Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Doulin vodič: lektira u trudnoći za osnažujući porod

Što smo bolje pripremljeni na neku situaciju, to možemo očekivati bolji ishod. Tako je i s porodom, iako vas nitko zapravo ne može pripremiti na taj emotivno i fizički nevjerojatno zahtjevan događaj, možete biti informarani i donijeti odluke iz mjesta sigurnosti, a ne straha.

Uz toliko informacija koje priljevaju sa svih strana, buduća mama se najčešće osjeća prestrašena morem savjeta, priča i obećanja. Internet je prepun oprečnih informacija, okolina često u svojoj dobroj namjeri isprepada ženu s raznoraznim iskustvima, a knjige u knjižnicama su najčešće zastarjele.

Kako bi naučile plivati u tom moru informacija za vas smo napravile popis lektire koja će vam dati znanje, sigurnost u proces rađanja i svoje tijelo te opisati znanstveno utemeljene prakse.

Ovo je naših 9 najdražih knjiga

1. Prirodan porođaj - Ina May Gaskin

Polazišna točka svim trudnicama! I prva na popisu koju preporučujemo trudicama. Ako je ijedna knjiga označila prekretnicu u načinu razmišljanja žena prije poroda, to je ova.

Pisala ju je legendarna američka primalja koja je pokrenula porodni centar zvan Farma (koji i dan danas ima jedne od najboljih statistika rađanja u cijelom svijetu). Knjiga se sastoji od predivnih, osnažujućih i izazovnih priča s poroda u prvom dijelu knjige, a u drugom priča o fiziologiji tijela, intervencijama i ostalome što treba znati o porodu.

I dostupna je na hrvatskom u mnogim knjižnicama (i knjižarama)!

2. Preporod rađanja - Michel Odent

Ako vam se svidjela Ina May gaskin, svidjet će vam se i pristup svjetski poznatog i priznatog porodničara Michela Odenta.

On je svoj pristup znanstvenika i liječnika ujedinio u porodu istražujući u praksi i mijenjajući svijet rađanja. Uveo je bazene u rađaonicu, koncept neometanog poroda, istaknuo važnost trudova i kod carskog reza, a rasvijetilio je mnoge druge elemente poroda. Njegov znanstveni i potpuno prirodan pristup porodu mnoge inspirira, a pogotovo je koristan mamama kojima trebaju dokazi i istraživanja. 

Knjiga je dostupna u pokojoj gradskoj knjižnici ili antikvarijatu, a obogaćena je osnažujućim i za ovdašnje pojmove pomalo neobičnim fotografijama.

3. The positive birth book - Milli Hill

Knjiga novijeg datuma koja obuhvaća sve aspekte poroda i pripreme za njega, na nježan i pozitivan način kroz mnoge konkretne savjete.

Kao što smo to puno puta naglasile, da bi vaš porod bio pozitivan nije važno jeste li rodile prirodno, medikalizirano ili carski, nego da ste bile osnažene u tom procesu. Ova knjiga vas uči upravo tome: koje su vaše opcije i kako informirano odlučiti, pripremiti za najbolje iskustvo ili prihvatiti ono koje ste prošle. 

The positive birth book cover

4. Gentle birth, gentle mothering - Sarah Buckley

Ne trebate biti znanstvenica da razumijete nježan ton u kojem je objašnjena fiziologija ženskog tijela, proces poroda i majčinstvo u ovoj knjizi. 

Sarah Buckley je liječnica, ali odabire prirodnjački, intuitivan i pomalo duhovan pristup koji je ponekad u suprotnosti s "pravilima struke". Zbog toga je neki vole, a drugi kritiziraju.

5. Pripremite se za porođaj: Izradite plan sigurnog i ispunjavajućeg porođaja - Marsden Wagner

Ako vam treba knjiga koja će vas naučiti ili vam potvrditi da su intervencije i uplitanje u trudnoću i porod često kontraproduktivni, ovo je knjiga za vas.

Kao liječnik, znanstvenik i bivši voditelj sektora za zaštitu zdravlja žena i djece pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Wagner je 15 godina vodio tim koji je prikupljao znanstvene podatke o različitim oblicima porođajne njege u industrijaliziranim zemljama svijeta.

Kao rezultat tih istraživanja nastala je i ova knjiga koja ide u prilog neometanom fiziološkom porodu i ukazuje na sve prakse u rodilištima koje su nepotrebne i čak štetne, a ipak se svakodnevno događaju. 

6. Trust your body, trust your baby - Rosie Newman

Rosie Newman "bez pardona" i pomalo aktivistički proziva sve što je naopako u današnjem svijetu (rađanja i roditeljstva): izgubili smo poveznicu sa sobom, ne vjerujemo svojim tijelima i oslanjamo se na vanjske autoritete umjesto da osluškujemo sebe i svoju bebu. 

Kombinirajući vlastita iskustva, istraživanja, citate priznatih autora i zdrav razum, ova knjiga će vam proširiti vidike i ohrabriti vas da plivate protiv struje.

7. Mindful Hypnobirthing: Hypnosis and Mindfulness Techniques for a Calm and Confident Birth - Sophie Fletcher

Ako volite tehnike disanja, opuštanja i vizualizacije, Hypnobirthing bi mogao biti pravi izbor za vas.

Knjiga se lako čita i prepuna je savjeta i tehnika kako se pripremiti za opušteno i samopouzdano iskustvo rađanja. Uključeno je i preuzimanje snimki vođenih meditacija koje vas prate kroz trudnoću i porod.

8. Birthing from within - Pam England

O porodu ne možemo samo razmišljati, trebamo ga i osjećati.

Ova knjiga nudi holistički pristup porodu kao obredu prijelaza; ne kao medicinskom događaju već događaju otkrivanja sebe. Pronaći ćete razne vježbe poput pisanja dnevnika, meditacija ili crtanja kako biste osvijestile svoja uvjerenja i strahove o porodu.

Također pokazuje tehnike nošenja s porodnom boli i ukazuje na ulogu partnera u cijelom procesu te ga uključuje kroz razne vježbe i aktivnosti.

9. Priče o rađanju - Jelena Božac

U ovoj knjizi se kriju osnažujuće priče s poroda kao u onoj Ine May Gaskin, ali su to priče s našim ženama, u našem podneblju.

Jelena Božac je okupila priče s kućnih poroda, bolničkih i iz porodnih centara među kojima će se sigurno naći neka koja će vas inspirirati.

BONUS: Men, love and birth - Mark Harris

Ovo je knjiga za njega! Iz pera jednog simpatičnog britanskog primaljca o tome što budući otac mora znati o porodu, što može očekivati i kako će vas najbolje podržati. Napisana je prizemljeno, iskreno i humoristično, od "jednog frajera drugome". 

(Korisna je i vama da shvatite njegovu perspektivu, svakako vrijedno štivo za oboje!)

Kamo dalje

Pregledajte ovaj popis knjiga i odaberite one koje vas najviše privlače. Svaka za sebe je odlično štivo za pripremu za porod, a u kombinaciji jedna s drugom još su bolje. 

Strastvene smo oko osnaživanja i educiranja žena kako bi uživale u trudnoći, porodu, babinju, majčinstvu i svojoj ženstvenosti. Baš zato se nadamo da će vam naš popis lektire biti od velike koristi!

Piše

Lele Jasmina Brković Jela Ravnjak
Lele

Jasmina i Jela o ženstvenosti, porodu, majčinstvu, intimnosti i radosti življenja.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr