Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Došla sam u rodilište i trudovi su stali

Kod kuće su trudovi bili bolni, redali su se jedan za drugim. Bile ste sigurne da je vrijeme za rodilište. Trudovi su se u autu malo usporili, dok su u bolnici na prijemu kad su vas stavili na CTG utihnuli ili sasvim stali.

Zvuči poznato? Bez brige, dogodilo se i meni kao i brojnim drugim ženama.

I što više razmišljate, uvjeravate se ili vas nagovaraju da se smirite i opustite, teže je. Zašto? Vaše tijelo u porodu ne razumije jezik racionalnog.

Pećinska žena u modernom svijetu

Vratimo se na početak.

Svi mi danas živimo u jako modernom svijetu. Naša kultura i tehnologija odmakle su nas daleko od životinjskih rođaka i vremena kad smo rađale u pećinama.

Za taj je napredak zaslužan naš neokorteks – mozak koji misli. Dok je neokorteks evolucijski najmlađi, porod reguliraju stariji dijelovi mozga i ondje se luči oksitocin, hormon koji pokreće kontrakcije maternice.

Što to znači? Pojednostavljeno rečeno, moždane strukture zaslužne za otpuštanje oksitocina ne reagiraju dobro na „razmišljanje“ i nemoguće ih je „nagovoriti“ da rade učinkovitije.

Oksitocin je poznat i kao sramežljivi hormon. Tako ga zovu jer se najviše luči kad smo neometani i nalazimo se na sigurnom, u nekom toplom i zamračenom prostoru, kad se osjećamo ugodno i voljeno. Ako ste primjetile i da su trudovi jači po noći, a stišaju se pred jutro ni to nije slučajno. Melatonin, hormon spavanja pojačava djelovanje oksitocina.

S druge strane, odlazak u bolnicu obilježen je velikim promjenama: manjkom privatnosti, jarkim svjetlom, stranim mirisima i nepoznatim ljudima. Ta promjena atmosfere dramatična je za ženu u porodu koja je vrlo osjetljiva na vanjske podražaje.

Dolazak u bolnicu za neke je neugodno iskustvo i nerijetko se povezuje s negativnim asocijacijama, na primjer da u bolnicu idemo kad smo bolesni ili ozlijeđeni. Neizvjesnost nove situacije može uzrokovati strah – što na tjelesnoj razini obilježava lučenje adrenalina.

Vaše vas tijelo pokušava zaštititi

Pogotovo u ranoj fazi poroda, navala adrenalina će usporiti ili sasvim zaustaviti lučenje oksitocina, a zbog toga će i trudovi stati.

Vaše tijelo ne radi protiv vas, ne brinite. Na djelu je zapravo obrambeni mehanizam koji vas i vašu bebu pokušava zaštititi od opasnosti.

Zamislite pećinsku ženu koja rađa pod okriljem noći. Iznenadni zvukovi kao što su šuškanje u grmlju za nju su mogli značiti opasnost od predatora. Žena u porodu je ranjiva, ne može se braniti ni pobjeći. Zato bi se priroda pobrinula za njezinu zaštitu u trenutku opasnosti tako što bi aktivirala mehanizam borba ili bijeg (engl. fight or flight).

U trenutku kad se nalazimo u prijetećoj situaciji, naše tijelo reagira na stres tako da oglasi sustavni alarm: šire se zjenice i disanje postaje ubrzano, dok srce počinje ubrzano raditi ne bi li opskrbilo mišiće i mozak na hitro djelovanje.

Što se u tom trenutku događa s trudovima? Vaše tijelo prepoznaje da se nalazite u opasnosti i želi vas zaštititi tako što će zaustaviti trudove dok opasnost ne prođe.

Sjetite se stresa i grča koji osjećate u tijelu kad imate rok na poslu ili napetost u odnosu s nekim i znat ćete kako vaše tijelo reagira na hormone stresa. 

U pretpovijesno je vrijeme hitra reakcija na prijetnju činila veliku razliku za naše pretke koji su svakodnevno mogli postati obrok nekom predatoru. Danas više nema predatora u grmlju, ali ono što doživljavamo kao opasnost i dalje je prisutno, samo u suptilnijem obliku. To može biti strah od boli i nepoznatog, bojazan od liječnika (sindrom bijele kute) ili neko prethodno loše iskustvo.

Pećinska žena preselila se u moderan svijet. U mnogočemu naša tijela reagiraju na isti način kao što je to bilo prije desetak tisuća godina.

Što možete učiniti?

Za početak, znajte da je s vama sve u redu. To je normalna reakcija na stres. U trenutku kad se ponovno opustite i osjetite sigurno, trudovi će ponovno započeti.

Žene rađaju ondje gdje se osjećaju sigurno. To jest idealno, na mjestu gdje se osjećate najsigurnije, vaš će porod teći s najmanje poteškoća. Neke žene rode ubrzo nakon dolaska u bolnicu, dok se kod drugih porod uspori ili zaustavi. Porod je uvijek pod utjecajem vašeg psihičkog stanja, prethodnih iskustava i očekivanja.

U pripremi za porod obratite pozornost na svoje strahove i što vama olakšava nošenje s izazovnim situacijama.

# Informirajte se

Neizvjesnost (i strah od boli) najveće su brige budućih mama, zato pomaže kad znate što možete očekivati. Čitajte, posjetite bolnicu u kojoj planirate roditi, informirajte se o postupcima koji vas očekuju, preispitajte svoje želje i očekivanja.

# Pripremite partnera

Neposredna okolina ima velik utjecaj na ženu koja rađa. To znači da ćete biti jako osjetljive na raspoloženja i zabrinutost ljudi oko vas, a posebno partnera. Zato razgovarajte i zajedno pripremite što možete raditi kod kuće. Njegov strah i nervoza mogu pogoršati vašu napetost, ali ako je on smiren, bit će vaša sigurna luka. 

To je posebice važno u rodilištu: pripremite ga da drži vaš prostor i umanji ometanja dok ste vi u trudovima.

# Odlazak u rodilište

Nemojte požuriti u rodilište. Porod slijedi svoje vrijeme i gotovo uvijek će potrajati duže no što mislite, pogotovo ako prvi put rađate. Čut ćete različite savjete kad je najbolje ići u rodilište, ali najbolje mjerilo ipak će biti vaša intuicija. Umjesto da gledate na sat, osluškujte svoje tijelo.

S druge strane, možda osjećate da biste bile sigurnije među bolničkim zidovima i da se nećete opustiti dok niste u rukama medicinskog osoblja. I to je u redu. Zapamtite, ondje gdje se osjećate sigurno, vaš će porod najbolje napredovati.

# Eliminirajte smetnje

U rodilište možete ponijeti slušalice, svoju glazbu ili maskicu za oči. Prigušite ili ugasite svjetlo, isključite se koliko god možete. Ako već niste, pročitajte abecedu što vam pomaže u trudovima i kakve veze imaju porod i PDV.

# Potaknite lučenje oksitocina

Potaknite trudove tako što ćete potaknuti svoj prirodni oksitocin maženjem, ljubljenjem i ugodnim dodirom kao što je masaža. Porod voli intimu i u takvoj atmosferi najbolje napreduje. 

Pripremite se uz doulu!

Odgovaramo na pitanja koja trudnice najčešće postavljaju, dajemo praktične savjete i tehnike kako se nositi s porođajnom boli kod kuće i u bolnici. 

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr