Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

3 posljedice poroda i trudnoće koje ne vidite nužno odmah

Trudnoća kao i porod mogu uzrokovati određene zdravstvene probleme kod žena koji se mogu pojaviti tijekom trudnoće, odmah nakon poroda ili u kasnijem periodu života. 

Tijekom trudnoće dolazi do promjene položaja tijela što mijenja odnose među pojedinim dijelovima tijela.

Dolazi do pojačanog opterećenja i pritiska na mišićne, ligamentarne i fascijalne strukture u području leđa, trbuha, prsnog koša i zdjelice. Posljedica toga je istezanje, slabljenje i oštećenje tih struktura što dovodi do smanjenja ili gubitka njihove funkcije. To rezultira poremećajem stabiliteta tijela i gubitkom potpore i oslonca organima u trbušnoj šupljini.

Tijekom samog poroda je pojačan pritisak i opterećenje tih struktura, pogotovo ako je porod nasilan. Kao posljedica svih ovih djelovanja mogu se kod žena pojaviti dijastaza ravnog trbušnog mišića, prolaps maternice ili inkontinencija. 

Ti poremećaji su često međusobno povezani pa mogu dovesti jedan do drugoga.

Nastankom dijastaze gubi se podrška organima trbušne šupljine od strane trbušnih mišića. Dolazi do promjene tlaka u trbušnoj šupljini koji je važan u održavanju položaja organa trbušne šupljine. Posljedica tih promjena je spuštanje organa što može dovesti do inkontinencije.

Dijastaza i njezine posljedice

Puno je već pisano o njoj, ali budući da 67 % žena ima dijastazu, nije na odmet ponoviti gradivo jer što je prije prepoznate to ćete se prije početi osjećati bolje.

Dijastaza je razdvajanje ravnog trbušnog mišića po njegovoj središnjoj liniji. Povećanje opterećenja i pritiska na trbušnu stijenku dovodi do prekomjernog istezanja tkiva i poremećaja njihove funkcije, a to onda dovodi do razdvajanja.

Zbog nastanka dijastaze se mogu razviti različiti zdravstveni problemi zbog promijenjenih odnosa u tijelu. Trbušna muskulatura je jako važna za održavanje tlaka u trbušnoj šupljini koji pomaže održavanju pravilnog položaja organa

Narušavanjem stanja trbušne muskulature, narušava se i tlak u trbušnoj šupljini što može dovesti do spuštanja organa. To može izazvati urogenitalne probleme kao što je inkontinencija, odnosno do problema kontrole mokraće. Isto tako to može dovesti i do bolova u području trbuha i zdjelice zbog pritiska kojeg izazivaju organi zbog promjene položaja. 

Tlak u trbušnoj šupljini je u povezanosti s tlakom u prsnoj šupljini pa narušavanje jednog od njih uzrokuje poremećaj i ovog drugog. Iz tog razloga promjene tlaka u trbušnoj šupljini mogu dovesti i do problema dišnog sustava. Snažna i elastična trbušna i leđna muskulatura su neophodne za održavanje dobre posture tijela i samim tim nastanak dijastaze dovodi do disbalansa, što narušava posturu i dovodi do promjena koje mogu izazvati bolove u donjem dijelu leđa. 

Od dijastaze do kile

Dakle problemi koji se mogu pojaviti zbog nastanka dijastaze su:

  • bol i slabost u križima,
  • bol u trbuhu i zdjelici,
  • problemi dišnog sustava,
  • poremećaj kontrole mokraće,
  • spuštanje organa i
  • kila u području pupka.

Vrijeme pojavljivanja ovih problema kod žena zavisi od toga u kojoj mjeri se dijastaza razvila. 

Liječenje dijastaze se sastoji od izvođenja vježbi s posebnim naglaskom na duboki trbušni mišić i zdjelicu, pravilnog držanja tijela i pravilnog izvođenja pokreta.

Veoma važna tjelesna aktivnost prije i u toku trudnoće. Važno je održavati dobru posturu tijela koja onda omogućava pravilno kretanje tijela i pravilno izvođenje pokreta. Snažni i elastični mišići su neophodni za pravilan položaj tijela i njegovo funkcioniranje. 

Kroz vježbanje razvijamo svijest o svom tijelu i uspostavljamo pravilnu vezu između živčanog i koštanomišićnog sustava. Tako održavamo balans cijelog organizma i funkcionalno jedinstvo tijela, te tako smanjujemo mogućnost nastanka i razvoja određenih zdravstvenih problema. 

Inkontinencija

Inkontinencija je poremećaj kontrole mokrenja. Kada vam pobjegne mokraća dok vježbate ili ustajete s WC školjke, kada se nakašljete, kihnete ili dignete dijete.

U toku trudnoće dolazi do povećanog pritiska na trbušne mišiće što dovodi do njihovog istezanja. Time se mijenjaju funkcije trbušnih mišića, a to su održavanje pravilnog položaja tijela zajedno s leđnim mišićima, potpora unutarnjim organima trbušne šupljine, kao i održavanje tlaka unutar trbušne šupljine. 

Smanjenje funkcije trbušnih mišića uzrokuje spuštanje organa trbušne šupljine, dolazi do istezanja i slabljenja mišića i fascija zdjeličnog dna koji čine oslonac unutrašnjim organima. Tokom poroda taj pritisak i opterećenje se pojačava, pogotovo kod nasilnog poroda gdje glava djeteta jako upire na zdjelično dno. Rezultat toga je slabljenje i oštećenje mišića i fascija zdjeličnog dna kao i zdjeličnog sfinktera, tako da se mokraćna cijev i mokraćni mjehur pretjerano spuštaju i postaju mobilni. 

Prilikom promjene tlaka u trbušnoj šupljini koja se dešava prilikom kašljanja, kihanja ili smijanja, žena ne može zadržati mokraću. Dizanje težih tereta također može rezultirati nekontroliranim mokrenjem. Nakon epiziotomije se također može razviti inkontinencija kao posljedica ovog zahvata. 

Češća je vjerojatnost nastanka inkontinencije nakon vaginalnih poroda, kod žena koje su više puta rodile, kod žena koje nisu primjenjivale vježbe za jačanje trbušnih mišića i mišića zdjeličnog dna, kod žena nakon nasilnih poroda.

Inkontinencija se može pojaviti kroz različit vremenski period nakon poroda. 

Vrijeme pojavljivanja ovisi o stanju istegnutosti i slabosti mišića, ligamenata i fascija zdjeličnog dna i trbuha. Može se javiti i kod žena koje su imale carski rez, pa i u kasnijem periodu života, jer ovisno o stanju ožiljka može doći do promijenjenih odnosa u trbušnoj šupljini i promijenjene funkcije trbušnog zida. 

Liječenje inkontinencije se provodi izvođenjem Kegelovih vježbi s naglaskom na jačanju struktura zdjeličnog dna. Ove vježbe su ujedno i prevencija ukoliko se izvode na vrijeme nakon poroda, jer se njihovim izvođenjem vraća prvobitna duljina i snaga mišića, ligamenata i fascija trbuha i zdjeličnog dna.

Prolaps

Prolaps maternice nastaje kada zbog slabljenja mišića i ligamenata zdjeličnog dna dolazi do spuštanja maternice ili u najgorem slučaju njenog izlaska u rodnicu.

Tijekom trudnoće i poroda, pogotovo nasilnih poroda, dolazi do istezanja i slabljenja mišića i ligamenata što uzrokuje slabost dna zdjelice. Prolaps maternice najčešće nastaje u kasnijoj životnoj dobi, u menopauzi, jer kombinacija hormonalnih promjena i već postojeće slabosti zdjeličnog dna dovode do spuštanja i prolapsa maternice.

Simptomi su osjećaj težine u zdjelici, osjećaj kao da nešto vuče prema dolje, tkivo koje se može napipati iz rodnice, inkontinencija ili zadržavanje mokraće, problemi sa stolicom, bol u leđima, osjetljivost prilikom spolnog odnosa, simptomi koji su blaži ujutro i pogoršavaju se tokom dana. 

Liječi se Kegel vježbama koje su ujedno i prevencija prolapsa kada se izvode na vrijeme, dok se kirurško liječenje primjenjuje kod težih slučajeva.

Problem s dijastazom, inkontinencijom, bolovima u leđima ili zdjelici je što se toliko često događaju da smo ih već počeli smatrati normalnima. 

Ako ste se prepoznali u nekom od ovih opisa ili više njih, prvo korak je naći dobrog fizioterapeuta koji se bavi oporavkom nakon poroda. 

Piše

Marijana Čaktaš
magistra fizioterapije i diplomirani osteopat

Marijana se već preko dvadeset godina bavi fizioterapijom. Primjenjuje tehnike osteopatije u svom radu zadnjih deset godina i uspješno pomaže pacijentima u ozdravljenju. Voli boravak u prirodi, izrađuje kolaže od sušenog cvijeća i nakit.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr