Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Zašto seks nakon poroda (nekad) boli

Još jedna značajna točka na "Zašto mi nitko nije rekao" popisu zanimljivih momenata vezanih uz porod. Meni bi prije (i poslije) prvog poroda dobro došao jedan sasvim realističan pogled na i razgovor o tome što bi bilo dobro znati o ovoj temi.

Seks nakon poroda.

Poslije prvog poroda? Nimalo zabavno. Nakon prvog poroda trebali su mi mjeseci. Mjeseci, ljudi moji. Da se oporavim fizički, da me prestane boljeti, da shvatim tko sam sad, tko je ovo u ogledalu, čiji je koji dio tijela. Tada bi mi dobro došla jedna postpartum vila da mi kaže: Sve je to za žene, (nažalost). I proći će.

Sve je to za žene odnosi se na jednu (nazvat ću je tako) činjenicu na koju mi je prijateljica nedavno skrenula pozornost – isključujući ekstremne okolnosti, bol za vrijeme seksa je isključivo ženska stvarnost. Boli li seks muškarce? Nisam za to nikad čula. Od žena da i to vrlo često. Još jedan nažalost je da se to događa uvelike zbog načina na koji rađamo i kako se o nama (ne) brine u babinju.

Ali ima nade. Poslije drugog poroda? Nikakav problem. Digla sam se, figurativno govoreći stresla prašinu sa sebe i rekla si: you got this, woman.

Tako da evo preko nekoliko korisnih stvari koje sam s godinama naučila, a puno bi mi pomogle da sam ih znala onda.

Prvi seks? Prije prvi pokušaj

Prvi seks nakon poroda najčešće izgleda ovako: Zaboravite romantiku i spontanost. Ponekad zaboravite i na uzbuđenje. Vremena je malo, a potrebe novorođenčeta su velike.

Češće nego ne, taj je prvi susret nakon poroda nespretan poput prvog seksa u životu. Na puno načina, to i jest prvi seks

Još uvijek ste pod utjecajem hormona

Nakon poroda prirodno dolazi do neravnoteže hormona i potrebno je nekoliko tjedana ili, češće, nekoliko mjeseci da se oni ponovno uravnoteže. Ako dojite, mogli bi proći mjeseci (ponekad i više od godine dana) dok se ponovno ne uspostavi menstrualni ciklus.

Sve to utječe na vaše raspoloženje, libido, tonus mišića zdjelice, elastičnost tkiva i vlažnost (točnije, suhoću) rodnice

Jeste li opušteni? Raspoloženi? Prisutni? Započnite polako i po potrebi koristite lubrikant.

Prvi put vjerojatno neće biti idealan i možda ćete osjećati neku nelagodu. Nemojte se zabrinuti ako vidite malo krvi nakon seksa poslije poroda. Par kapljica krvi vjerojatno je posljedica nedovoljne vlažnosti vagine ili prezategnutih šavova.  

Kada započeti sa seksom nakon poroda

Općenito je najčešći savjet da ne stupate u odnose dok traje krvarenje zbog rizika od infekcije, a neki će vam savjetovati da čak pričekate ginekološki pregled 6 tjedana nakon poroda da provjerite "je li sve u redu".

Trajanje krvarenja nakon poroda varira, a još više varira kada ćete se vi osjetiti spremnima. Jer tko najbolje zna je li sve u redu? Vi!

Zato nemojte tražiti da vam netko drugi da zeleno svjetlo da ponovno počnete istraživati svoje tijelo. Ne vaš liječnik i ne vaš partner.

Stvarno bolan spolni odnos nakon poroda? 

Važno je kako ste rodile. Puno žena na porodu dobije urez na međici (epiziotomiju). Više o tome smo pisale ovdje.

Isto tako zbog nepovoljnog položaja rađanja, brojne žene i bez rezanja dobiju šavove na međici od pucanja.

Čak i nakon što tkivo zacijeli i šavovi se razgrade, nažalost puno žena osjeća zatezanje, nelagodu ili čak bol za vrijeme seksa, a ponekad i svakodnevnih aktivnosti.

Osjećate li se kao da imate šav viška? Pročitajte ovo.

Često se misli da će žene izbjeći bol za vrijeme seksa ako rode carski. Suprotno očekivanjima, prema istraživanjima žene koje su rodile carskim rezom imaju dvostruko veću šansu da osjećaju bol prilikom spolnog odnosa iako nemaju rez ni šavove na međici. Pročitajte ovo ako imate bolove nakon carskog reza.

Zašto seks nakon poroda boli

Četiri su glavne domene zdravlja zdjelice*, a samim time i 4 moguća međusobno ovisna uzroka bolova:

  1. Kako se krećemo i držimo. Ovdje može pomoći pravilno držanje, jačanje mišića trupa i zdjeličnog dna.
  2. Unutrašnja (ne)ravnoteža organizma. Hormoni imaju direktan utjecaj na tonus zdjelice, fleksibilnost i vlažnost rodnice. Prehrana, lijekovi, zagađenje i stres najviše utječu na našu hormonalnu ravnotežu.
  3. Zaključane emocije. Ponekad ozljede nisu samo fizičke i kao takve se ne mogu riješiti dok se god ne raspetljaju emocije koje smo zadržale u svojem tijelu. Zdjelica je centar moći, ali i skladište emocija. 
  4. Ožiljci u zdjelici mogu biti prisutni otprije poroda, nastali kao posljedica ginekoloških zahvata, upala, pobačaja ili endometrioze. Oko 80 % žena ima neki oblik ožiljnog tkiva u zdjelici nakon poroda. Ovo je ujedno i najčešći razlog bolnih spolnih odnosa nakon poroda. Više o tome pisale smo ovdje.  

Sve su domene isprepletene i međuovisne. Vi najbolje poznajete svoje tijelo. Gdje ste najtanji? Ovisno o tome što prepoznajete kao problem, možete ga probati riješiti sami, javiti bodywork praktičaru, liječniku ili terapeutu.

Kada će prestati

Možda ćete biti spremne za seks nakon mjesec dana, a možda za tri ili pet. Ovdje smo pisale više o tome koliko traje oporavak nakon poroda

Ponekad treba vremena i seks boli jer je prerano: fizički ili emocionalno još niste zacijelili. Nemojte se siliti jer mislite da biste do sad već "trebale" biti raspoložene za seks.

S druge strane, vrijeme ne rješava sve probleme jer ako su prošli mjeseci da vi i dalje ne možete uživati u odnosima zbog boli, nešto nije u redu! 

Nemojte da vam itko kaže da je normalno da boli. Bol je uvijek znak da nešto traži našu pozornost, njegu, strpljenje.

Razgovarajte s partnerom. Istina je da je intima važna za vaš odnos poslije poroda, ali intima nužno ne znači seks. Postpartum je pravo vrijeme za istraživanje drugačijih načina na koje se možete povezati sa svojim partnerom, bili oni seksualni ili ne.

Gubitak libida nakon poroda

Nekad nije problem u boli nego nezainteresiranosti koja proizlazi iz svega do sad navedenog, ali i umora, manjka vremena (za sebe) i zbunjenosti, točnije izgubljenosti u novoj ulozi. 

Kako i ne bi barem privremeno bili izgubljeni? Rodila se i neka sasvim nova žena, s novim samopouzdanjem i saznanjima o svojem tijelu, ali i novim nesigurnostima o svojem izgledu i identitetu. Tko je ona? U preplavljenosti novog života, ponekad je teško odgovoriti na to pitanje. Pogotovo u ranom majčinstvu dok ste preokupirani novorođenčetom, emocionalno, a i fizički još uvijek nerazdvojivi od svoje bebe. Ali to je tema za neki drugi put.

Nemojte odustati od sebe

Možda su sad zahtjevi majčinstva previsoki, ali ne zaboravite na sebe. Bez obzira na bebu (ili baš zbog nje), morat ćete uložiti u svoj užitak, u sebe, a zatim svoju vezu i partnera da bi se ponovno pronašli i osjetili kao žena.

 

* Za više informacija pročitajte knjigu The Fourth trimester Kimberly Ann Johnson.

Piše

author image
Jasmina Brković
Pomažem ti da zacijeliš nakon poroda i mirno ploviš kroz izazove majčinstva

Posljednjih 5 godina posvećena sam učenju o tijelu, porodu i majčinstvu. Pomažem ženama da iscijele priču s poroda i prilagode se majčinstvu.

Iza sebe imam dvije predivne trudnoće i kćeri na koje sam nevjerojatno ponosna.

Mogu ti ispričati dvije verzije priče o sebi: jedna u kojoj sam se godinama borila s endometriozom, dugo odgađala trudnoću, imala težak prvi porod i mučila se u ranom majčinstvu. Druga je da sam kroz ta iskustva naučila da sam odgovorna za sebe, da osluškujem svoje tijelo, ponovno otkrijem sebe i radost u svojem životu.

Diplomu komparativne književnosti i informacijskih znanosti stavila sam sa strane da bih postala Birth story listener®, EFT praktičarka, edukatorica, porođajna i postpartum doula.

Zadivljuju me emotivno putovanje, sveobuhvatna transformacija i osobni rast kroz koje žena prolazi kada postaje majka. Zato sam ovdje, da bih ti pružila podršku i siguran prostor da se pronađeš u svojim najranjivijim trenucima.

U slobodno vrijeme uživam u zelenilu, plesu, meditaciji, masaži, dobroj hrani i drugim lijepim životnim čudesima.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr