Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Intimnost i odnosi nakon poroda: što trebaš znati prije

U tjednima, mjesecima i čak godinama nakon poroda osjećamo se drugačije i prije svega moramo doći u kontakt s tim što se promijenilo.

Kada govorimo o odnosima nakon poroda, moramo razgraničiti intimnost od seksualnosti. Mnogi čuju "intimnost" i pomisle na seks, ali intimnost nije isto što i seksualnost. Može biti, ali je istovremeno i puno, puno više od toga.

Intimnost nisu (samo) odnosi poslije poroda

I možeš imati intimnost bez da stupaš u odnose ako za to nisi spremna. 

Kažem ti to odmah na početku da smanjim taj pritisak pogotovo ako misliš da nešto s tobom nije u redu. Važno je da znaš da ako ti u postpartumu nije do seksa, možeš i trebaš ostvariti intimnost bez obzira na to. Zapravo, intimnost je preduvjet da bi se osjećala sigurno i opušteno stupiti u odnose nakon poroda koji će biti zadovoljavajući, a nadam se i više od toga.

Postpartum je prije svega vrijeme prilagodbe: upoznavanja bebe, sebe i partnera u novoj ulozi.

Pogotovo ako si rodila svoje prvo dijete, šok postajanja roditeljem može biti veći (i za tebe i za njega) i na početku će samo održavanje bebe na životu biti toliko zahtjevno da neće ostavljati puno prostora išta drugo.

Kada je pravo vrijeme za seks nakon poroda

Babinje - prvih 6 tjedana nakon poroda su vrijeme kad se oporavljaš, iscrpljena si i na sebi imaš jedno malo biće koje uzima svu tvoju pozornost.

Ono što će ti ginekolog reći je da se suzdržiš od odnosa nakon poroda dok traje krvarenje jer su tada veće šanse za infekciju.

Većina žena osjeti se spremno za seks u rasponu od pred kraj babinja do 3 mjeseca nakon poroda što ne znači da nije normalno da to bude prije ili poslije. 

Daj si prostora. Ovdje je intimnost daleko važnija od seksa, ali upravo zbog razloga koji sam navela: umor, šok, prilagodba, bebine potrebe, a možda neke zdravstvene tegobe mogu biti prepreke u ostvarivanju te intimnosti.

Postoji li "pravo vrijeme" van onoga kad se ti osjećaš spremno, i fizički i emocionalno? Ne.

U ovom videu govorim o tome zašto je intimnost važna i što trebaš znati kada započinješ svoj seksualni život nakon poroda.

Ako želiš podršku na putu odrastanja u majku, online program Preporođena vodi te kroz proces kako da zacijeliš nakon poroda i pronađeš sebe u majčinstvu.

Prijavi se na newsletter Majčinstvo kao put ka sebi za priče i savjete o oporavku nakon poroda i odrastanju u majku ovdje.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr