Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako se doula priprema za porod

Prošli tjedan družila sam se s Kristinom Vidaković, Hypnobirthing porođajnom edukatoricom, doulom i dragom nam kolegicom. Naš je susret ovog puta bio povezan s njezinim višegodišnjim iskustvom u pripremi trudnica za hipnoporođaj.

Hipno...što?

Ako ste jedna od onih koja "ne vjeruje u hipnozu", dopustite da vam kažem kako nema viskova, trikova ni zapanjujućih hipnotičkih stanja. Hipnoporođaj je samo drugi naziv za jednu vrlo ugodnu i opuštajuću pripremu za porod

Za Hypnobirthing sam se zainteresirala uz Kristinu, a posebno nakon što sam bila doula na jednom nevjerojatno smirenom i opuštenom porodu za koji se mama pripremala koristeći upravo ovu metodu. 

Savršeno se nadovezalo na ono što sam kao doula (a i žena koja je rodila) već shvatila: samo "mentalna" priprema nije dovoljna!

Mnogo se žena priprema za porod RAZMIŠLJAJUĆI o tome kako će porod izgledati, što će raditi, vrteći razne, često negativne scenarije po glavi. Problem u tome je što kad zaista dođe vrijeme za porod, bude im teško isključiti se i opustiti, a to je upravo ono što trebaju napraviti.

Svi mi provodimo previše vremena u svojoj glavi, premalo u tijelu. Jednom kad porod započne, većini trudnica je šokantno koliko je to intenzivno i tjelesno iskustvo. Zbog toga reagiraju s grčem, a samim time im porod bude bolniji i započinje začarani krug.

Ako ste jedna od rijetkih koja se vrlo lako opušta u stresnim situacijama, blago vama! Većina nas ipak treba naučiti kako se dovesti u stanje gdje će naš porod teći što lakše i opuštenije.

Kako se doula priprema za porod

Od mojeg prvog ne-tako-lakog-ni-opuštenog porođaja dogodilo se puno toga. Postala sam doula, naučila sam i učim neopisivo mnogo o trudnoći, porodu i babinju, ali jedna od značajnijih praksa koju sam s vremenom uvela u svoju svakodnevicu je upravo opuštanje. Bio to mjesečni shiatsu tretman ili samo 5 minuta svjesnog disanja, ti dragocjeni trenuci povezivanja sa sobom i svojim tijelom čine veliku razliku u tome koliko svakodnevni stres utječe na mene.

Kad sam opet zatrudnila, odlučila sam da je to idealna prilika da dublje istražim Hypnobirthing. Odabrala sam jednu audioknjigu i počela redovito slušati snimke za opuštanje. 

Porod mi tek slijedi, ali naučeno sam počela primjenjivati i inače, npr. za opuštanje kod nesanice ili kad su mi se ukočila leđa. Nisu me zaobišle neke uobičajene trudničke tegobe, ali svejedno osjećam kao da kroz trudnoću plovim s lakoćom.

Zašto i kako Hypnobirthing

Hipnoporođaj je priprema za porod koja želi promijeniti viđenje poroda kao zastrašujućeg i bolnog, a koristi skup tehnika za opuštanje. 

Osnova ove kao i svake pripreme za porod je informiranje, da znamo što se točno događa u porodu i što možemo očekivati. Tako je i u Hypnobirthingu, ali uz to dolazi nezaobilazni praktični dio: vježbe disanja, vizualizacije i afirmacije, a sve s ciljem da tijekom trudnoće uvježbamo brzo doći u stanje opuštenosti.

Kad sam prošli tjedan došla u Zivia studio, pola posla je već bilo iza mene: dočekala me uvijek topla i nasmiješena Kristina, vrući čaj i ovaj udoban kutak.

Razgovarale smo o tome što sam do sad naučila o Hypnobirthingu, a Kristina mi je dala par korisnih savjeta kako da stvorim ugođaj koji će me još više opustiti. Partner i doula na porodu tu također mogu napraviti veliku razliku.

Provela me kroz meditaciju povezivanja s maternicom, posteljicom i bebom, vizualizaciju poroda i svojeg sigurnog mjesta. Ubrzo sam se toliko opustila da sam nakratko čak zaspala! 

U hipnoporođaju se primjenjuje nekoliko tehnika disanja koje se vježbaju kroz vođena opuštanja (na snimci ili uživo). Glavna je zadaća usporiti tempo i disati cijelim tijelom. Tako se opušta cijelo tijelo, u porodu maternica (i beba!) dobivaju više kisika, a trudovi su manje bolni.

Koriste se razne vizualizacije, primjerice zamišljanje svojeg idealnog poroda ili kako se cerviks otvara poput cvijeta. 

Možda vam se čini svejedno na koji način razmišljate o porodu... ali nije. Ako se panično bojite poroda ili vam se u mislima uvijek motaju neki crni scenariji, negdje ste naučili tako razmišljati. Kroz ponovne i ponovne zastrašujuće slike i priče s poroda, stekli ste uvjerenje da je porod strašan, bolan i da vi to nećete moći.

Poanta afirmacija je da vas uvjere u suprotno. Koje god da je vaše negativno uvjerenje, odaberite afirmaciju koja će vam ga pomoći otpustiti. Što se duže "marinirate" u tim osnažujućim mislima, to je veća vjerojatnost da će one postati vaša svakodnevica.

Varijanta ima koliko god želite (a Lele afirmacije možete preuzeti na kraju ovog teksta).

A vi, kako se osjećate, uživate li u svojoj trudnoći? Imate li povjerenja u svoje tijelo? Veselite li se porodu, vjerujete li da će to biti pozitivno iskustvo?

Ako na vaš odgovor na ova pitanja nije zdušno DA, možda je vrijeme da nešto pokušate napraviti drugačije.

Sve mi želimo lakši i ljepši porod, zar ne? Ovo je samo jedan način kako da do toga dođete.

 

P.s. Ako u blizini nemate Hypnobirthing edukatoricu

I dalje možete primijeniti sve navedeno! Nedavno smo objavile Doulin vodič: lektiru u trudnoći za osnažujući porod gdje možete pronaći puno preporuka za trudničko štivo, među kojima se nalazi i Mindful Hypnobirthing: Hypnosis and Mindfulness Techniques for a Calm and Confident Birth autorice Sophie Fletcher.

Na Internetu su za kupovinu ili čak besplatno preuzimanje dostupne i brojne druge audioknjige i snimke vođenog opuštanja. 

 

Foto: Jela Ravnjak

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr