Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako izbjeći carski rez

Prije 20 godina u Hrvatskoj je tek svaka 10. žena rodila carskim rezom. Danas je to svaka 4. žena, a ovaj trend ne pokazuje usporavanje kako u svijetu tako ni kod nas.

Jedan pregled literature iz 18 različitih država, pokazao je da je najćešća operacija danas u svijetu upravo carski rez i da taj broj samo raste. Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje stope carskih rezova od 5 do maksimalo 15 %, u rodilištu je stvarna šansa da će se vaš porod završiti carskim rezom relativno visoka.

Koji su to onda faktori koji najviše utječu na krajnji ishod vašeg poroda i što vi možete učiniti?

Mjesto poroda

Nedavna istraživanja na preko 1300 rodilišta su pokazala zapanjujuće rezultate koliko bolnica koju odaberete za mjesto svog poroda utječe na to hoćete li roditi vaginalno ili ne.

U Hrvatskoj je udruga Roda objavila rezultate istraživanja iz 2016. o stanju u našim rodilištima. Ovo su statistike nekih rodilišta za usporedbu:

  • Karlovačko rodilište ima postotak carskih rezova 28,98 % i vaginalnih poroda nakon carskog reza (VBAC) 6,17 %,
  • Opća bolnica Sisak 19,73 % carskih i 15% VBAC poroda,
  • Našice 25,8 i 0% VBAC,
  • KBC Merkur u Zagrebu 16,81 % stopu carskih i 40% VBAC poroda te
  • Petrova u Zagrebu 27 % i carskih i VBAC poroda.

Podaci su jako raznoliki i sigurno ovise o puno faktora. Žene sve kasnije rađaju prvi put, manje smo aktivni, ima više dijabetesa i prekomjerene težine, ali to i dalje ne može objasniti ovako veliki rast operacija.

Moguće je imati veliki broj poroda i jako dobre ishode za majke i bebe, kao bolnički centar Crouse Hospital u Syracuse, NY. Ova bolnica ima preko 3500 poroda godišnje sa stopom carskih za niskorizične trudnoće od 7 %.

Često preporučujemo knjigu Ine May Gaskin Prirodan porođaj, a ako ste je čitali znate da je Ina s drugim ženama vodila primaljski centar. Njihova statistika je među najboljima u svijetu, u 40 godina rada stopa carskih je iznosila 1,7 %, a vaginalnih poroda nakon carskog 96,8 %.

Treba spomenuti još jedan važan faktor koji je doprinio porastu stope carskih, a o kojem smo ovdje već pisale: CTG, odnosno dvije sonde koje prate bebine otkucaje i vaše trudove. Osim što stvara anksioznost i daje lažne uzbune (npr. sonda se pomakne), samo 15 % vremena detektiraju pravi problem ako postoji.

Gotovo sva naša rodilišta koriste kontinuirani CTG nadzor, dok su preporuke svjetskih organizacija da to bude povremeno zbog ovih navedenih razloga. 

Tko je vaš ginekolog

Statistike rodilišta su odraz praksi i procedura, ali i njihovih zaposlenika.

Bitno je tko brine o vama tijekom poroda. Ako je to doktor čija je statistika završavanja poroda carskim rezom visoka i vi imate veću vjerojatnost tako roditi.

Ako pružatelj skrbi češće inducira žene, to je također faktor rizika jer se pokazalo da vodi k više carskih rezova. Istraživanja pokazuju da ako o vama brine primalja, veća je vjerojatnost da ćete roditi vaginalno.

Ono što možete je napraviti je da kada krenete na preglede u rodilište razgovarate s liječnicima. Kada kupujete auto, informirat ćete se i ispitati prodavača o najmanjim detaljima, zašto to ne napravite i za svoj porod? 

Svaki pregled vam može biti vježba ravnopravne komunikacije s doktorom i prilika da saznate procedure rodilišta i doktora. Još jedna prednost ovakve vježbe je što ćete razgovarati s više ljudi i više puta ponavljati različitim osobama što želite i što ne želite te će vam onda u porodu biti lakše izraziti svoje želje.

Uz CTG, koji je podložan subjektivnoj interpretaciji mjerenja, još jedan faktor igra veliku ulogu, a to je distocija poroda. Distocija je stručni naziv za produljeni porod, što također ovisi od ginekologa do ginekologa što smatraju dužim porodom te bolničkim praksama i procedurama koje će gurati da porod se završi što prije.

Ono što trebate znati jest da partogram po kojem se žena treba otvarati 1 cm na sat odavno odbačena metoda praćenja napretka poroda. 

Budite informirane

Što više znate o fiziološkom porodu, to ćete se bolje moći zauzeti za svoje odluke i svoj porod. Čitajte knjige i članke koji se zasnivaju na znanstveno utemeljenim informacijama jer ćete onda moći razgovarati sa svojim liječnikom. Osobne priče drugih žena najčešće su izvan konteksta i ne znate cijelu pozadinu. 

Nemojte otići samo na obavezni tečaj u Domu zdravlja ili rodilištu, nego pronađite u svojoj okolini kvalitetne privatne tečajeve pripreme za porod koji će vam sigurno otvoriti neke nove vidike.

Doule će s vama odraditi privatne sastanke pripreme za bolnički porod. Mnoge mame nam se javljaju upravo zbog toga i nakon par susreta osjećaju se puno spremnije za porod.

Angažirajte doulu

Da, mi smo doule, i to možda zvuči neuvjerljivo jer dolazi od nas, ali znate što – baš zato biste nas trebale poslušati! 

Uz znanstvena istraživanja koja to potvrđuju, iz vlastitog iskustva znamo da žene imaju pozitivnije porode s manje intervencija i carskih rezova. Doula pruža neprestanu podršku prije i tijekom poroda što uvelike utječe na percepciju boli, emotivno i fizičko stanje žene koja rađa. Pomoći ćemo vam u trudovima kod kuće i podići atmosferu u rađaoni snižavanjem hormona stresa (koje neki tate podižu).

Ako mislite da će vam vaš partner biti doula, vjerujete nam, i njemu je teško i treba nekoga da brine o njemu baš kao i o vama.

Ostanite aktivne

Ne mislimo na odlazak u teretanu i trčanje, ali redovito prilagođeno vježbanje je pokazalo manju potrebu za carskim rezom. Najbolje je ako u svojoj okolini imate prenatalne vježbe poput joge ili pilatesa za trudnice jer ćete se i povezati s tim ženama te si možete biti podrška u babinju. 

Zašto vaginalni porod?

Životno ugrožavajuće komplikacije u porodu su rijetke bilo da se beba rodi vaginalno ili carskim rezom. Ali niskorizične žene koje prvi porod završe carskim rezom imaju tri puta veće šanse da umru ili imaju ozbiljne komplikacije (ugrušci, srčani udar, infekcije). Ovo je pokazala 14-godišnja kanadska studija na preko 2 milijuna žena objavljena 2007. godine

Pregled istraživanja o dugoročnim posljedicama carskog reza na zdravlje majki i djece ukazao je na sljedeće:

  • veći rizik od astme i pretilosti kod djece,
  • veći rizik rupture maternice, placente previe (posteljica koja raste preko cerviksa) i mrtvorođene djece u idućim trudnoćama.

A što je s posljedicama koje ni ne znamo?

Oporavak od vaginalnog poroda puno je kraći i lakši u većini slučajeva. Za vas i vašu bebu vaginalni porod znači da ćete imati zlatni sat, prijenos potrebnih bakterija (mikrobiom), povezivanje s bebom, manje problema s disanjem kod bebe i veću uspješnost dojenja.

Nekada je carski rez potreban, ali na vama je da se informirate i preuzmete odgovornost za svoje tijelo i da na kraju znate da ste napravili sve što ste mogli, kako god da je završilo.

 

***

Vodič za vaginalni porod nakon carskog reza (VBAC)

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr