Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Da ili ne? TENS za ublažavanje porođajne boli

TENS ili transkutana električna stimulacija živca je terapija koja ublažava bol primjenom blage električne struje pomoću korištenja elektroda pričvršćenih na površinu tijela.

Mama TENS se sastoji od malenog prijenosnog uređaja s elektrodama koje su pričvršćene na jastučiće premazane gelom. Stavljaju se na leđa trudnice te se preko elektroda šalju blagi električni impulsi kroz kožu i tijelo u leđnu moždinu i mozak. Ova neinvazivna metoda kompatibilna je s drugim oblicima ublažavanja boli.

U porodu se TENS počeo koristiti sedamdesetih godina kao nefarmakološka metoda ublažavanja porođajne boli. Iako još uvijek nema čvrstih dokaza da je djelotvoran u porodu, danas se često koristi, primjerice u engleskim rodilištima.

TENS jedinice koriste se i za ublažavanje boli menstrualnih grčeva, artritisa i nekih drugih kroničnih stanja. Mišljenja i iskustva su razna: nekim ženama je uistinu olakšao porođajne bolove, dok druge nisu primjetile nikakvu razliku. 

Kako se koristi TENS

Četiri jastučića s elektrodama lijepe se na donji dio leđa, s obje strane kralježnice. Maleni uređaj koji šalje impulse žena može držati u ruci, oko vrata ili pričvrstiti na hlače.

TENS se uključi i podesi željena jačina impulsa – ona koja je ugodna u tom trenutku. Uređaj impulse odašilje u valovima, a žena ih može prilagoditi intenzitetu trudova. Tijekom truda, pritiskom na gumb, puls se pretvara u pojačani kontinuirani električni signal. Tijekom korištenja TENS-a može se osjetiti zujanje, trnci ili lagano peckanje na mjestu gdje se jastučići nalaze, ali to nije neugodan osjet. Dapače, u usporedbi s trudovima to može biti ugodna senzacija.

TENS se može koristiti i u kombinaciji s drugim metodama ublažavanja boli osim hidroterapije ili terapije toplinom, ali se zato može zaustaviti u bilo kojem trenutku. Primjerice, ako žena želi masažu ili u topli tuš, elektrode se jednostavno skinu i kasnije ponovno pričvrste na leđa. 

Kako TENS pomaže?

Postoji više objašnjenja kako TENS točno olakšava bol.

Neki istraživači misle da bi TENS mogao raditi tako da jednostavno mijenja percepciju boli. Kada se koristi na niskoj razini intenziteta, vjerojatno radi kroz Teoriju kontrole prolaza (engl. Gate control theory), koja kaže da postoji samo određena količina podražaja koja može proći do mozga. Drugim riječima, postoje "vrata" koja dopuštaju prolaz samo određenoj količini osjetilnih informacija. Dakle, s TENS-om, mozak se preplavljuje osjetilnim zujanjem tako da ne može doživjeti osjećaj kontrakcije toliko jako.

Međutim, dok se TENS koristi na visokom intenzitetu (u kasnijim fazama poroda), istraživači misle da bi to moglo djelovati na ublažavanje boli na drugačiji način. Ideja iza ovog drugog mehanizma, engl. Diffuse Noxious Inhibitory Control, jest da stimulirajući tijelo s drugim izvorom boli, potaknete tijelo da pusti svoje prirodne hormone za ublažavanje boli – endorfine. Drugim riječima, stvarate bolan osjećaj da potaknete svoje tijelo da otpusti endorfine koji djeluju poput vaše vlastite zalihe morfija. Istraživači također misle da TENS tijekom rada može djelovati tako što smanjuje anksioznost jer stvara osjećaj kontrole nad trudovima i odvraća vam pozornost.

Istraživanja o TENS-u

Sustavni pregled istraživanja s Cochrane knjižnice iz 2011. godine nije pokazao jasne dokaze da TENS ublažava porođajne bolove, ali nekoliko novijih studija ipak upućuje na to.

Shahoei i suradnici su 2017. godine u Iranu primjetili razliku u percepciji boli nakon par sati korištenja TENS-a. Na primjer, tijekom tiskanja, samo 20 % žena iz TENS grupe prijavilo je bol kao ozbiljnu u usporedbi s oko 85 % žena u placebo i kontrolnoj skupini. Kad su ih pitali četiri sata nakon rođenja kakvo im je sjećanje na jačinu boli, samo 7 % žena iz TENS grupe prisjećalo se teške boli u usporedbi s 43 % u placebo grupi i 60 % u kontrolnoj skupini.

Slične rezultate pokazala je i studija iz Brazila (Santana i suradnici, 2016.), u kojoj se primjetilo i duže odgađanje uzimanja drugih oblika ublažavanja boli među ženama s TENS uređajem. Jedna nedavna studija koja je uspoređivala TENS s injekcijskim opioidima otkrila je da TENS ublažava bol kao i injekcijski opioidi, ali bez nuspojava za majku i bebu. Istraživači dosad nisu uočili nikakve loše nuspojave korištenja TENS-a, premda su istraživanja na ovom području ograničena.

Iskustva s TENS-om

Nedavno sam trudnici ponudila TENS tijekom trudova i postao joj je najbolji prijatelj. Toliko dobar da bi odbila bilo kakav oblik ublažavanja boli da joj je bio ponuđen.

Iako je prije poroda bila otvorena prema mogućnosti epiduralne, sa TENS-om je toliko vladala svojim trudovima da se je smijala sama sebi kako ne bi u tom trenutku prihvatila ništa što bi joj u rodilištu mogli ponuditi. Čak je primjetila kako su joj bolniji bili trudovi u kojima slučajno nije stisnula tipku za pojačavanje impulsa.

Psihološki alat za savladavanje trudova

Marketinški trik ili prava stvar? Zahvaljujući obećanju da će trudovi manje boljeti, TENS je postao vrlo popularan.

Unatoč tome ne mislim da je TENS za svakoga, ali prepoznajem kad žena treba nešto da dobije osjećaj kontrole u porodu. U tim trenucima TENS je odličan pomagač i bez čvrstih dokaza da uistinu djeluje na porođajnu bol. 

Kad žena sama kontrolira jačinu električnih stimulacija, ona ima osjećaj kontrole i može se lakše opustiti i prepustiti tim trudovima. Manje će se grčiti jer će osjećati da upravlja svojim porodom i da se bolje može nositi s boli. 

Naravno, osjećaju kontrole doprinosi puno drugih stvari, ne samo TENS. Masaža, protupritisak, hidroterapija, sloboda kretanja u porodu i podrška osobe od povjerenja samo su neki od načina na koje si bez lijekova možete olakšati i uljepšati porod.

S TENS-om ne želimo postići da žena pomisli kako bez njega ne bi uspjela ili da sama nije bila dovoljno snažna. Ipak je i TENS intervencija, kao i sve ostalo što dira u neometani tijek poroda.

Najstrože gledano i doula je intervencija, jer kao pomagačice sigurno u nekim trenucima poguramo majku uz planinu poroda. Ali ako nešto nježno kao što je ženska podrška ili TENS uređaj ženi mogu promijeniti doživljaj poroda nabolje i osnažiti je u tim trenucima, možemo je upoznati s time i dopustiti joj sama donese tu odluku za sebe.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr