Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

3 stvari bez kojih ne možete u babinju

Ako ste mislile da će biti riječ o mrežastim gaćicama, pamučnim ulošcima ili potrepštinama za bebu, prevarile ste se. Sve će vam to biti potrebno, ali 3 osnovne stavke za babinje koje smo danas izdvojile važnije su od bilo čega drugog. Zašto? Jer ste vi važnije od bilo čega drugog

Puno žena ulazi o babinje razmišljajući o bebi i pritom zaboravljajući na sebe, ali znate što? Vaša beba ne može biti dobro ako vi niste dobro. I obrnuto, kad je mama zdrava i zadovoljna, moći će dati svoje najbolje bebi.

Zato na tren zaboravite na bodije, dekice i kolica i razmislite kako ćete se pobrinuti da u babinju vaše osnovne potrebe budu zadovoljene.

#1 Odmor

Uzmite desertni tanjur i prislonite ga na svoj trbuh. To je prosječna veličina posteljice, što znači da će to biti i prosječna veličina rane koja će ostati u maternici kad se posteljica oljušti. Zbog toga maternica i nakon poroda mora raditi da bi zaustavila krvarenje, a to je razlog zašto ćete kontrakcije poput menstrualnih bolova osjećati još satima i danima nakon poroda.

Babinje u našem podneblju traje 6 tjedana, a otprilike je toliko potrebno da se vaši organi vrate na svoje mjesto.

Svaki put kad pomislite ili vam netko kaže da biste sad već mogle ustati i nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, sjetite se desertnog tanjura. Sjetite se da se vaše tijelo dugih mjeseci postupno mijenjalo da bi u porodu u svega nekoliko sati prošlo masivne promjene. To je veliki šok za organizam. Zamislite volumen koji ste izgubile: dijete, posteljica, plodna voda, krv i ostale tjelesne tekućine. Najbolje što možete napraviti je ostati u krevetu.

Koliko traje oporavak nakon poroda? Tu smo već pisale kako odgovor nije jednostavan. Jedna uzrečica kaže pet dana u krevetu, pet dana na krevetu i pet dana oko kreveta. U prijevodu, prekrižite sve i provedite prva dva tjedna izležavajući se u pidžami. Dalje nastavite osluškujući svoje tijelo

Vratite li se pojačanim svakodnevnim aktivnostima prije no što ste spremni, povećat ćete rizik od komplikacija kasnije. Kako brinuti o svojem tijelu nakon poroda i spriječiti dijastazu pročitajte ovdje.

#2 Hrana

Mame se obično opterećuju prehranom (točnije, zabranjenim namirnicama) kad doje, a manje razmišljaju o sebi. Ne postoji posebna dijeta za dojilje. Postoji uravnotežena prehrana koja će vama pomoći da se oporavite tako što će vam okrijepiti tijelo i dušu. Beba će uvijek dobiti najbolje od vas, ali trudnoća i dojenje osiromašit će vaš organizam ako ne jedete kvalitetno.

Kakva bi ta hrana trebala biti? Tradicionalne postporođajne prakse diljem svijeta govore isto kad je u pitanju hrana: neka bude toplo, bogato, lako probavljivo i skuhano s ljubavlju. To znači topli obroci: juhice, temeljci, variva i druga jela "na žlicu", mamini i bakini recepti koji su vas tješili i oporavljali od malih nogu. To također znači da drugi kuhaju za vas.

U Ayurvedi se smatra da žena u procesu rađanja gubi puno zemlje i vatre te da sad ima višak elemenata zraka i etera. Zbog toga se osjeća hladno i izgubljeno, a hrana i toplina pomoći će joj da dođe k sebi. Pripremaju se uvijek kuhani obroci (svježa hrana je "hladna" i teža za probavljanje) koji su topli i temperaturom i "po prirodi". Koriste se začini koji griju poput đumbira, cimeta ili kurkume.

Mnoge žene nakon poroda, a pogotovo uz dojenje, imaju jako veliku potrebu za ugljikohidratima, a posebno šećerom. Zbog toga se kuhaju slatke namirnice sa složenim šećerima i dobrim masnoćama koje daju osjećaj sitosti. Takvi su obroci prava utješna hrana - comfort food koja hrani novu majku i tjelesno i emocionalno.

Evo jednog primjera iz Nourishing Newborn Mothers kuharice. Nepalski puding od riže će vam se možda učiniti "običnim", ali mame obožavaju kad im ga donesemo nakon poroda.

Recept možete pronaći ovdje.

#3 (Emocionalna) podrška

Da biste se vi mogle odmarati i dobro hraniti, potrebna vam je zajednica. Bližnji, obitelj, prijatelji ili profesionalci koji će vam pomoći da ostvarite ljepše babinje.

U idealnom scenariju, mamin je jedini zadatak dojenje i zaljubljivanje u bebu, dok ostali brinu o hrani i kućanskim poslovima. Taj ideal nije lako ostvariti, ali itekako mu se vrijedi približiti. 

Tu je dvojaki problem  jedan je da nam nedostaje podrška našeg "sela", a druga da same ne smatramo da nam je potrebna.

Ideja da se nakon poroda barem 40 dana moramo odmarati, brinuti o sebi i dopustiti drugima da brinu o nama u sukobu je s društvenim idealom samodostatnosti. Kad se osvrnemo oko sebe, prevladavaju mitovi o superženama koje neposredno nakon poroda "vraćaju u normalu" svoje tijelo, posao i život. To nije ni realno niti zdravo.

Mame trebaju druge mame

Ruku na srce, majčinstvo može biti vrlo usamljeno. Ponekad se čak i okružene ljudima možete osjećati kao da nitko ne shvaća što trenutačno prolazite.

Oporavak od poroda, zabrinutost zbog bebe, neispavanost... Izazovi majčinstva su brojni.

Vaši dragi ljudi pratit će vas u novoj avanturi koliko god mogu, ali oni vjerojatno imaju svoje živote, 8-satno radno vrijeme i ograničeni kapacitet za pričanje o beskonačnom hranjenju, pokakanim pelenama i drugim čarima babinja. Za to trebate druge mame

Žene koje prolaze isto što i vi, koje vas mogu saslušati i reći: "Znam...", a da vi osjećate da vas razumiju. Pronaći takve žene može vam spasiti babinje, to vam govorim i iz vlastitog iskustva.

Stvar je jednostavna i ponovit ćemo je opet: ako vi niste dobro, ni vaša beba ne može biti dobro.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr