Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako ne roditi ležeći na krevetu

Nekada nam mame kažu da je, kada je došao trenutak tiskanja, potreba da ustanu ili čučnu bila nesavladiva, ali ipak su rodile ležeći.

Većina žena zna da je to najnepogodniji položaj za porod, ali se intenzitetu izgona ne snađu i popuste (najčešće) pred inzistiranjem da legnu na ginekološki stol. U usporedbi s nekim drugim intervencijama nema vidljivih posljedica za bebu pa se mame lakše pomire s ležanjem na leđima prilikom izgona. 

Na krevetu se leži

Zašto žene legnu kada vide krevet u rađaoni bez da to itko od njih traži? Jer se na krevetu leži, a u rađaonicama je on smješten kao tron u središtu, a sve ostalo je orijentirano prema njemu. Za usporedbu, pogledajte kako izgleda kuća za porode nedaleko od Hrvatske.

Naučene smo vidjeti žene koje leže dok rađaju i pretpostavljamo da i mi moramo leći kada uđemo u rađaonu. U svim (čast iznimkama) filmovima i serijama, žena rađa na leđima s visoko podignutim nogama. To je slika koja vam je urezana kada pomislite na porod, zar ne? 

Vaše kulturno uvjetovanje ima jako puno utjecaja na način na koji ćete se ponašati u tako ranjivim i osjetljivim situacijama kao što je vrijeme poroda. Sve ono duboko zakopano u vama što ste ikada čuli i naučili o porodu utječe na naše ponašanje.

Ležanje je jedna od tih stvari, ali kada ih osvijestite onda možete aktivno raditi na njima.

Zamislite se u rađaoni. Kakve su pločice, posteljina, ugođaj? Gdje se vi nalazite: ležite li na krevetu, stojite li pokraj njega ili se ljuljate na lopti? 

Ako vam je prva misao bila kako ležite na krevetu, analizirajte sami sa sobom tu sliku. Zašto se tako vidite, kako se osjećate dok ležite, koja emocija se krije iza toga da mislite da tako treba biti.

Ovo je jako bitan korak, nemojte ga zbog nelagode samo preskočiti (strah od promjene je ono što nas koči na putu samorazvoja). Ako mislite da ćete roditi na stolčiću, stojećki ili na sve četiri, ali niste u sebi napravile ovaj proces u kojem ste razriješile svoje emocije oko ovoga, vjerojatno se to neće dogoditi.

Zdjelica u porodu

Kosti vaše zdjelice su vezane tkivima koje je čine pomičnom, tim više što se u trudnoći izlučuje hormon relaksin koji pomaže omekšavanju tkiva. Trtica, kao završetak naše kralježnice, vrlo je pomična i u porodu igra veliku ulogu. Ako ste u ležećem ili polusjedećem položaju na krevetu, vaša trtica se ne može slobodno gibati i otvoriti na van te tako dati bebi još prostora. 

Neki izvori navode da u uspravnom položaju vaša zdjelica daje bebi i do 25 % više prostora za izlazak, a u trenutku kada vam je svaki milimetar bitan, to je jako puno. To znači da ako je vi ne imobilizirate s jedne strane, npr. ležeći na leđima, vaša zdjelica će se moći puno lakše i brže prilagoditi bebinoj glavi, a vi ćete lakše roditi.

Zašto žene moraju ležati

Mnogi se to pitaju, ne samo rodilje nego i neke primalje i liječnici, a odgovor je kompleksan. Dok ležite osoblje ima najbolji pregled, a CTG sonde će se najbolje držati na mjestu. Većina medicinskog osoblja jednostavno je tako naučena raditi i imaju najveći osjećaj kontrole. Noge su raširene, povučene prema ženi i u tom položaju se tiska. Cijeli svoj radni vijek, koliko god dug ili kratak bio, vidjeli su samo žene kako rađaju na leđima.

Nedavno sam pročitala priču jedne bolničke primalje koja je prvi put išla na kućni porod i shvatila koliko malo zna o primaljstvu. Tek kada je doživjela uistinu fiziološki porod i kada je naišla na sve svoje prepreke koje su joj se stalno pojavljivale tijekom poroda, shvatila je koliko je ona sama interventna i kako samo poznaje patologiju (kad nešto pođe po zlu). Shvatila je kako ne zna prepoznati kako porod napreduje bez vaginalnog pregleda, da ne zna čitati znakove tijela, a da zapravo nije niti bitno koliko je žena otvorena. Ne može misliti na svoju komociju i zbog svojeg neutemeljenog straha stavljati ženu u položaj koji njoj ne odgovara.

Srećom imamo divnog osoblja koje se trudi educirati i podržati žene u izborima. Tako možete birati rodilište po primalji koja će biti s vama na porodu, po tome koristi li se stolčić ili bazen za porod. Ostvarite odnos s primaljama, prije poroda ih upoznajte sa svojim željama i potaknite i njih da se educiraju o blagodatima fiziološkog poroda i svega što ide uz njega.

Prošle je godine Hrvatska komora primalja za svoj dan (Svjetski dan primalja 5. svibnja) objavila ovaj plakat i poslala ga svim rodilištima u Hrvatskoj. 

Neka vam i ovaj plakat posluži kao inspiracija.

Okreni guzu primalji

Ako imate snage možete biti na nogama, na lopti, na stolcu, na sve četiri do faze tiskanja, ali znate što  i tijekom izgona.

Kada osjetite prvi nagon za tiskanjem, beba neće doći odmah i vi ne trebate odmah (ili uopće) leći na krevet. Nekada će osoblje primjetiti da tiskate i htjet će da legnete na krevet da vide što se točno događa i kako se glavica spušta. Možete se popeti na krevet, ali ne morate leći na njega već okrenite guzu babici

Možda ovo zvuči kao poziv na aktivizam, ali nije. Ovo je samo zdrav razum kojem i statistike idu u prilog. U uspravnom položaju tijekom izgona u usporedbi sa nekim od ležećih imate:

  • 25 % manje šanse da ćete trebati forceps ili vakuum,
  • 25 % manje vjerojatnosti za epiziotomiju i
  • 54 % manje vjerojatnosti da će CTG pokazati abnormalnosti fetalnih otkucaja.

Možda će vam primalja reći da vam ne može masirati međicu ako ne ležite (to vam niti ne treba u samom porodu) ili da neće moći pomoći bebi da izađe (obično niti to ne trebate, a ako treba, dobra primalja može u bilo kojem položaju pomoći).

Kako se možete nositi s tim pritiskom? Jedna jednostavna rečenica je dovoljna.

Ja ne mogu drugačije!

Usporedimo ovu situaciju s odlaskom na WC za veliku nuždu (rađanje i odlazak na WC imaju puno sličnosti). Zamislite vi same i još bolje, pitajte svojeg partnera: kad vas tjera na veliku nuždu, je li vaš poriv leći na leđa i dići noge u zrak? Mislim da svi znamo odgovor. Instinktivno si znamo pomoći gravitacijom i uključivanjem mišića za tiskanje tako što ćemo zauzeti uspravan položaj.

Zamislite da netko slonici kaže da mora leći dok rađa, kako bi im onda odgovorila? Napravite i taj pomak u svojoj svijesti da je to toliko neprihvatljivo (osim ako nije uistinu nužno), da vam je smiješno da to itko uopće predloži.

Što više toga bude, bit će više uobičajeno

U zemljama koje su uzor u porodnom svijetu nije normalno rađati ležeći u krevetu na leđima.

U jednoj doula grupi koju pratimo postavljeno je pitanje koji je najčudniji položaj u kojem su vijdele svoje klijentice da rađaju. Neke strane doule napisale su LEŽEĆI NA LEĐIMA. I to bi tako trebalo i biti, da nam je taj položaj toliko van pameti da ga smatramo čudnim i smiješnim uopće predložiti ženi.

Ako mislite da vi ne možete ništa promijeniti, vjerujete mi da imate ogromnu moć u rukama. Što bude više žena koje će inzistirati na svojim željama, to će ovakve stvari biti normalnije (jer one jesu normalne).

Ako su ti ove informacije bile korisne, naš online tečaj za trudnice nudi ti još više. Prijavi se ovdje

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr