Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Zaboravnost nakon poroda nije ono što mislite

Osjećate li se nekad kao da ste nakon poroda na pola prijašnjih kapaciteta?

Puno je naziva za to stanje u kojem se žene nalaze pred kraj trudnoće i na početku majčinstva (a neki i duže): mommy brain, baby brain, pregnancy brain, mamnezija... Sve su to pomalo pogrdni nazivi za stanje u kojem se mame nalaze krajem trudnoće i nakon poroda kada su zaboravne, fokusirane na bebu i odsutne za sve drugo, nedostaje im koncentracije za komplicirane zadatke i općenito kao da su smušene.

Djelomično je to zbog hormonalne magle, utjecaja neispavanosti, preopterećenosti obavezama i informacijama, a djelomično zbog procesa koji se u trudnoći i babinju događaju u našem mozgu

Kad su prvi put počeli proučavati što se s mozgom događa kad žene postaju majke, otkrili su da kognitivne funkcije opadaju i to je savršeno opisalo zašto gubimo ključeve, zaboravljamo imena, tražimo nešto što nam je već u ruci, ne možemo zbrojiti dva i dva (ponekad i doslovno).

Je li majčinstvo zaglupljujuće

Naravno da nije. Tek kad je žena počela proučavati neuroznanost, otkrila je malo više o tome.

Marian Diamond radila je pokuse s učenjem štakorica tako što ih je trenirala na poligonu s labirintima i preprekama. Razni zadaci trenirali razvijali su sposobnosti štakorica, ali ne i onih koje su imale potomstvo. Njihov je mozak ostao isti. Znači li to da mame ne mogu učiti? Ne! Kad je usporedila mozak majki štakorica s onima koje nemaju potomstvo, otkrila je da se mozak majki nije promijenio s njezinim treningom jer je već bio promijenjen – brigom o potomstvu!

Majčinstvo je obogatilo njihov mozak, a ono što je to omogućilo je fenomen neuroplastičnosti mozga.

Tijekom trudnoće i nakon poroda naš je mozak vrlo neuroplastičan, što znači da se brže mijenja i uči nove vještine. Pogledajte svoje bebe i mlađu djecu. Mozak beba je prvih godinu dana izrazito neuroplastičan i razvija se munjevitom brzinom. Intenzivne promjene se usporavaju nakon ranog djetinjstva, a neuroplastičnost se ponovno intenzivira u ključnim životnim razdobljima: u pubertetu, menopauzi i nakon poroda.

Neuroplastičnost mozga u trudnoći i nakon poroda je način na koji se priroda pobrinula da naučimo što nam je potrebno za skrb o novorođenčetu. Ako razmislite, babinje je zaista vrijeme kad moramo naučiti puno novih vještina, a promjene koje se tad događaju nam olakšavaju da se prilagodimo novoj ulozi.

Baby brain je samo jedan dio te priče

Majke postaju empatičnije, osjetljivije, jača njihova intuicija i čitanje neverbalne komunikacije. Sve to pomaže nam bolje razumijeti i brinuti o bebi, učeći više nego ikad. Samo ne na način na koji mislite. Brojevi, stručne riječi i komplicirane upute ne dopiru do mama nakon poroda. Zato smo ovdje pisale da u babinju zaboravite na centimetre, grame i mililitre. Mozak u baby brainu uči oponašanjem, toplom i jednostavnom komunikacijom.

Mit je da koristimo samo dio mozga. Upravo zbog toga što se u mozgu (i cijelom našem biću) odvijaju intenzivni procesi preslagivanja, događa se preopterećenje i postajemo zaboravnije i smušenije nego inače. Mozak optimizira tako što će izbaciti ono što mu u trenutku nije od presudne važnosti. Gdje sam stavila ključeve od auta? Beba i ja možemo preživjeti bez toga i fiju... Ta je informacija odjednom izgubljena ili zakopana među drugim, važnijim zadacima koji se vrte oko podizanja novog naraštaja na noge.

Svi znamo da mame rade nekoliko stvari paralelno, ali i mimo stereotipa, to je istina i kad naizgled ne rade ništa. Žustro razmišljanje, brainstormanje, briga, planiranje sljedećih koraka, osluškivanje, iščitavanje bebinih poruka. Nakon prvog poroda možda učimo najviše, ali svaka nas beba uči nečemu novom i proces se ponavlja svaki put.

U međuvremenu, vaši su um i svakodnevica u popriličnom kaosu. Osjećaj je, kako je to lijepo Julia Jones dočarala, kao da ste katalošku ladicu u kojoj je sve bilo posloženo od A do Ž iskrenuli naopako i sad je ponovno slažete. Polako. Tjednima, mjesecima i duže.

Neka nova žena

Ako se u babinju osjećate kao da ne znate tko ste, vrlo vjerojatno ste u pravu. Jer paralelno s učenjem novih vještina, događa se i intenzivno preslagivanje. Kako za koga, taj je proces sveobuhvatan, a ima i dublje značenje koje mu se danas često ne pripisuje.

Taj osjećaj može potrajati i puno dulje od samog babinja. Ionako uvijek kažemo da su žene u babinju onoliko dugo koliko se osjećaju da jesu. Možda smo cijeli život. Post partum doslovno znači "nakon poroda". I drugi ljudi će primjetiti da ste drugačiji, jer jeste! 

Uz porod bebe, rodila i majka. Tranzicija, onaj najintenzivnije dio poroda s jakim, dugim i čestim trudovima je vrijeme transformacije, odlaska u neke druge svjetove i pomirenja s time da stara JA umire, a rađa se jedna potpuno nova. To ne znači da ste izgubili sebe, nego da se nadograđujete i ponovno otkrivate.

Ne trebate se osjećati loše zbog svoje zaboravljivosti, smušenosti ni ako vam ponekad nedostaje stara vi. Ne trebate se ljutiti na sebe, biti razočarana niti se bojati. Prihvatite, to je prvi, najjednostavniji i najvažniji korak u svim procesima, tako i u ovom sazrijevanju u majku.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr