Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Jeste li sigurne da želite pristati na indukciju

Zadnji mjesec trudnoće zna biti teško vrijeme, toliko ste blizu, a opet porod nije još počeo. Možda nemate nikakve znakove ili ste već tri puta pomislili da je počelo samo da bi se sve smirilo.

Nekada je taj mentalni pritisak još i teži od fizičkog, a okolina sa svojim konstantnim ispitivanjem “Jesi li još u komadu?” ne pomaže. U tom trenutku elektivna indukcija može zvučati jako primamljiva. Možda ćete se moći ček i dogovoriti za rođendan svog djeteta, a još bitnije, nema više brige jeste li u porodu ili ne i završavate s trudnoćom napokon! Razmislite još jednom nakon što pročitate što smo pripremile o indukciji za vas.

101 o indukciji

Indukcija su razni načini pokretanja poroda, to mogu biti biljni preparati ili medicinski postupci. Indukcija se u našim rodilištima radi najčešće kombinacijom nekih od ovih metoda:

 • odvajanjem membrana vodenjaka (engl. membrane sweeping),
 • prokidanjem vodenjaka (amniotomija),
 • sintetskim prostaglandinom (gel) i
 • sintetskim oksitocinom (drip).

Kako navodi samostalna primalja dr.sc. Teja Škodič Zakšek s preko 20 godina iskustva u primaljstvu: 

Često se indukcija radi kombinacijom ovih metoda, iako bi bilo potrebno napraviti jednu te pričekati i tek onda dodati drugu ako prva sama nije pokrenula porod.

Za Hrvatsku je teško dobiti podatke, ali u Americi jedna četvrtina poroda kreće s indukcijom, od kojih je 19% bez opravdanog medicinskog razloga. Svjetska zdravstvena organizacija definira produženu trudnoću onom koja traje više od 42 tjedna. Indukcija se radi kada je žena još uvijek u terminu, ali je prešla sam datum termina. Stoga rijetko koja žena doživi produljenju trudnoću (duže od 42 tjedna) koja se često puta navodi kao razlog indukcije. Posebno su problematični rani porodi prije 39. tjedna zakazivanjem indukcija ili carskog reza jer nose rizike za bebu.

Kako izgleda

Obično dođe vaš termin i prođe i vi ste nestrpljivi, teško vam je i onda možda i vaš doktor postane nestrpljiv. U Hrvatskoj je praksa najkasnije čekati 41. tjedan i 3 dana prije nego se inducira.

Sjetite se da ste vi u terminu od 37. tjedna do 42.tjedna, punih 5 tjedana. Sustavni pregled istraživanja o fetalnoj smrtnosti je pokazao da je uistinu manji broj smrti kod indukcija u 41. tjednu, ali je sveukupno taj postotak i nakon 42. tjedna toliko malen da dobro treba promisliti vrijede li indukcije svih rizika koje nose.

Često puta će razlog za indukciju biti i manjak plodne vode, umjesto da se ženu pošalje kući i da dođe drugi dan kada se dobro hidrirala kako neki preporučuju.

Često se spominje i starost posteljice, ali i to najčešće nije razlog za indukciju, kao niti “velika beba” ili puknuće vodenjaka

Medicinski opravdani razlozi za indukciju mogu biti:

 • pokazujete malo znakova za porod u 42. tjednu trudnoće
 • preeklampsija (visok krvni tlak i proteini u urinu)
 • ne dobivate trudove nakon što vam je vodenjak puknuo, a imate streptokok
 • imate urinarnu infekciju
 • beba se ne razvija koliko bi trebala za svoju dob

Ovo nisu svi razlozi za indukciju, ali su neki od najjasnijih pokazatelja da je možda rizik indukcije manji od rizika ako se ništa ne napravi. To se pitanje treba uvijek postaviti sa svakom intervencijom.

Rizici koje nosi

Kao bilo koja druga medicinska intervencija, indukcija nosi i određene rizike sa sobom. Ona nije nešto što se treba olako shvaćati.
Biranje indukcije će potpuno promijeniti iskustvo poroda i opcija koje su vam stoje na raspolaganju.

Ako pristajete na nju, morate znati da indukcija sa sobom nosi:


S dripom se povećava i rizik rupture maternice, infekcije plodovih ovoja, infekcije maternice i krvarenja.
Pristankom na indukciju ste pristali na medikaliziran porod i na putu ste ka kaskadi intervencija. Indukcija je nekada stvarno potrebna i ne treba je se bojati kada je tako, jer ona u tom slučaju pomaže i spašava. Ali kada to nije slučaj, ona može ostaviti velike traume na tijelo i psihu i mame i bebe.

Neke žene su sasvim na miru s indukcijom i znaju da neće imati fiziološki porod, ali previše žena nije pripremljeno na količinu intervencija koje indukcija sa sobom donosi. To ne znači da trebate predati kontrolu i odluke nad svojim tijelom, vi i dalje možete odlučivati i to trebate spomenuti u svom planu poroda.

Dakle ako indukcija nije medicinski nužna, čemu žurba? Indukcija sa sobom nosi rizike zbog kojih nije uvijek vrijedna. Ako ne mislite na sebe, evo koje su implikacije za vašu bebu.

Implikacije za bebu

Indukcija nosi i potencijalne posljedice za bebu:

 • veći stres za bebu (hipoksija, žutica, krvarenje),
 • rizik da će se beba roditi prerano jer je termin pogrešno procijenjen,
 • rizik da će beba trebati intenzivnu njegu (npr. od posljedica stresa ili nerazvijenih pluća).

Umjetni oksitocin (drip) utječe na tijek poroda tako što stvara velik stres na bebu, što će CTG pokazati kao loše otkucaje srca, odnosno da beba ne podnosi dobro trudove čime će porod vjerojatnije završiti carskim rezom. 

Tek se istražuju posljedice koje razne intervencije u porodu imaju na dugoročno zdravlje ljudi, tako će se tek za 20ak godina možda znati kako utječe na nas primjena umjetnog oksitocina.

Svaki dan u maternici je bitan jer važni organi poput bebinog mozga, jetre i pluća trebaju vrijeme za razvoj. Zato su posebno problematične indukcije prije 40.tjedna. Bebin mozak s 35 tjedana teži samo ⅔ ukupne težine u 39 do 40.tjednu. Bebe rođene kasnije imaju manju vjerojatnost da će imati problema s disanje, vidom i sluhom. Mogu dobiti više na težini u maternici te time lakše ostati tople izvan nje za razliku od beba rođenih s manjom težinom. Također mogu sisati i gutati te ostati dovoljno budne nakon poroda, dok se manje bebe nekada s time bore.

Kako se nositi s pritiskom

Čak i kada znate sve rizike i prednosti indukcije, pritisak okoline da već jednom rodite ili vašeg doktora zbog brige o bebi je najčešće presnažan da biste se suprostavile. Zato je dobro znati koje su alarmne lampice koje vam mogu signalizirati da vas se gura u nepotrebnu indukciju:

 • doktor se boji da je beba prevelika,
 • doktora neće biti u vrijeme vašeg termina jer je na putu/odmoru,
 • pritisak okoline da ste već trebali roditi,
 • strah bliskih ljudi da nešto možda nije u redu koji dolazi iz njihovog straha od poroda.

Puno toga možete učiniti, na primjer, pitajte svog doktora morate li odmah donijeti odluku. Ako ne morate, pitajte zašto ne jer će vam to puno reći o razlozima indukcije. Malo odluka se mora odmah donijeti osim ako mama i beba nisu životno ugrožene.

Zatražite drugo mišljenje. Ako odluku ne treba donijeti odmah, naručite se privatno na pregled i vidite što će drugi doktor reći.

Istražite svoje opcije, u trudnoći idite na kvalitetne tečaje pripreme za porod, čitajte provjerene izvore i uzmite doulu.

Napravite popis za i protiv indukcije. Uključite i medicinske i osobne razloge, ako nemate puno “za” stavki, možda morate još malo istražiti.

Vjerujte svojoj intuiciji. Vaši instinkti su tu da zaštite vas i vašu bebu, zato slušajte što vam govore.

Pronađite podršku. Teško je ne slagati se sa svojim doktorom, zato stupite u kontakt ili odite na sastanak s nekime tko će vam pomoći donijeti informiranu odluku temeljenu na znanstvenim činjenicama.

Praznici i indukcija

Pritisak dodatno raste za vrijeme blagdana (i pred vikende) i nije neobično vidjeti potpuno zdrave niskorizične trudnoće da se pokreću indukcijom pred velike praznike. Kao što smo gore navele, to što vašeg doktora neće biti u vrijeme vašeg termina jer je na putu, odmoru ili neće biti dostupan za vrijeme blagdana, nije dobar razlog za indukciju. Pokretanje poroda sintetskim oksitocinom nije bezazlena intervencija i stoga je ne treba niti olako shvaćati, bio Božić ili neki drugi blagdan. Mislite na sebe i svoju bebu, ali ne na način da će vas netko drugi spasiti jer će biti s vama. Vi ste dovoljne da imate pozitivno iskustvo poroda.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr