Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Trbuh nakon poroda: Potpuno iskren tekst o dijastazi (i što možete učiniti odmah)

Ako kažemo da 67 % žena ima dijastazu rektusa to vam možda ništa neće značiti.

Ali ako kažemo da onaj trbuščić koji vam je ostao od poroda nije "višak" nego razdvojenost vaših trbušnih mišića, onda ćete se možda prepoznati u tome.

Pogledajte svoj trbuh, mislite li da imate dijastazu?

Nemojte da i vaše riječi budu poput ovih:

"20 godina živim s dijastazom, nitko mi nije rekao da to nije normalno stanje."

"Kad sam rodila me nitko nije upozorio da je tako nešto moguće."

"Ljudi su mislili da sam i dalje trudna."

"Pomirila sam se s tim da će mi trbuh izgledati kao u šestom mjesecu trudnoće."

"Ipak sam rodila, prihvatila sam promjenu kao nešto što je normalno.”

Marijana Čaktaš, mag.physioth., osteopatkinja i fizioterapeutkinja s preko 20 godina iskustva kaže: “Dijastaza se definira kao razdvajanje m. rectus abdominisa po sredini linee albe. Tijekom trudnoće dolazi do povećanog mehaničkog opterećenja abdominalne stijenke što dovodi do prekomjernog istezanja fascija, aponeuroza i mišića trbuha. To uzrokuje promjene u funkciji tih tkiva. Te promjene mogu izazvati razdvajanje ravnog trbušnog mišića. Loš položaj i držanje tijela te nepravilne kretnje također mogu dovesti do dijastaze jer linea alba povezuje prsni koš sa zdjelicom. S obzirom da se tijelo ponaša kao funkcionalna cjelina, svaka pojava neravnoteže u pojedinim dijelovima će vremenom dovesti do problema.”

Vjerojatno najbitnija poruka za život je da se naše tijelo ponaša kao cjelina i da ćete imati probleme ako poteškoću poput ove prepustite vremenu.

Baš kao što ne trebate živjeti ni s inkontinencijom (ono kada kihnete pa se popiškite) ni s bolovima u trtici koji su ostali nakon poroda, tako ne trebate živjeti niti s trbuščićem koji to zapravo nije, a koji će vam potencijalno donijeti druge bolove.

Kako znati da je imate

Lezite na leđa, presavinite koljena kao da ćete raditi trbušnjake. Odignite glavu, ako odmah vidite izbočenje duž sredine trbuha, možete biti sigurni da imate dijastazu.

Ako nema toliko uočljivog izbočenja, prste jedne ruke stavite na pupak posložene tako da vam jagodice gledaju prema vama. Koliko duboko mogu upasti unutra? Koliki je razmak između "tvrdih" tkiva s desne i lijeve strane, odnosno mišića?

Nekim ženama dijastaza može biti i preko 10 centimetara široka. Napravite provjeru prstima još i par centimetara iznad pupka i ispod njega u razini kukova. Ako vam je teško samoj procijeniti, pogledajte video s prijateljicom i naučite se ako nemate u blizini dobrog terapeuta koji bi to mogao napraviti za vas.

Kako dijastaza utječe na život

Dijastaza se češće pojavljuje kod višerotkinja, višeplodnih trudnoća i fizički slabije aktivnih žena.

Nastala dijastaza može uzrokovati:

  • umbilikalnu herniju,
  • bolove u donjem dijelu leđa,
  • plućnu i urogenitalnu disfunkciju,
  • bolove u trbuhu i zdjelici,
  • spuštanje organa i druge smetnje.

Dijastaza nije samo estetski problem, ona sa sobom nosi posljedice.

O tome nam je više rekla Marijana Čaktaš: "Trbušna muskulatura je jako važna za održavanje tlaka trbušne šupljine koji pomaže održavanju pravilnog položaja organa. Narušavanjem stanja trbušne muskulature, narušava se i trbušni tlak što može dovesti do spuštanja organa trbušne šupljine. To može izazvati urogenitalne probleme. Isto tako to može dovesti i do bolova u području trbuha i zdjelice zbog pritiska kojeg izazivaju organi zbog promjene položaja.

Tlak trbušne šupljine je u povezanosti s tlakom u prsnoj šupljini pa narušavanje jednog od njih uzrokuje poremećaj i ovog drugog. Iz tog razloga promjene trbušnog tlaka mogu dovesti i do plućnih problema. Snažna i elastična trbušna i leđna muskulatura su neophodne za održavanje dobre posture tijela i samim time nastanak dijastaze dovodi do disbalansa što narušava posturu i dovodi do promjena koje mogu izazvati bolove u donjem dijelu leđa.

Iz svega ovog se može zaključiti da je veoma važna tjelesna aktivnost prije i u toku trudnoće. Važno je održavati dobru posturu tijela koja onda omogućava pravilno kretanje tijela i pravilno izvođenje pokreta. Snažni i elastični mišići su neophodni za pravilan položaj tijela i njegovo funkcioniranje. Kroz vježbanje razvijamo svijest o svom tijelu i uspostavljamo pravilnu vezu između živčanog i koštanomišićnog sustava. Tako održavamo balans cijelog organizma i funkcionalno jedinstvo tijela, te tako smanjujemo mogućnost nastanka i razvoja određenih zdravstvenih problema."

Imam dijastazu, a što sad?

Nemojte paničariti! "Problem" što se sve više počelo pričati o dijastazi je to što si žene same djagnosticiraju dijastazu i brinu oko nečega što možda uopće nije za brigu.

Najviše se naglaska stavlja na širinu (koliko prstiju si "otvoren", je li vam to poznato?) i dubinu dijastaze, ali ono što je možda najbitnije je pruža li otpor tkivo koje se razdvojeno?

Odnosno, ako imate dijastazu od 2 prsta, a kada radite provjeru i dignete glavu, prsti vam ne utonu i osjećate da vaše tkivo pruža čvrst otpor, to ne morate ni smatrati dijastazom.

Ono što trebate napraviti je ojačati ključne mišiće koji će pomoći vraćanju vašeg ravnog trbušnog mišića u svoj prvotni položaj. Kod liječenja dijastaze se primjenjuju vježbe s posebnim naglaskom na m. transversus abdominis (duboki mišić trbuha) i zdjelicu. Svakako je preporuka i primjena određenih terapijskih koncepata kojima će se uspostaviti narušeni disbalans u tijelu koštanomišićnog sustava.

Ako ne znate dobrog terapeuta u svojoj blizini koji se bavi oporavkom žena nakon poroda, pridružite se besplatnom mini treningu kod fizioterapeutkinje Karoline Jakšić specijalizirane za dijastazu ili Facebook grupi Mame vježbaju koju vodi Ivana Herceg Budić

Započnite s ovom vježbom sada

Danas krenite s prvom vježbom za oporavak nakon poroda, čak iako ste rodile prije puno godina.

Zato smo s fizioterapeutkinjom Majom Sabolić napravile vodič s audio snimkom uz koju ćete lako početi pravilno vježbati. Nećemo vam otkriti koja je to vježba, ali jednostavnije je no što mislite! Ispod preuzmite besplatni PDF, a unutra ćete pronaći i link na audio snimku.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr