Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Zašto tražiti pomoć (i 5 savjeta kako da je vrlo rado i dobijete)

Kad pogledam oko sebe vidim uglavnom samodostatne žene kojima bi za početak trebalo 10 razloga zašto bi uopće zatražile pomoć.

Ti, snažna ženo, ti.

Nemam ih 10, ali dat ću vam 3 dobra razloga zašto da zatražite pomoć od ljudi oko sebe.

(Uz P.s. da pišem ovo za sebe koliko i za vas.)

Pogledajte u videu ili čitajte dalje.

Zašto bih ja uopće tražila pomoć...

Ukratko, nema nagrade za majku paćenicu. 

Ako ne tražimo pomoć (1 očita posljedica):

  • Bit ćemo iscrpljene. Nećemo imati vremena ni snage za stvari koje su nam zaista važne. Majčinstvo je lavovski posao i odgajanje djeteta nije za jednu osobu treba vam sva pomoć koju možete dobiti. Ako se primjerice borite s plaćanjem spremačice (iako vam kućni budžet to dopušta), zamislite koliko bi više vremena imali za sebe, svoju obitelj i interese. Ako to nije vrijedno ulaganja, ne znam što jest.

Ako ne tražimo pomoć (2 neočekivane posljedice):

  • Propustit ćemo priliku za povezivanje s drugima. Suprotno onome što nas uče, snaga nije u pretvaranju da sve možemo same i da smo nesavladive. Snaga je u tome da u teškim situacijama možemo biti ranjive i osloniti se na pomoć drugih. U trenutku kad zatražite pomoć, vi priznajete da ste samo čovjek, a ta otvorenost stvara poveznicu i jača odnose s ljudima koji nas okružuju.
  • Spriječit ćemo druge u njihovom osnaživanju. Ako ne dopuštamo partneru da preuzme svoj dio obaveza u brizi oko djece, onemogućavamo mu da postane bolji otac i suprug. Razmislite na tren o tome. Je li nužno da "spašavate situaciju" baš svaki put? Isto vrijedi za brižne bake, djedove, tete i stričeve koji možda samo čekaju svoju priliku. 

Sad kad ste sigurne da trebate i želite pomoć, bacimo se na to kako da je najlakše i dobijete!

#1 Pitajte jednu osobu, a ne grupu

Ako se sjećate psihologije iz srednje škole, postoji nešto što se zove difuzija odgovornosti ili efekt promatrača. Zamislite situaciju kad se dogodi nesreća i vi viknete: "Neka netko pozove hitnu!", a nitko se ne miče. Svi misle da će to onaj drugi napraviti, to je ljudski. 

Umjesto toga, trebali bismo se obratiti jednoj osobi i reći joj: "Ti, pozovi pomoć, odmah!". 

Isto je s traženjem pomoći.

Prevedite to na situaciju u kojoj se mame često nalaze kad kažu: "Zašto mi nitko u ovoj kući ne pomaže??". Drugi ukućani možda i saslušaju njezin monolog, ali najčešće se ne dogodi ništa

Kad tražimo pomoć od obitelji i prijatelja, puno je vjerojatnije da će nam netko pomoći ako im se obratimo jedan na jedan.

#2 Budite jasni i specifični

Kako bi bilo da vas prijatelj pita: "Hej, hoćeš li mi pomoći sa selidbom?"

Vi sad stojite i pitate se: što to točno podrazumijeva? Je li to posao koji će trajati jedan vikend ili mjesec dana? Hoću li moći nositi težak namještaj? Možda je bolje da smislim kako ću se izvući.

Ne želim generalizirati, ali znam puno žena koje na taj način traže pomoć: vrlo općenito, nejasno i s ustručavanjem. Ponekad toliko suptilno da ni ne znaš da su zatražile pomoć (nisam isključena iz tog društva). 

Za usporedbu, moj suprug mi kaže: "E, idem u 5 na 15 minuta dolje pomoći Mati da spusti ormar u garažu." Bilo mu je lako pristati jer je i zamolba za pomoć bila takva: kratka, konkretna i jednostavna. Znao je u koje vrijeme, znao je na što se obvezuje, bilo je lako reći "da".

Upravo se o tome radi, da svojim ljudima olakšamo da nam pomognu tako što ćemo im reći što točno za nas mogu napraviti.

Umjesto da u eter govorimo "Uvijek moram sve sama", možemo partneru dati konkretne zadatke s kojima će nam olakšati teret. Recite mu iskreno da vas je trudnoća ili briga o novorođenčetu iscrpila i da bi vam puno značilo kad ne biste morali voditi brigu o tjednoj nabavci hrane, na primjer. Dobre su šanse da on želi pomoći, ali ne zna što točno treba napraviti.

#3 Budite iskreni, ali nemojte se opravdavati

Nije lako otvoriti se i nije uvijek lako tražiti pomoć.

Recite to.

Ponekad je dovoljno imenovati što nas muči: "Nije mi lako tražiti pomoć", da bi se smanjio emocionalni naboj situacije u kojoj se nalazimo.

Međutim, ako shvatite da ste skrenuli u smjeru opravdavanja zašto vam je potrebna pomoć, samo stanite. Svi trebamo pomoć, barem s vremena na vrijeme ako ne i stalno. Što prije to prihvatite, to bolje.

#4 Zahvalnost i uvažavanje su važni

Želimo pomoći ljudima koji su zahvalni i uvažavaju našu pomoć. 

To vrijedi za sve ljude oko nas, ali pogotovo se odnosi na bližnje jer smo tu često "najtanji" kad je potrebno lijepo zatražiti pomoć.

Ovo je najlakše objasniti na primjeru s partnerom. Vjerojatno ste više nego jednom upitali za pomoć, ali zapravo ste već bili razočarani i iznervirani time što a) ste mu to već pet puta rekli, a ni b) nije sam vidio da vam je pomoć potrebna.

Tako da je vaš zahtjev otprve opterećen vašim neodobravanjem. U tom trenutku je veliki odušak dati se u kritiku što sve (ikad) nije napravio, ali šanse su da time nećemo ništa postići. Čini mi se da većina muškaraca ima kliker da se isključi kad krene prodika o zapostavljenim obavezama (nešto što su, ne sumnjam, naučili od svojih majki).

Ako umjesto toga započnemo s uvažavanjem zbog nečega što jest napravio, a onda zatražimo pomoć, rezultat će vjerojatno biti puno bolji.

Neće uspjeti svaki put (pogotovo ne nakon neprospavane noći), ali držim vam (i nam) fige!

#5 Recite DA!

I konačno, recite "Da" kad vam netko ponudi pomoć! Koliko ste puta rekli "Ma ne, ne trebaš" kad vam je netko od prijatelja ponudio platiti piće? Naravno da ne treba, ali želi!

Prihvaćanje pomoći će možda biti proces za vas, nešto što morate uvježbati, ali to su mala vrata kroz koja puno obilja može postupno ući u vaš život.

Tako da ako vam netko nudi pomoć, samo recite da. To je "da" za vas, a vi ste toga vrijedni.

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr