Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

5 / Što smo o ženskoj seksualnosti naučile u tridesetima

Vjerojatno vas neće iznenaditi da je svijet u većini stvari podešen za muškarca, bilo da su to osnovne postavke klima uređaja ili očekivanja o tome kako seks (treba) izgledati.

Zato smo u ovoj epizodi stavile naglasak na žene i otkrića do kojih smo došle tek posljednjih godina! Nikad nije kasno.

Stavite slušalice i upalite ovu epizodu ako vas zanima:

  • 3 saznanja o ženskoj seksualnosti koje su nam sasvim promijenile pogled na seks,
  • Zašto je klitoris tek dio priče o uzbuđenju kod žene,
  • Pristup koji će maknuti pritisak sa seksa nakon poroda i
  • Dobar razlog zašto ne trebaš osjećati krivnju ako ti treba više vremena da se uzbudiš.

Savjet plus: Podijelite ovu epizodu i sa svojim partnerom!

Prati nas na

Ako koristiš neku od ovih aplikacija, možeš uvijek lako pristupiti novim epizodama!

Poslušaj podcast ovdje

Što smo o ženskoj seksualnosti naučile u tridesetima

3 stvari koje su nam u tridesetima sasvim promijenile pogled na seks

Ženska seksualnost je kompleksna i slojevita, a ovo je tek početak.

#1 Žensko erektilno tkivo: da!

Klitoris je posljednjih godina postao poznatiji i sreća da je tako. Zahvaljujući sve brojnijim edukatorima, ali i radionicama i instalacijama uživo, poput one ispred Muzičke akademije u Zagrebu (hvala Karla Crnogaj Horvat i udruga Domino) – svi znamo više o klitorisu.

I to je sjajno, ali kad govorimo o ženskom užitku, klitoris nije sve!

Jasmina je u epizodi podijelila kako se pozitivno šokirala kada je prošle godine na jednom sex-ed klasu prvi put vidjela puni raspon ženskog erektilnog tkiva. Ilustraciju nažalost ne možemo reproducirati zbog autorskih prava, ali umjesto da gledate na klitoris kao jedinu točku i metu za vaše seksualno zadovoljstvo, točnije će biti da zamislite mrežu koja se prostire duž cijelog vašeg međunožja: spužvaste stanice erektilnog tkiva nalaze se i oko mokraćnog kanala, ispod površine vulve i u međici (prostoru između vaginalnog i analnog otvora).

Znamo da penis može biti u erekciji, ali vagina? 

Još je Ina May Gaskin skretala pozornost na to da lako zamišljamo kako je penis podatan i mijenja volumen kako se povećava prokrvljenost. Zašto je onda isto teško povjerovati za vaginu? 

Da, vagina se povećava! U seksu i u porodu. 

#2 Za potpuno žensko uzbuđenje potrebno je više vremena

Točnije, 30 do 45 minuta! Govorimo o vremenu koje je potrebno da bi se žena fizički u potpunosti uzbudila, da bi se erektilno tkivo koje smo spomenule sasvim probudilo.

To nije nužno 30 minuta stimulacije. Razmišljanje o seksu, predigra i ugodno dodirivanje, sve to može voditi većoj prokrvljenosti, vlažnosti vagine i samim time fizičkoj spremnosti na seks. 

I to ne znači da je to uvijek predvjet za seks. Žene mogu biti mentalno spremne i da im to ne stvara prepreke, ali kad govorimo o seksu nakon poroda koji može biti bolan ili posebno osjetljiv, ovo je važno znati. Često nije ništa krivo s vama, samo trebate više vremena i strpljenja!

#3 Put do ženskog orgazma nije linearan

Ono što nam se uglavnom servira kao filmski seks je linija uzbuđenja koja je karakteristična za muškarca, a ne za ženu. Pojednostavljeno govoreći: stimulacija-brže-jače-orgazam.

Uzbuđenje kod žena najčešće dolazi u valovima: uzbuđenje pa plato, uzbuđenje pa plato, gdje se napetost gradi postupno, ritmom koji ne raste kao jedna ravna crta.

Još jedan primjer gdje se muška mjerila uzimaju kao standard za žensko tijelo je porod. Možda ste čuli za Friedmanovu krivulju, standard kojim se "mjeri" normalno napredovanje poroda. Iako su se njegova istraživanja o trajanju poroda pokazala manjkavima (npr. nije uzimao u obzir je li žena prvorotka ili višerotka), mnogi ginekolozi u rodilištu i dalje očekuju da se ženino ušće otvara barem 1 centimetar u 1 sat i htjet će ubrzati porod ako žena ne ulazi u taj standard.

Odabrani izvori za dalje

[BLOG] Zašto seks nakon poroda nekad boli

 

[BLOG] Što svaka žena treba napraviti za svoju međicu (i godinama nakon poroda)

 

Elizabeth Davies

 

Kimberly Ann Johnson: Forging a feminine path

Online tečaj o istraživanju vlastite seksualnosti.

 

The Wolf nomad

Blog Paule Brečak na kojem osim putopisnih avantura možete naći i SexEd dijaloge: promišljene, edukativne i aktivističke tekstove o seksu i seksualnosti.

Piše

Lele Jasmina Brković Jela Ravnjak
Lele

Jasmina i Jela o ženstvenosti, porodu, majčinstvu, intimnosti i radosti življenja.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr