Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Beba na zadak: 7 nježnih načina kako je okrenuti

Za početak,

što je zadak?

U 3 - 4 % trudnoća u terminu (od 37. tjedna nadalje) beba je "na zadak" = umjesto glavice, na ulazu u porođajni kanal nalazi se stražnjica. 

Taj je položaj za bebe uobičajen u ranijim tjednima trudnoće pa je tako njih 25 % okrenuto guzom dolje prije 28. tjedna, ali do 32. tjedna samo 7 % ostaje u tom položaju

Zašto je moja beba u položaju na zadak?

Kao neki od faktora navode se prethodne trudnoće, višeplodna trudnoća, previše ili premalo plodne vode, oblik maternice, placenta previa, ali ono o čemu se manje govori su ligamenti maternice i tonus, odnosno kakvo je stanje u našoj zdjelici.

Prije 3 godine Jela i ja bile smo u Njemačkoj na Spinning babies radionici koju smo s uzbuđenjem iščekivale i nismo se razočarale.

Odmah na početku doživjela sam jedan wow trenutak. Instruktorica je držeći model zdjelice rekla:

Svi mi ženama pokazujemo ovo. Ovo je prazna zdjelica. Prazna.

Isprva nisam shvatila, a onda mi se dogodio AHA! Organi, mišići, ligamenti, slojevi i slojevi tkiva

- naša zdjelica nije prazna!

Maternica ne lebdi u zrakopraznom prostoru. Drže je ligamenti i vežu s kostima. Ako su ti ligamenti zategnutiji na jednoj strani tijela, oni stvaraju neravnotežu. Oni mogu zarotirati maternicu, smanjiti prostor i onemogućiti bebi da se okrene glavom prema dolje.

Naši mišići i kosti, naša postura, sve to utječe na porod.

Zbog načina života, sjedenja i tjelesne aktivnosti, ligamenti i mišići mogu na jednoj ili obje strane tijela biti skraćeni, rastegnuti, preslabi ili napeti.

Često je razlog zašto je beba na zadak najočitiji:

Bebina najveća čestica je glava i smjestit će se ondje gdje ima mjesta.

Na primjer, ako je zdjelično dno napeto i dolje je sve tijesno, beba će se ostati u poziciji guza dolje, jednostavno zato što je guza manja od glave i tako ima više mjesta. 

Porod na zadak: koje su moje opcije?

Hrvatska slijedi svjetske trendove kad je u pitanju porod zatkom i to ne na dobar način: sve se više takvih poroda izvršava carskim rezom.

Statistike u našim rodilištima (izvor: Roda rodilišta, podaci za 2016. godinu) kreću se od 72 do čak 100 % poroda zatkom koji se završavaju carskim rezom.

Beba na zadak i carski rez

MORA li porod svake bebe koja je na zadak biti carski? Ne.

Ovisi o individualnom slučaju i varijaciji zatka, to jest kako su postavljene bebine nožice i stražnjica.

Moguće je roditi bebu u položaju na zadak vaginalno i to zapravo nije nešto abnormalno, ali zahtijeva iskustvo i kompetencije koje porodničari često više nemaju.

Vaginalni porod zatka je nažalost vještina u nestajanju.

U nekim rodilištima se uz određene uvjete i dalje izvode vaginalni porodi zatkom, ali zbog prijetećeg carskog reza mnogo se žena čija je beba nakon 30. tjedna i dalje guzom dolje odlučuje pokušati potaknuti bebu na okretanje.

Jedna napomena: ovdje ne govorimo o vanjskom okretu bebe (tzv. ECV ili eksterna cefalička verzija) - medicinskom zahvatu koji se radi uz nadzor i sa sobom nosi neke rizike.

Metode koje ću ovdje spomenuti nisu invazivne i sigurne su kad se obratite osobi koja ima iskustva u radu s trudnicama.

Spominjem razne tehnike za koje znam da su trudnicama pomogle okrenuti bebu. Ovo nije iscrpan popis niti to do lista da moraš napraviti sve! 

Odaberi jedan način koji je za tebe prikladan i dostupan.

Kako nježno okrenuti bebu na zadak

Pogledaj video na našem YouTube kanalu ili nastavi čitati za 7 načina kako potaknuti bebu na okretanje.

#1 i #2 Akupresura i akupunktura

Akupresura i akupunktura su 2 metode tradicionalne kineske medicine koje se temelje na energetskim tokovima - meridijanima.

Stimuliranjem određenih točaka na tijelu pritiskom prsta ili ubodom igle djeluje se na lučenje hormona, rad organa i opuštanje tijela.

#3 Bodywork

Pod bodyworkom mislim na terapeutski rad s tijelom.

Spomenula sam ranije kako naša zdjelica nije prazna i često je zbog naše anatomije, stila života ili emocionalnog stanja u zdjelici malo više zategnuto i beba nema prostora da se pozicionira glavicom dolje.

I tu jedan dobar terapeut, bilo da se radi o shiatsu praktičaru, osteopatu, fizioterapeutu koji radi bowen ili emmet tehniku zlata vrijedi.

Ovo nije iscrpan popis nego samo neki primjeri za koje znam da su pomogli.

#4 Moksibustija

Moksibustija je još jedna metoda iz tradicionalne kineske medicine koja također koristi akupunkturne točke na tijelu, ali u ovom slučaju se one zagrijavaju uz pomoć mokse.

Moksa je osušena biljka pelina koja se upaljena drži na ciljanim točkama na tijelu, potiče izmjenu tvari i opuštanje.

Moguće je kombinirati je s drugim tehnikama, a postoje i studije o njezinom učinku na trudnicama.

#5 Refleksologija

Refleksologija je metoda koja koristi stopalo kao ogledalo cijeloga tijela gdje određene točke korespondiraju s određenim dijelovima tijela.

Tretman je ugodan, a manipulacijom i primjenom pritiska na stopalo djeluje se ciljano na određene organe i potiče opuštanje.

Možda će ti se učiniti kao "samo", ali opuštanje, kako uma tako i tijela, ključno je u pripremi za porod.

#6 Spinning babies

Ovu metodu spomenula sam na samom početku, a to su Spinning babies vježbe.

Spinning babies je ime zaštićene metode koju je kreirala Gail Tully. Točnije, ono što je napravila je prikupila znanja i vještine iz tradicionalnih zajednica i povezala ih s modernim tehnikama kako bi stvorila više ravnoteže u tijelu.

Ako imaš oko za detalje, vježbe je lako izvesti prateći uputstva s njihove službene stranice, a i Jela i ja završile smo njihovu edukaciju tako da nam se možeš javiti za savjet.

Beba na zadak: vježbe koje pomažu okrenuti bebu

Prvo pročitaj ovaj blog koji objašnjava osnovne principe Spinning babies, a ovdje možeš pronaći detaljna uputstva za izvedbu vježba na službenim SB stranicama.

***

To je bilo 6 načina, a imam još jedan, odnosno još jedan mogući razlog zašto je tvoja beba okrenuta "naopako", a to je onaj emocionalne prirode.

Tako da je sljedeće

#7 Otpusti ono što te koči

Kako se osjećaš u svojoj trudnoći?

Kako se osjećaš s činjenicom da postaješ majka, bez obzira na to je li ti prvi, drugi ili peti put?

Možda će ti se činiti da je ova točka previše eterična, ali vidjela sam dovoljno da ZNAM kako u porod nosimo sve svoje sa sobom:

Svoje strahove, očekivanja, zamjeranja, stavove, odnose, sve. Tu se preslikava naš život i ne možemo pobjeći od sebe.

Ovo nije 100 %-tna tvrdnja, ali ostavi mogućnost za to da se neki otpor, nelagoda ili loše iskustvo koje vučeš sa sobom odražavaju na tvojem tijelu i u tvojoj trudnoći sada.

Ako te muči tvoj prošli porod, pozivam te da mi ispričaš svoju priču u Birth story medicine sesiji.

Hypnobirthing

Hypnobirthing sesija je još jedan nježan način gdje se kroz vođenu vizualizaciju možeš bolje povezati sa svojom bebom i otpustiti ono što te možda koči. Ponekad je razlog zašto je beba okrenuta "napako" skriven u nama i samo trebamo otvoriti kanal i osluhnuti svoju unutrašnju mudrost.

Nadam se da će te ova posljednja točka rasteretiti bar malo.

Što ako…. NIŠTA nije krivo?

Bebe na zadak su rjeđe, ali su oduvijek prisutne. Znam čak neke primjere gdje se taj obrazac ponavlja u obitelji.

Možda je najveći problem u ovom slučaju STRAH zbog tog odstupanja, što s tvoje, što sa strane medicinskog osoblja, ali zadak je samo još jedna varijanta normalnog.

Što ako tvoja beba želi biti na zadak?

Ovo će zvučati malo neobično, ali ponekad isprobamo baš sve što je u našoj moći i ta jedna tvrdoglava beba (ona zna o kojoj govorim) baš želi ostati NAOPAKA.

I onda nemamo druge nego da joj to dopustimo.

Ponovno se vraćamo na to o čemu sam govorila na nekim drugim mjestima, ali vrijedi to čuti ponovno i ponovno:

Što točno u porodu možemo kontrolirati, a što ne možemo?

Ne možemo kontrolirati ishod.

Ne možemo čak kontrolirati kako će naša beba biti okrenuta makar činimo sve da joj pomognemo da se okrene.

Možemo kontrolirati kako se mi se pripremamo za porod: koliko ulažemo u to da ostanemo smirene, otvorene i radosne za ovo predivno putovanje pred nama.

Jer ne zaboravi, detalji tvojeg poroda neće odrediti to kakva ćeš ti majka biti.

Tvoj put je jedinstven i ne znaš što skriva.

Ako želiš podršku na tom putu, da se pripremiš najbolje što možeš i prihvatiš ono što dolazi, baci oko na naš tečaj ili zakaži individualne konzultacije.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr