Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako prepoznati prave trudove

"Kako ću uopće ZNATI je li porod započeo?"

Ovo je jedno od najčešćih pitanje žena koje prvi put rađaju. Naš odgovor je uvijek da će jednostavno znati, ali objasnimo im da se početni trudovi obično uspoređuju sa menstrualnim bolovima.

To ih donekle umiri, ali moramo priznati da je ženama koje imaju doulu puno lakše prolaziti kroz izazove trudnoće i poroda. Te žene u svakom trenutku imaju osobu koju mogu pitati što ih zanima i dobiti provjeren, znanstveno utemeljen ili jednostavno utješan odgovor.

Za sve ostale pripremile smo mali vodič kojim ćete naučiti prepoznati i provjeriti jesu li to oni pravi trudovi koji znače da je vaš porod započeo. Sve o drugim ranim znakovima poroda pročitajte u ovom blogu.

Kakav je osjećaj

Možda ste vidjeli snimke na kojima neke tate rade test s uređajem kako bi isprobali kakav je osjećaj imati trudove.

Žao mi je reći, ali stezanja mišića uslijed strujnog vala nisu usporediva sa trudovima koje proizvodi tijelo žene u trenucima poroda dok ona zna zašto kroz sve to prolazi, dok zna da će uskoro upoznati svoju bebu, dok njezino tijelo proizvodi oksitocin (hormon ljubavi) i njime regulira jačinu trudova i dok se izlučuju endorfini, naši prirodni opijati koji ublažavaju osjećaj boli.

Kako smo već pisale, kod većine žena porod započinje laganim stezanjima u trbuhu od oko 30 sekundi u relativno nepravilnim razmacima: nekad je to svakih 20 minuta, a nekad svakih 7 minuta. Svaki porod je priča za sebe i najvjerojatnije je da će jedna žena imati potpuno različita iskustva sa svakom svojom bebom.

Ipak, većini prvorotkinja porod krene takvim trudovima koji se postepeno pojačavaju i dolaze u pravilnim razmacima koji se smanjuju. (Kada je pravo vrijeme za odlazak u rodilište? Pročitajte ovdje!)

Što ako krene jako uz pucanje vodenjaka

Nekim su ženama trudovi od početka izazovni i jako bolni, ali kod takvih poroda žena doživi olakšanje oko 5 centimetara otvorenosti cerviksa kada se počnu izlučivati endorfini koji pomažu ublažiti senzacije.

Ponekad pak porod započne pucanjem vodenjaka, a u tom slučaju već i neka naša rodilišta preporučuju ostati kod kuće neko vrijeme. Većina, 95 % žena dobit će svoje trudove u sljedeća 24 sata. Ako vas brine infekcija i praksa davanja antibiotika, evo jedne usporedbe: dok se u našim rodilištima antibiotici daju 12 sati od puknuća vodenjaka, u UK se to radi tek nakon 48, a negdje i nakon 72 sata.

Nova istraživanja ukazuju na važnost mikrobioma za bebu i njezin život i zbog toga se preporučuje oprez s korištenjem antibiotika. Još jedna kontradiktornost je bušenje vodenjaka u rodilištu: svi brinu oko trudnica koje dođu s prirodnim puknućem vodenjaka (a njih kod kuće u njihovom mikrobiomu nitko nije vaginalno pregledavao), dok su u rodilištu izložene puno većem riziku infekcije.

Ako vam i pukne vodenjak, najvažnije je da voda nije smeđa ili zelena i nema neugodan miris te da pijete puno vode budući da se ona stalno obnavlja.

Jesu li to pravi trudovi: 3 zlatna koraka

Mnoge mame, a pogotovo one koje već imaju dijete, znaju osjećati jake kontrakcije pred kraj trudnoće koje rade vidljive promjene na cerviksu. Neke prvorotkinje osjećaju BH (Braxton Hicks) kontrakcije dok se maternica priprema na taj veliki događaj.

Ako ih osjetite bilo kada u trudnoći, uvijek vam mogu pomoći ove tri stvari kojima vrlo lako možete provjeriti je li porod započeo.

#1 Popijte vode ili čaja

Dehidracija je vrlo čest razlog kontrakcija u trudnoći. Čak kad mame pomisle da im nedostaje magnezija, nedostatak vode je češće pravi uzrok. Zato uvijek sa sobom nosite bočicu vode koja će biti uz vas i u porodu, a ako mislite da je porod započeo, napravite si veliku šalicu čaja od kamilice ili se jednostavno napijte vode, barem 3 dl.

#2 Prilegnite i odmorite

Uz dehidraciju, bitno je i slušati tijelo koje se puno lakše umara nego prije i ne forsirati se. Zbog toga nakon šalice tekućine prilezite i pokušajte odspavati kako biste opustili mišiće maternice. Možete primijeniti neku od tehnika opuštanja koju ste vježbale tijekom trudnoće. Tijelo nam stalno šalje signale, a u trudnoći pogotovo  poslušajte ih i učite brinuti o sebi.

#3 Istuširajte se

Ako se kontrakcije nastave nakon vode i odmora, otiđite pod dugi topli tuš i onda opet prilezite. Obično se nakon tuša "lažna uzbuna" zaustavi i tijelo se opusti. Topla voda će vam goditi i u porodu pa vam već sada to može postati terapija opuštanja.

Čestitamo!

Ako se nakon 3 zlatna koraka kontrakcije nastave, vaš je porod najvjerojatnije započeo. Čestitamo! Sada sve što trebate napraviti je NIŠTA! Osim veseliti se dolasku svoje bebe, slušati što vam tijelo kaže i opustiti se u jedan od najznačajnijih dana u svome životu.

Ovo je tek početak.

Napravile smo tečaj za trudnice koji odgovara na pitanja koja te najviše zanimaju. U tvojem domu. Potpuno online. Pristup dobivaš odmah, slušaš u svojem tempu.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr