Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Poslušaj ovo ako si željela prirodan porod

Većina nas ima neku idealiziranu sliku poroda i vrednujemo porode kao bolje ili lošije.

Bili toga svjesni ili ne, u svojim razmišljanjima i komentarima često proglašavamo porode koji su brzi, lagani, prirodni, tihi ili bezbolni kao bolje, a samim time ispada da žene koje nisu imale takve porode "nisu uspjele". 

Imamo brojne predodžbe i očekivanja od poroda i sebe, ali ono što sam primijetila slušajući priče s poroda je kako je to posebno točno za jedan ideal prirodnog poroda koji mnoge žene njeguju.

Kao prvo:

Što znači "prirodan porod"?

Je li to vaginalni porod? Je li to porod bez lijekova? Je li to porod bez ikakvih intervencija? Je li takav porod uopće moguć u rodilištu? Ili igdje? Živimo li sasvim "prirodno" da bismo mogle tako i rađati?

Shvatila sam da prirodan za svaku ženu ima drugačije značenje i da je za mnoge to ideal koje jesu ili nisu dosegnule.

Omiljena i cijenjena knjiga kultne primalje Ine May Gaskin puno je značila mnogim trudnicama (uključujući i meni) i otvorila im nove dimenzije što porod može biti: neometan i sasvim prirodan proces u kojem žena trijumfira i vlastitim snagama bez pomoći lijekova nadilazi izazove u porodu, a njezino tijelo i beba savršeno surađuju. Priče s poroda iz te knjige predivne su i osnažujuće, ali nažalost  u mnogočemu nerealne za naše prilike.

U našim je rodilištima teško (da ne kažem nemoguće) postići takav porod, a žene se zbog toga osjećaju kao da su podbacile, kao da ih je njihovo tijelo iznevjerilo i kao da su one iznevjerile sebe.

Za one koje se tako osjećaju snimila sam ovaj video s ciljem da vam kažem kako

Tvoj porod NIJE uspjeh ili neuspjeh

Ti nisi uspjeh ili neuspjeh!

Kada na porod gledamo tako binarno, crno-bijelo (i nesvjesno namećemo neki ideal poroda kao prirodnog), reduciramo taj događaj i reduciramo sebe. Razmišljanje u smislu "uspjela sam ili nisam" ostavlja nas nemoćnima da sebe doživimo na drugačiji način, u cijelosti, kao ženu i majku koja se upravo rodila.

Poslušaj ovaj video za više.

Moram nešto naglasiti, ovo nije argument protiv prirodnog poroda, samo idealiziranja i razmišljanja kako se žena ostvarila samo ako je tako rodila.

I naša je priprema za porod usmjerena upravo na to kako doći do poroda sa što manje ometanja. Ono što naš tečaj daje ženama jest sloboda izbora. Jer ako ne znaš koje su tvoje opcije, ti ih nemaš. Vjerujem da je ono naš tečaj daje ženama jest priliku i podsjetnik da se povežu sa sobom i to što je autentično za njih u ovom trenutku u njihovom životu. 

Kako god da je tvoj porod prošao

To je i dalje tvoja priča.

To je i dalje obred prijelaza, inicijacija u majčinstvo u onom iskonskom smislu.

To je i dalje putovanje koje će te promijeniti do srži.

Za neke je taj prijelaz lakši, za neke teži, ali za sve nas on skriva neočekivane darove i lekcije. Za sve nas.

Ako ti treba podrška na tom putu, u smislu da se želiš pripremiti za porod, dođi na naš tečaj.

Ako se još uvijek boriš s tim što se dogodilo na tvojem porodu, zakaži termin da prođemo tvoju priču s poroda i proširimo tvoju perspektivu i stvorimo prostor da se iscijeli ono što treba.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr