Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Ispao mi je sluzni čep, a što sad?

Kad u razgovoru s trudnicama ili na radionicama spomenemo sluzni čep, izrazi lica često poprime izraz blagog gađenja. "Ali porod je tako neuredan!", rekla mi je jedna trudnica.

Da, i trudnoća i porod su neobično, začudno i vrlo tjelesno iskustvo. Iako su naše tjelesne funkcije sasvim prirodne, normalno je osjećati nelagodu ili nervozu na pomisao što će se sve u porodu i neposredno prije događati.

Pisale smo već o klistiru i velikoj nuždi u porodu, a sad je na redu sluzni čep.

Pitanja koja nam najčešće postavljaju su što je to ("Sluzni što??") ili je li to to (u prijevodu "a kad ću roditi"). 

Sluzni čep u trudnoći

Sluzni čep u ranoj trudnoći nastaje kako bi zaštitio bebu od vanjskih utjecaja i infekcija. To je, kako samo ime kaže, sluzna tvorevina koja se nalazi u cervikalnom kanalu. 

Kako se cerviks mijenja pred kraj trudnoće, sluzni čep može ispasti i to ćete najvjerojatnije primjetiti prilikom odlaska na WC. 

Čep može biti proziran, bijele, žućkaste ili smeđe boje. Sluzavi iscjedak često može biti i ružičaste boje, prošaran žilicama ili sukrvicom (engl. bloody show). Može biti guste, tvrđe teksture, izaći odjednom ili nekoliko dana postupno izlaziti. Cervikalna sluz se neprekidno stvara.

Slike kako izgleda sluzni čep stavile smo na sam kraj teksta tako da ih možete preskočiti ako ste gadljivi.

Možda ga nećete ni vidjeti. Kod nekih žena sluz izlazi postepeno pa čep ni ne primjete u pojačanom iscjetku u posljednjim tjednima trudnoće. Ispadanje sluznog čepa može se dogoditi i tek kasnije, u porodu

Gubitak sluzavog čepa je dobar znak da se porod bliži. O tome koji su još znakovi otvaranja pred porod pisale smo ovdje.

Trudnice često znaju reći da im je sluzni čep ispao nakon vaginalnog pregleda ili nekog zahvata (amnioskopije, primjerice).

A sad pitanje za milijun dolara. 

Kada će porod započeti?

Ako je sluzni čep ispao, ne znači da ćete odmah osjetiti kontrakcije. To je definitivno znak da se događaju promjene i da se vaše tijelo priprema za porod, ali do trenutka kad osjetite prave trudove može proći još nekoliko sati ili dana, a u rjeđim slučajevima i više od tjedan dana.

Ako još nema trudova, ne brinite. Prije no što se počnete otvarati, vaš cerviks treba omekšati i stanjiti se. I ako ne vidite očigledne promjene i znakove poroda, to ne znači da porod nije blizu. 

Ukratko, nema definitivnog odgovora kad će porod započeti osim točno onda kad treba. Točno onda kad je vaša beba spremna.

Što kad ispadne sluzni čep? Ako još niste u terminu, obavezno se javite svojem liječniku.

U suprotnom, samo mirno. Nazovite svoju doulu. Sjetite se jedine stvari koje trebate napraviti kad porod započne. Bit će sve u redu.

Još puno ovakvih korisnih informacija i savjeta uključile smo u svoj online tečaj za trudnice:

Prijavi se ovdje!

Kako izgleda sluzni čep prije poroda (slika)

Hvala ženama koje su nam ustupile svoje fotografije za druge znatiželjne mame. 

sluzni čep slika boja sukrvica krv kako izgleda u trudnoći ispao pred porod otvaranje bloody show

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr