Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako izgleda pucanje vodenjaka (i... a što sad?)

Tema "kako započinje porod" definitivno je jedna od najistraživanijih kod mama koje čekaju prvu bebu. O početku poroda pisale smo u puno navrata, a danas je na red došlo odgovaranje na najčešća pitanja o pucanju vodenjaka: kako izgleda, koja je boja plodne vode i kako ću je prepoznati, samo su neka od njih.

Iako se prema pričama (i filmovima) čini da je to često, podaci kažu da manje od 20 % poroda započinje pucanjem vodenjaka prije početka trudova.

Informacije koje slijede odnose se na pucanje vodenjaka u terminu poroda, od 37. tjedna trudnoće nadalje. Ako primijetite pucanje plodovih ovoja prije toga, obavezno se konzultirajte sa stručnom osobom.

Što je vodenjak

Vodenjak je vreća u kojoj se beba razvija tijekom trudnoće. Amniotska tekućina u njemu čuva bebu tako što stvara mekani jastuk oko nje, održava stalnu temperaturu, olakšava pokrete koji su ključni za razvoj mišića, stvara prostor za rast, čuva od infekcija i pomaže u razvoju pluća (beba "diše" tekućinu).

Pri kraju trudnoće beba se nalazi u 500 do 1000 ml plodne vode. Količina plodne vode varira, a kako se bliži termin njezin volumen opada.

Vodenjak se zove još i plodovi ovoji jer se sastoji od dvije ovojnice koje su odvojene s malo tekućine. To je važno znati jer se ponekad dogodi da prije poroda pukne samo vanjska ovojnica, a voda koja pomalo curi ili kaplje je upravo iz tog međuprostora, dok je beba još uvijek zaštićena.  

Kako izgleda pucanje vodenjaka

Pitate li se kakav je osjećaj kad pukne vodenjak, odgovor je – svakako!

Curenje vodenjaka može početi postupno ili uz jedan "puk" naglo! Najčešće to ipak ne izgleda filmski, uz veliki pljus i paničnu žurbu u rodilište. Pucanje vodenjaka ne boli, nego samo odjednom osjetite curenje tekućine.

Doživjela sam dva pucanja vodenjaka. Prvi put u 41. tjednu, u krevetu sam u 11 navečer iznenada osjetila nalet tekućine. Požurila sam u WC i presvukla se, a onda stavila novi uložak da vidim hoće li se nastaviti. Je, ali u vrlo malim količinama. Plodna voda je povremeno curila, a kroz 2 sata osjetila sam i prve trudove. 

Curenje vodenjaka bilo je postupno jer je bebina glavica već bila dosta nisko i priječila je otjecanje vode u većim količinama. 

Nije svaki porod isti. Na drugom porodu vodenjak je bio toliko čvrst da je spontano puknuo, točnije prsnuo usred truda neposredno prije izgona. Poslije smo se tome smijali. 

Ako vas brine količina plodne vode koja otječe, probajte proliti pola čaše vode u sudoper. Kad vidimo prolivenu tekućinu, obično se čini da je puno veća količina no što zapravo jest. 

Važno je znati da se plodna voda neprekidno obnavlja i beba zato neće ostati "na suhome"

Amniotička tekućina je u stalnoj cirkulaciji. Vodenjak se čisti bebinim gutanjem vode čime se ona vraća u majčin krvožilni sustav pupčanom vrpcom te preko amniona u krvne žile na posteljici. Ovaj proces se nastavlja i kada pukne vodenjak.

Kako izgleda plodova voda

Plodna voda je inače prozirna ili bjelkasta (mliječna) tekućina s blagim, čak slatkastim mirisom. Može biti prošarana s malo krvi i sluzi što je znak da se cerviks otvara. Kad popucaju sitne kapilare oko cerviksa, na bijelim gaćicama ili ulošku primijetit ćete da je tekućina roskaste boje.

Ako je plodna voda bilo koje druge boje  zelene, smeđe ili tamnije, to je znak da je beba imala prvu stolicu (mekonij). Mekonijska plodna voda nije razlog za paniku, ali potrebno je napraviti pregled. U rodilištu će vas zadržati da provjere je li sve u redu s bebom.

Vodeni iscjedak ili plodna voda

Posljednjih tjedana trudnoće uobičajeno je da se pojačava vaginalni iscjedak.

Takav iscjedak naziva se i leukoreja. Ako pojačani iscjedak dolazi uz druge simptome (svrbež, iritacija, neugodan miris), provjerite s liječnikom radi li se o vaginalnoj infekciji.

Ponekad može biti teško uočiti razliku, ali plodna voda je više tekuća.

Još je jedna dilema:

Pucanje vodenjaka ili mokraća

Ako izgleda kao urin (žutkasto) i miriše kao urin, sigurno je pretpostaviti da se radi o urinu. Maternica vrši veliko opterećenje na mjehur pred kraj trudnoće i može se dogoditi da vam pobjegne malo mokraće.

Stavite uložak i pratite što se događa. Postoje i posebni ulošci koji testiraju radi li se o plodnoj vodi, ali to nije neophodno. Bit će dovoljno primjetiti nastavlja li se curenje vode. Ako je došlo do puknuća vodenjaka, plodna voda će nastaviti po malo otjecati, a uskoro ćete osjetiti i druge znakove da je porod započeo.

Pucanje vodenjaka bez trudova

Nije neobično da porod započne otjecanjem plodne vode, ali isprva bez trudova. Ovdje pišemo glavne razloge zašto se to događa. Ako još nemate trudove, ne brinite.

Većina žena dobit će trudove unutar 24 sata od pucanja vodenjaka.

Ali malom broju žena će trebati i do 7 dana! Istraživanje na 7000 žena je pokazalo jako malenu razliku u ishodima poroda kod žena koje su čekale trudove i onima koje su bile inducirane. 

U prijevodu, u redu je čekati porod nakon puknuća vodenjaka.

Još puno ovakvih korisnih informacija i savjeta uključile smo u svoj online tečaj za trudnice:

Prijavi se ovdje!

***

Ako ste u terminu, a plodna voda koja otječe je prozirna ili mliječna, nastavite sa svojom svakodnevicom. Ovdje možete pronaći savjete kako znati kad je pravi trenutak za odlazak u rodilište ako ne želite uraniti.

O tome trebate li odbiti bušenje vodenjaka (amniotomiju) u rodilištu smo već pisale ovdje.

Ovdje pišemo više o tome zašto tad ne treba žuriti u rodilište i što o puknuću vodenjaka i završetku poroda kažu istraživanja.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr