Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Babyhandling, vještina za samopouzdan početak roditeljstva

Sigurno ste čuli za babyhandling, odnosno ispravno postupanje pri aktivnostima s djetetom. Zašto je ono važno i gdje ga naučiti smo pitale našu dragu fizioterapeutkinju Maju iz Sana, podrška mami i bebi. Maja je već pisala za nas o nošenju beba, tamo je se dotaknula važnosti pravilnog nošenja i bliskosti s bebom za njen razvoj. Sada nam priča o široj slici i svakodnevnim aktivnostima na koje također treba paziti. Njih izvodimo rutinski bez puno razmišljanja, a kao takve su najvažnije jer se ponavljaju više puta u danu i imaju najviše utjecaja na razvoj.

Naučiti što je pravilno

Pravilno postupanje s bebom (babyhandling) zahtjeva uvježbavanje pravilnog podizanja, spuštanja, prematanja, oblačenja, skidanja, hranjenja, nošenja, spavanja i postavljanja u auto sjedalice i kolica. Za nove roditelje to je ponekad zbunjujuće, ali u pravilu se javlja određeni strah da ne naštetimo svojoj bebi. Iako danas ima puno portala koji pišu o zdravom razvoju dojenčadi te pokazuju kako bi trebalo postupati, roditelji ipak najčešće steknu samopouzdanje i vještine rukovanja kroz kvalitetnu edukaciju s fizioterapeutom.

U čemu roditelji griješe

Većina roditelja bira opciju konstantnog polijeganja djeteta u kolijevku ili stavljanja djeteta u različite ljuljačke. Roditeljima uvijek preporučujemo da se educiraju o rukovanju jer bebi treba senzorna stimulacija kroz kretanje i stalno okretanje. Beba na svijet dolazi s određenim refleksima koji su se razvili još u maternici. Primarni refleksi su zaduženi za djetetovo preživljavanje van maternice kako bi se savršeno asimiliralo u svoju okolinu. Zbog toga je važno pravilno nošenje na rukama kako ne bi zbog neznanja stimulirali nefunkcionalni pokret i kako bi izbjegli moguće deformacije kralježnice.

 

Primijetila sam da je moja beba preskočila fazu puzanja. Tada u mojoj okolini nije bilo nikog tko bi me mogao uputiti na zdrav motorički razvoj djeteta, nisam primijetila da bi se tome pridodavala posebna pažnja. Zabrinula sam se za svoje dijete tijekom prohodavanja od 15 mjeseci starosti do druge godine. Dijete je prilikom hodanja ako je zapela za nešto padala ravno kao daska, nije koristila ruke kako bi obranila glavu od udarca. Tada mi je postalo jasno da nešto nije u redu.

- mama Kristina

Rukovanje i razvoj

Pravilnim rukovanjem polako inhibiramo primitivne reflekse i dozvoljavamo bebi da izvodi svrsishodni pokret. Dobro rukovana beba će samoinicijativno zamahivati ručicama i nožicama pritom željeći dotaknuti predmet, na ravnoj podlozi će se upustiti u rotacije preko središnje linije i usvojiti samostalno kretanje.

Svaki pravilan pokret ide kroz rotaciju prelazeći središnju liniju tijela. Svaki takav pokret koji se često ponavlja pohranjuje se kao pravilan obrazac kretnje u moždanoj kori. Danas je dokazano da dobro rukovana djeca nemaju senzorno motoričkih smetnji, spretnija su, manje se ozljeđuju, izostaju lomovi i pospješuje se kognitivni razvoj.

Babyhandling na našoj radionici

Babyhanding radionice su jako popularne, a kako ih nema puno, često je teško dobiti mjesto na jednoj. Stoga smo na našu iduću o babinju “Beba je tu, što sad?” pozvale Maju da nam održi radionicu o pravilnom postupanju s bebom na našim dragim lutkama. Uz sve što će vas zateći u babinju, dojenju, vašim i bebinim potrebama, naučite i o zdravom motornom razvoju, na koji način nositi svoju bebu, koji položaj izbjegavati, zašto poticati otvaranje šake i zašto beba mora provoditi vrijeme na podu te zbog čega je važano okretati bebu na trbuh.

Radionica babinja bebe na kauču

Piše

author image
Maja Sabolić
Fizioterapeutkinja i postporođajna doula
Ja sam Maja, fizioterapeutkinja sam, doula i mama dviju sretnih i zdravih djevojčica. Kroz svoj rad u Sani pružam kvalitetnu podršku mami nakon rođenja koja se temelji na neuroznanosti, izgradnji podrške i vraćanje tradiciji gdje se žena slavi kao majka.
Za vrijeme babinja tu sam uz tebe, slušam te u tvojim željama, potičem te da razumiješ potrebe svoje bebe i omogućavam ti da brineš za svoje potrebe.
Educiram roditelje kako bi se uspješno snašli u novoj ulozi i znali pružiti razvojnu podršku svojem djetetu. Kroz tehnike babyhandlinga, masaže, razvojnih igara i kvalitetnog provođenja vremena s bebom, bit ćete sigurni kako stvoriti zadovoljnu obitelj kakva zaslužujete biti.
U slučajevima narušenog zdravlja vas i vašeg djeteta kroz metode manualnih terapija i terapijskih vježbi pomažem vam da uspostavite ravnotežu organizma.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr