Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Kako ću znati je li porod započeo

Jedno od najčešćih pitanja budućih mama: Hoću li znati je li to to? Kako ću znati je li porod stvarno započeo?

Najbolji odgovor koji vam može netko dati (iako vas taj odgovor vjerojatno neće zadovoljiti) jest – znat ćete. Taj je odgovor obično popraćen značajnim smješkom nekoga tko je to iskustvo već prošao.

Kao što je to čest slučaj i inače u životu, dok god niste sigurni u nešto vrlo je vjerojatno da to još nije to, a u trentku kada krene jednostavno znate, bez sumnje, propitkivanja i neizvjesnosti.

Ponekad isto pitanje postavljaju mame koje su već rodile jer je njihov prvi porod bio carski ili je započet indukcijom. Za one čiji su trudovi ranije bili potaknuti umjetnim oksitocinom, imati svoje prirodne trudove potpuno je drugačiji osjećaj. Također, svaki je porod priča za sebe i ne mora značiti da će ovaj biti isti kao i prethodni.

Znakovi da je porod blizu

I prije no što osjetite porođajne trudove, postoje znakovi koji će ih nagovijestiti. Samo jedan od ovih znakova možda ne znači da je porod blizu, ali vam u kombinaciji mogu reći nešto više o tome koliko će još vremena proći.

Prije svega, evo još jednog odgovora koji vam neće pomoći u nestrpljivosti, ali ga svejedno morate čuti – porod će započeti kad je za to vrijeme. Sve što se u vašem tijelu događa posljednjih dana i tjedana odražava delikatnu ravnotežu i komunikaciju između vašeg tijela i bebe. Trudovi će započeti kad ona bude spremna i to ne možete niti biste trebale požuriti!

Ovaj tekst je za sve mame, a pogotovo vas koje ste trudne sada na ovim ljetnim vrućinama. (Znamo da vas ima mnogo, rujan je mjesec s najviše rođenih beba!)

#1 Ispadanje ili curenje sluznog čepa

To je kako samo ime kaže sluzna tvorevina koja se nalazi u cervikalnom kanalu i štiti bebu od prodora bakterija izvana. Kako se cerviks mijenja pred kraj trudnoće, sluzni čep može ispasti i to ćete najvjerojatnije primjetiti prilikom odlaska na WC. 

Sluzni čep je jako dobar pismonoša skorog poroda.

Koliko još? Od ispadanja sluznog čepa do poroda može proći nekoliko sati do nekoliko dana, a u rjeđim slučajevima čak i više od tjedan dana.

#2 Česti odlasci na WC

Ovo je jedan od najčešćih znakova! Žene često imaju učestalu stolicu – proljev ili vrlo aktivna crijeva prije poroda (čest je i proljev prije poroda) i misle da nešto loše pojele ili se zarazile crijevnom virozom. To je samo još jedan znak naših tijela da je započelo prirodno čišćenje crijeva koje stvara više mjesta za prolazak bebine glavice.

Nekim se ženama slično događa za vrijeme menstruacije. Ako prvih dana mjesečnice uz menstrualne osjećate lagane grčeve u crijevima uz češće odlaske na WC, imat ćete s čime usporediti ovaj znak.

Hoće li vam nakon toga trebati klistir? Više o tome pročitajte ovdje!

Koliko još? Kod nekih žena čišćenje se događa par dana do tjedan dana prije, kod drugih nekoliko sati ili u isto vrijeme kad osjete prve trudove, a moguće je da ćete taj taj nagon osjetiti tek u aktivnoj fazi poroda. 

Rjeđe je, ali osim učestale stolice može se dogoditi da osjećate mučninu ili povraćate.

#3 Gniježđenje

Kao što ptica priprema svoje gnijezdo, tako i majka priprema svoj dom za dolazak bebe. To je prirodan instinkt koji imaju životinje i ljudi.

Prepoznat ćete se u tome ako vas uhvati nagla potreba za pospremanjem, pripremanjem hrane za zamrzivač, popravljanjem zadnjih sitnica u stanu ili kupovanjem još bezbroj bodija jer beba nema što obući uz već prepun ormar.

Kad razine adrenalina porastu, mame odjednom imaju snage i produktivnost im je na vrhuncu.

Ne iskuse sve žene ovaj nalet energije. Ponekad se dogodi upravo suprotno, da nekoliko dana prije poroda nemate snage ni za što i samo biste ležale. I to je u redu, odmarajte za kasnije. Nagle promjene u razini energije uobičajene su neposredno prije poroda.

Zaista nije lako biti trudnica u posljednjem tromjesečju, posebno posljednjim tjednima i danima trudnoće, ali ako se prepustimo mudrosti naših tijela, ona će nam reći što im je potrebno.

#4 Bol u leđima

Bol u leđima gotovo se uvijek javlja u početku poroda, ali lako se može zamijeniti za opće bolove u leđima koji se javljaju i inače u trudnoći kao posljedica većeg opterećenja i promjene u držanju.

Mjesto i intenzitet boli su naravno individualni i subjektivni, a ovise i o poziciji bebe. Može se dogoditi da trudove prvo osjećate u leđima te da se zatim šire na donji dio trbuha. Neke žene osjećaju trudove isključivo kao pritisak u donjem dijelu leđa. Tu vam topli tuš može biti od velike pomoći.

#5 Lažni ili pravi trudovi?

Brackston Hicks (BH) trudovi zovu se još i lažnim trudovima. Obično su bezbolni, ne rade velike promjene na cerviksu i može se na oko vidjeti kako se mišići maternice stežu i opuštaju.

Javljaju tijekom cijele trudnoće, ali ih mame najčešće počinju osjećati pred kraj, kada uđu u termin. Neki ih smatraju pokusnom vožnjom i pripremom, ali mogu signalizirati da vam je potrebno više tekućine i odmora.

#6 Je li mi upravo puknuo vodenjak?

Ponekada plodna voda počne curiti prije početka samih trudova. Mame tad nisu sigurne je li zaista riječ o puknuću vodenjaka ili im je pobjeglo malo mokraće. U tom slučaju stavite uložak i pratite situaciju. Plodna voda trebala bi biti prozirna ili mliječna, slatkastog mirisa.

Suprotno uvriježenom mišljenju, nije potrebno odmah odjuriti u rodilište. Sada već i na nekim pripremnim tečajima u rodilištima govore da nema potrebe dolaziti odmah pri pucanju vodenjaka, osim ako imate povišenu temperaturu ili je voda zelena, smeđa ili crna. Obojanje plodne vode događa se kad beba prije poroda ima prvu stolicu i u tom je slučaju potrebno provjeriti je li sve u redu.

Porod započinje pucanjem vodenjaka u otprilike 10 do 15 % žena, a razlozi mogu biti razni. Vaginalni pregled, amnioskopija ili bakterije samo su neki od njih. Na redovitim posjetima rodilištu u posljednjim tjednima trudnoće imate pravo odbiti vaginalni pregled.

Položaj bebe također utječe na to kako će porod započeti.

Koliko još? Još malo! Ako odmah nakon pucanja vodenjaka ne osjetite trudove, ne brinite, oni najčešće započinju kroz nekoliko sati.

Ako trudovi ne posustanu

Ako ste popili vodu, istuširali se i pokušali odspavati, a trudovi se i dalje nastave, vrlo je vjerojatno ste u porodu i uskoro ćete upoznati svoju bebu!

Početni trudovi latentne faze vrlo su slični menstrualnim grčevima, traju oko 30 sekundi i dolaze u većim intervalima od 5 do 30 minuta. Opisuju se kao grčevi, zatezanje, težina, pritisak ili probadanje. Često su nepravilne dužine i razmaka te u ovom ritmu mogu potrajati i do 24 sata. Nije neuobičajeno ni da jednu noć imate trudove koji ujutro posustanu (slično se dogodilo u ovoj predivnoj priči s poroda). 

Mnogim ženama porod započne na ovaj način, ali ne mora značiti da će i vama. Neke žene u porod krenu odmah sa vrlo snažnim trudovima te ih iznenadi ili preplaši njihova silina. Kao što vidite, raspon "normalnog" vrlo je širok i zato se vodite onime što same osjećate

Teško je pripremiti se na toliko fizički, psihički i emotivno snažno iskustvo, pogotovo kada baš zbog te kombinacije svaka žena drugačije doživljava porod. Zbog toga je najbolje što možete napraviti, ne slušati strašne priče drugih kako im je bilo na porodu, već se prepustiti svome tijelu, dok više praktičnih savjeta što raditi u trudovima možete pronaći ovdje.

Što sve želiš znati o porodu? Odgovori su ovdje.

Tečaj za trudnice u tvojem domu. Potpuno online. Pristup dobivaš odmah, slušaš u svojem tempu. Prijavi se ovdje!

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr