Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Majka u meni: izgubiti se i ponovno pronaći u majčinstvu

Kako izgleda žena koja se sasvim utopila u majčinstvu? Književni prvijenac Zvjezdane Debić zorni je prikaz upravo toga. Ponekad tužan, ponekad tragično smiješan (sve mame znaju kako je to), ponekad neinformiran, ali nevjerojatno iskren prikaz.

Bez ikakve zadrške autorica ogoljuje svoj život, točnije kaos i duševna previranja koja su je snašla nakon rođenja njezine kćeri. Piše dokumentaristički, bez suviše pojedinosti i vrlo trezveno, ne mijenjajući svoj ton čak ni u najemotivnijim dijelovima.

Zvjezdana Debić iskreno imenuje stereotipe i promašena očekivanja o majčinstvu dotičući se tema na granici tabua, kao što su poslijeporođajna depresija, seksualni život nakon poroda i podvojeni osjećaji prema majčinstvu.

Kroz nju progovara naša stvarnost u kojoj su majke prepuštene sebi stjecajem okolnosti, a ponekad i manjkom svijesti. Previše je žena podređeno svojoj djeci, obitelji i poslu, bez prostora za disanje i vremena za sebe. Majčinstvo je prilika za promjenu, ogledalo u unutrašnji život koje nas poziva da se odupremo obrascu žrtve i preuzmemo odgovornost za svoj život. Da odustanemo od perfekcionizma i zavolimo se onakvima kakve jesmo.

Majčinstvo kao osobno putovanje i prilika za osobni razvoj

Majka u meni je praktično-duhovni priručnik za preživljavanje iz prvog lica s prekrasnom introspektivnom dimenzijom iz cipela jedne žene koja je odradila kilometre od uma do srca i iznjedrila novu verziju sebe. I to je najljepši dio – pogled u potencijal za osobnu promjenu koji dolazi skupa s majčinstvom. 

Majčinstvo je daleko od ružičastoga, ali stvarnost nije uvijek ni tako gruba. To je jedno sasvim ljudsko iskustvo koje nas tjera da se suočimo sa samom sobom. Kada postanemo majke, razmišljamo o tome kako ćemo se brinuti o djetetu, a zaboravimo na sebe. 

Cilj mi je prenijeti poruku kako ti, Ženo, nisi sama, nisi jedina kojoj se događa kriza identiteta u ulozi majke. Nisi najgora mama na svijetu zato što si ponekad ljutita izvana ili luda od svega. Iskustvo majčinstva može te približiti sebi samoj, umjesto da izgubiš sebe u njemu.

Brinuti se o drugom biću je teško, a brinuti se o sebi još i teže. Tu se skrivaju najveće lekcije majčinstva  kako (ponovno) pronaći sebe i kako se brinuti o sebi. Tražiti pomoć. Dati sebi oduška u teškim situacijama. Prilagoditi se. Pojednostavniti. Ponekad samo – disati.

Piše

author image
Jasmina Brković
Birth story listener® i edukatorica

Pomažem ženama da zacijele priču s poroda i prilagode se majčinstvu kombinirajući Birth story medicine® savjetovanje i tjelesno orijentirane tehnike.

Iza sebe imam dvije predivne trudnoće i kćeri na koje sam nevjerojatno ponosna. 

Posljednjih 6 godina posvećena sam učenju o tijelu, porodu i majčinstvu. Diplomu komparativne književnosti i informacijskih znanosti stavila sam sa strane da bih postala Birth story listener®, EFT praktičarka, edukatorica, porođajna i postpartum doula. U edukaciji sam za somatskog terapeuta (Somatic Experiencing®).

Mogu ti ispričati dvije verzije priče o sebi: jedna u kojoj sam se godinama borila s endometriozom, dugo odgađala trudnoću, imala težak prvi porod i mučila se u ranom majčinstvu. Druga je da sam kroz ta iskustva naučila da sam odgovorna za sebe, da osluškujem svoje tijelo, ponovno otkrijem sebe i radost u svojem životu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr