Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Što napraviti kad te međica mjesecima nakon poroda boli

Nakon prvog poroda, osjećala sam se slomljeno.

Imala sam šavove na međici nakon pucanja I. i II. stupnja, problem s pupčanom kilom, dijastazom, mjesecima me boljela trtica i lila sam suze svaki put kad bih počela dojiti.

I sad kad to pišem i dalje mi bude malo teško, ne zato što sve to nisam preboljela nego osjećam veliko suosjećanje prema sebi u tom trenutku, prema ondašnjoj verziji sebe i tome kako uopće nisam bila svjesna koliko mi je loše.

Vi koje ste to prošle ili još uvijek prolazite znate i same kako je nakon poroda teško pratiti sve što se događa. 

Teško je posvetiti se sebi jer je sva tvoja pažnja na bebi, a opet ako trpiš bilo kakve bolove, ne možeš biti u potpunosti prisutna ni sa svojom bebom.

Kada je onaj najgori, najsiroviji period poslije poroda je prošao, ja sam i dalje imala tegobe. I iako je moja međica naizgled zacijelila, jedan me šav stalno smetao.

Kada sam se povjerila najbližim ljudima i prijateljicama koje su rodile, nitko nije znao što bi mi rekao.

Za sve ove probleme koje sam navela konzultirala sam ginekologicu, liječnicu opće prakse, internisticu i kirurga bez da sam dobila ni rješenje niti generalni smjer u kojem ću krenuti dalje. 

Ginekologica kod koje sam bila rekla je da je sve u redu. Ni šavovi ni pucanje "nisu bili strašni", njezinim riječima. Rekla je da je sve normalno i da će proći. 

Nije prolazilo.

I mjesecima nakon poroda, seks je za mene bio nešto čega sam se užasavala i očajavala jer nisam vidjela da postaje išta bolje i nisam znala što bih sa sobom. 

Srećom, stanje u kojem sam se nalazila za mene je bilo neprihvatljivo.

Bolovi u međici mjesecima nakon poroda nisu normalna stvar.

I tako sam počela tražiti što ja mogu napraviti da pomognem sama sebi.

Rane i ožiljci od epiziotomije i pucanja ne zacjeljuju uvijek potpuno ni sami od sebe.⁣ ⁣

Pitala sam se:

Što treba napraviti kad oporavak međice nakon epiziotomije ili pucanja potraje?

Što je potrebno za POTPUNI oporavak zdjelice i međice? ⁣ ⁣

U ovom sam videu ispričala svoje iskustvo o teškom oporavku nakon prvog poroda i što sam u tom procesu naučila.⁣

Piše

author image
Jasmina Brković
Pomažem ti da iscijeliš priču s poroda i zavoliš ženu koja si postala.

Posljednjih 5 godina posvećena sam učenju o tijelu, porodu i majčinstvu. Pomažem ženama da iscijele priču s poroda i prilagode se majčinstvu.

Iza sebe imam dvije predivne trudnoće i kćeri na koje sam nevjerojatno ponosna.

Mogu ti ispričati dvije verzije priče o sebi: jedna u kojoj sam se godinama borila s endometriozom, dugo odgađala trudnoću, imala težak prvi porod i mučila se u ranom majčinstvu. Druga je da sam kroz ta iskustva naučila da sam odgovorna za sebe, da osluškujem svoje tijelo, ponovno otkrijem sebe i radost u svojem životu.

Diplomu komparativne književnosti i informacijskih znanosti stavila sam sa strane da bih postala Birth story listener®, edukatorica, porođajna i postpartum doula.

Zadivljuju me emotivno putovanje, sveobuhvatna transformacija i osobni rast kroz koje žena prolazi kada postaje majka. Zato sam ovdje, da bih ti pružila podršku i siguran prostor da se pronađeš u svojim najranjivijim trenucima.

U slobodno vrijeme uživam u zelenilu, plesu, meditaciji, masaži, dobroj hrani i drugim lijepim životnim čudesima.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr