Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Najbolja masaža u trudnoći koja to zapravo nije

Ruku na srce, trudnoća nije fizički laka. Cijeli organizam izložen je velikom naporu, a pogotovo mišićno-koštani sustav i trudnice to osjećaju.

Najčešće je to u obliku napetosti i bolova u leđima, zatezanju i pritisku u zdjelici, ali popis tegoba puno je duži od toga. Bol u leđima ovisi o puno čimbenika: kakvo je stanje mišića trupa (i imate li dijastazu), kako se krećete i kakvo je vaše držanje.

Mnoge žene prihvaćaju te bolove kao nešto što treba istrpiti, ali istina je da se puno trudničkih tegoba može ublažiti ili čak ukloniti pravim tretmanom i dobrim savjetom.

Ne znam za vas, ali ja volim spojiti ugodno s korisnim i redovito otići na neki opuštajući i terapeutski tretman. Jako sam taktilna i volim ovaj način brige o sebi, a tako sam nastavila i u trudnoći. Tako da sam za sebi slične trudnice odlučila napisati nešto više o tretmanima u trudnoći, prije svega svojem iskustvu sa shiatsuom, i odgovoriti na najčešće postavljana pitanja.

Je li masaža u trudnoći sigurna

Pitanje koje trudnice često postavljaju je smiju li ići na masaže i slične tretmane u trudnoći te je li masaža sigurna. Odgovor je – da, ali kao i u svemu ostalome, jako je važno tko je radi.

Tretmani tijela u trudnoći postoje oduvijek, ali su se često nalazili i na popisu zabranjenih aktivnosti, pretežito zbog pristupa "zlu ne trebalo". 

Prenatalna masaža je pak relativno nov pojam koji datira od 1980-ih navamo. Jedna od pionirki masaže trudnica, njujorška terapeutkinja Elaine Stillerman, ispričala nam je to ovako. Kad smo je pretprošle godine na Midwifery Today pitale kako je počela masirati trudnice (1978. godine kad je ona počela masirati, nitko ih se nije usudio taknuti), rekla je: "Jednostavno sam nastavila masirati svoje klijentice i kad su ostale trudne". S vremenom je, kombinirajući iskustvo i intuiciju, postala toliko vrsna u tome da je znala prepoznati komplikacije u trudnoći po tome kako se tijelo ponaša, a s nama je podijelila i svoj "party trick" – sposobnost da zna točno u kojoj smo fazi ciklusa pipanjem akupresurne točke Slezena 6. I nijednom nije pogriješila!

Ovo je bila jedna (meni) zabavna digresija, ali da se vratim na temu. Kad odlazite na tretman u trudnoći, odaberite provjerene terapeute o kojoj god da se tehnici radi. Obavezno opišite svoje stanje i naglasite imate li prethodne ozlijede ili komplikacije u trudnoći.

Neki će vas odbiti jer ste trudni, dok će drugi pričekati da prođe prvo tromjesečje kako bi vas primili. Vodite se stručnim savjetom, ali najviše od svega svojim osjećajem.

Tretmani na tijelu su uglavnom sigurni u trudnoći, ali važno je da su prilagođeni trudnicama i nježni.

Ja sam išla na shiatsu (i akupunkturu) u prvom tromjesečju s punim povjerenjem, a tretmani su mi znatno olakšavali umor, nesanicu i inače nesnosnu mučninu.

Shiatsu: spoj drevnog i modernog

Između tretmana na koje inače idem, a isprobala sam ih i u trudnoći istaknula bih masažu, osteopatiju i akupunkturu (i imam riječi hvale za svaki), ali iz više razloga shiatsu u trudnoći mi je zauzeo posebno mjesto.

Počela sam govoriti o masaži, ali shiatsu nema puno veze s onim što zamišljate pod klasičnom masažom.

Riječ shiatsu u slobodnom prijevodu znači pritisak prsta (shi – prst, atsu – pritisak). Temelji se na drevnoj istočnjačkoj metodi rada na tijelu koja potječe iz kineske tradicije, dok se u modernom obliku razvila u prošlom stoljeću u Japanu. Danas shiatsu predstavlja spoj drevnog i modernog, Istoka i Zapada: intuitivnog, energetskog i holističkog pogleda na život sa zapadnjačkim znanstvenim spoznajama o funkcioniranju ljudskog tijela i psihe.

Kako izgleda shiatsu tretman u trudnoći

Moje omiljeno mjesto za shiatsu je Tilia shiatsu & bodywork studio.

Prva stvar koja vas dočeka je šalica toplog čaja i Ivanino nasmiješeno lice.

Ivana Lovrić je već 12 godina posvećena radu na tijelu, dok se posljednjih 7 godina više usmjerila na rad sa ženama u trudnoći i babinju. Kombinirajući svoju struku psihologinje i vještine shiatsu praktičarke, radi na fizičkim i psihičkim stanjima od bolnih leđa, preko dismenoreje do porođajnih trauma.

Susret počinje s razgovorom gdje ćete reći nešto o tome što vas muči ili što vam treba: na primjer imate li bolove u leđima, pati li vas žgaravica ili želite opuštajući tretman koji će vas njegovati dok prolazite neke od trudničkih emocionalnih turbulencija.

Shiatsu tretman se uvijek radi s namjerom – da vas podrži ondje gdje najviše trebate podršku.

Konkretno, kod Ivane sam znala otići zbog boli u sakrumu, ali i kad sam se osjećala psihički iscrpljeno i preplavljeno obavezama. Njezin mi je dodir kao melem i iz bodywork studija Tilia svaki put izađem kao na oblaku.

Ne računajući razgovor, tretman traje 45 minuta do sat vremena i radi se na podu, na strunjači u komotnoj odjeći. Trudnica naravno leži na boku (jednom pa drugom), s potporom posebnih jastuka sa svih strana da joj bude maksimalno ugodno i udobno. 

Shiatsu je vrlo nježan i podržavajući. Primjenjuje se lagani pritisak na određene zone i akupresurne točke, istežu se mišići i fascija. Ništa se ne radi na silu: glavni princip je da krutost popušta pred nježnosti pa se tako napeto tkivo nikad ne "napada" nego mu se nježnim pritiskom ili samo dodirom daje prilika da otpusti napetost.

Kako mi je Ivana objasnila:

Ima nekoliko aspekata kojima se možemo baviti, ovisno o potrebi: ako trudnicu muči neka od trudničkih tegoba želimo ju ublažiti i to je prioritet (npr. mučnina). Ako nema tegoba onda podržavamo proces koji se odvija u tijelu: trudnoću. Radimo to na razini zglobova i mišića, na razini fascija, na razini moždanih ovojnica (kraniosakralna, nije dio shiatsua), na razini meridijana i na mentalnoj razini (aktivacija parasimpatikusa). Sve je povezano.

Priprema za porod kroz shiatsu

Shiatsu pristup je holistički i radi se na cijelom tijelu kako bi se postigao balans energetskih tokova u organizmu.

Ne postoji poseban protokol pripreme za porod nego se poštuje se mudrost tijela pa tako i se i na trudnoću gleda kao savršeno prirodni proces koje tijelo samo zna proći, a tretman je tu kao podrška. Radi se ciljano na tegobama, ali i intuitivno.

Vrijedi pravilo da je trudnoća sama po sebi zahtjevno "drugo stanje" i zato se ne započinju drugi veliki procesi. Zbog toga se neće raditi dubinski tretmani poput čišćenja jetre, namještanja kukova ili otpuštanja dubokih trauma.

Ono što je važno u pripremi za porod jest da je moguće otpustiti tenzije u tijelu (koje su možda posljedice ranijih iskustava ili strahova), a koje mogu kočiti porod u trenutku kad je beba spremna.

Jedno je popularno pitanje koje se uvijek provlači vezano uz tretmane pripreme za porod:

Može li se potaknuti otvaranje pred porod

Iako se akupresura koristi već tisućama godina, na Zapadu je relativno nedavno došla pod znanstveno povećalo tako da nema  velikih studija koje ukazuju na to da je pritiskom na određene točke moguće inducirati porod, ali postoje studije na malim skupinama koje pokazuju djelovanje.

S druge strane, iskustveno mnogo žena svjedoči tome kako su im akupresura (ili akupunktura, stimuliraju se iste točke) pomogle potaknuti porod ili olakšati trudove. Tako da je odgovor na ovo pitanje: i da i ne. Stav shiatusua jest da sve prirodne metode, dakle ljuto, seks, ricinus itd. mogu potaknuti porod samo ako je beba spremna - do onda tijelo štiti bebu ni neće unatoč poticajima krenuti u porod

Kako biste bile sigurne, akupresura će se kroz shiatsu raditi tek kad se približite 40. tjednu. Kao i u svemu ostalome, nema forsiranja. Ako je vaša beba spremna, tijelo će vrlo vjerojatno reagirati, a kako sam već spomenula tretman vam svakako može pomoći otpustiti napetost koja koči početak poroda.

Nakon shiatsu tretmana

Nakon shiatsua, osjećat ćete se opušteno, uljuljano i malo pospano (nemojte se čuditi ako se toliko opustite da malo zadrijemate na strunjači!). Dajte si vremena da se vratite u svakodnevicu, a na tretman odite onaj dan kad si možete priuštiti više odmora jer ćete vjerojatno osjećati potrebu da se ranije ušuškate u krevet. 

Može se dogoditi i da osjetite simptome kao da ćete se razboljeti ili da vam bude malo gore prije no što će postati bolje. Taj osjećaj neće dugo potrajati i samo je znak da "tijelo radi": iscjeljuje i potiče da se odmorimo, odnosno prekinemo s drugim aktivnostima kako bi moglo posvetiti maksimum svoje energije zacjeljivanju.

 

Foto Jela Ravnjak

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr