i onda kad se naizgled ne čini tako.

Uvijek naglašavamo kako se tijelo danima i tjednima priprema za porod jer je to istina. Sazrijevanje cerviksa događa se u polako, u fazama: cerviks se smekša, promijeni poziciju iz stražnje u prednju, stanji, a tek onda otvara. 

Što u porodu rade trudovi

Osim dilatacije (otvaranja), trudovi u porodu rade još 4 velike promjene koje nisu uvijek vidljive.

#1 Pomiču cerviks prema naprijed

U ranim fazama porođaja, cerviks će se pomaknuti prema naprijed kako bi se poravnao s izlazom iz zdjelice. 

#2 Stanjuju cerviks

Prije poroda vaš cerviks je u normalnom stanju dugačak 3 do 4 centimetra. Da bi otvaranje započelo (pogotovo u prvom porodu), on se prvo mora stanjiti dok ne postane tanak kao papir

Dakle, cerviks se neće puno (ili uopće) otvoriti dok se sasvim ne stanji! To znači da može proći više sati gdje se naizgled ništa ne događa

#3 Guraju bebinu glavicu dolje

Trudovi guraju bebu prema dolje: kako bebina glava vrši pritisak na cerviks, tako se on stanjuje i otvara, a mozak usput dobiva signal da proizvede još oksitocina. Što je više oksitocina, jači su trudovi i tako ukrug. Ponekad treba malo više vremena da se pokrene ta lavina, a najbolje što možete je ostati opušteni.

#4 Mijenjaju bebinu poziciju 

Dok je trudovi polako spuštaju u zdjelicu, beba se uz to i rotira. Ponekad treba proći više trudova da bi se beba rotirala i došla u povoljniji položaj. Kako joj vi možete pomoći? Kretanjem i promjenom položaja. 

#5 ... i otvaraju cerviks!

Otvaranje namjerno ostavljamo za kraj da shvatite koliko se toga događa prije ili paralelno s otvaranjem

Ako ste čuli formulu "1 centimetar, 1 sat" (da se rodilja u porodu treba otvarati 1 centimetar u sat vremena), znajte da je ona neprimjenjiva za većinu žena. Brži porod ne mora biti lakši ni bolji.

Zapamtite samo da se u vašem tijelu događa puno toga čak i kad izgleda kao da nema napretka! 

Što napraviti ako nema pomaka

Svaki put kad se u porodu događa neka promjena, na primjer kad odete u rodilište ili se iz bilo kojeg razloga uplašite, vaši bi se trudovi mogli usporiti ili sasvim zaustaviti. To je normalna reakcija na nalet adrenalina u stresnoj situaciji koji štiti i vas i bebu. Trudovi će se nastaviti kad se ponovno osjetite zaštićeno.

Ako su trudovi i dalje postojani, ali je porod "zapeo", kretanjem se (na primjer, odlaskom na WC ili kruženjem zdjelicom na pilates lopti) može puno napraviti. "Zapeo" stavljamo pod navodnike jer puno puta nema zastoja u porodu nego je samo potrebno malo više vremena da se beba namjesti, a mama opusti.

Sad kad znate koliko je čudesan (i dugotrajan) ovaj proces, učinite što je u vašoj moći da si osigurate dovoljno vremena i smireno okruženje.

Ostanite kod kuće dok god je to vama ugodno, krećite se, pijuckajte vodu, dišite i opuštajte. U pripremi za porod kao i u porodu možete si pomoći Spinning babies vježbama za bolje pozicioniranje bebe (ili pozvati doulu ako se ne snalazite sami).

Samo bez panike, vaša će beba doći kad bude spremna.

Promijenite svoj pogled na porod s nama

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr