Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

Paramana doula: 3 dana koja su promijenila moja razmišljanja o porodu

U ožujku sam bila u Londonu na Paramana obuci za doule, a ovo su misli, osjećaji i iskustva koja želim podijeliti.

Većini žena riječ paramana ne znači ništa, nikad nisu čule za nju i ne mogu niti otprilike reći što opisuje. One koje znaju što je Paramana možda su završile ovu obuku i sama im riječ budi duboke osjećaje i sjećanja. Za mene Paramana nije bila samo obuka za doulu nego potpuna promjena načina gledanja na porod i kakva doula želim biti.

Esencija Paramana doula obuke

Paramanu su pokrenuli dr. Michel Odent i doula Lililana Lamers.

U svijetu trudnoće i rađanja, Michela Odenta ne treba nikome predstavljati. Osim što je revolucionar u svojem području, dr. Odent je divan 88-godišnjak bistrog uma s velikom strasti za znanost koja ne jenjava već 60 godina. Prije obuke u Londonu čitala sam njegove knjige, teorije i istraživanja i znala sam o čemu će govoriti, ali nisam znala tko je doula Liliana Lammers.

Liliana me oduševila: ona je intuicija, toplina, majka, vjera i ljubav, sve u jednom. Nisam ni slutila da će ona postati zvijezda ove obuke, baš kako je rekla moja draga Jelena: Lilianu treba upiti. Ona je srce Paramane.

Paramana pristup temelji se na potpuno neometanom porodu. Ni liječnik, ni primalja, ni doula ne miješaju se u proces dok god to stvarno nije potrebno. Zašto? Svaki način pomaganja majci oduzima snagu i šalje poruku da ona to ne može sama odraditi te da je porod težak.

Doula je tu da bude svjedok, ne da nosi majku uz planinu poroda.


To su Lilianine riječi. Na svojem prvom porodu u ulozi doule Liliana nije znala što raditi pa je odlučila samo oponašati dr. Odenta koji je prisustvovao na njezina 3 kućna poroda. To je značilo praviti se da porod još nije započeo: puno odmarati, spavati, jesti, prošetati, zaokupiti ukućane i ono najvažnije – ne promatrati ženu. Ponašali bi se kao da je sasvim normalan dan i ništa se važno ne događa.

Kasnije, kad bi majka osjetila da je vrijeme, povukla bi se u malu, mračnu i toplu sobu i ondje rodila bebu bez tiskanja, uz pomoć refleksa otpuštanja fetusa (engl. fetal ejection rexlex). Nakon poroda, mama i beba ostajale bi potpuno same idućih sat vremena, neometane u zaljubljivanju i stvaranju neraskidive veze.

Možda zvuči nemoguće ili se čak pitate zašto bi itko htio takav porod, ali oni tvrde da su povezanost s bebom i snaga koju majka osjeća nakon neometanog poroda u kojem je sve odradila sama puno jači od poroda u kojima joj netko stalno prilazi i pomaže, masira, pritišće, olakšava, priča ili ohrabruje. Liliana čak tvrdi da, otkako je postala puka mirna i sigurna prisutnost, više nema dugih i teških poroda.

Misli o potpuno neometanom porodu

Tri sam dana slušala ova divna razmišljanja i bila dio tog kruga ljudi, ali u isto vrijeme osjećala tugu što kod nas porod teško da može biti takav. Primalje još uvijek nemaju samostalnu djelanost, kućni porodi nisu zakonski regulirani, a ženama krše ljudska prava u porodu.

Kod nas su još uvijek ustaljene prakse koje vani izazivaju zgražanje i koje su ondje napuštene prije 30 i više godina. U Hrvatskoj toliko žena izađe iz rodilišta s traumom o kojoj se ne govori, njezino se iskustvo uljepšava ili umanjuje jer se ne može(mo) nositi s tim. O tim se lošim praksama ne govori i žene misle da moraju rađati u takvim uvjetima. Ne znamo za osnažujuće i transformativno iskustvo kakvo porod može biti.

Nakon tri dana shvatila sam da mi je još jedan veo skinut s očiju, još jedna iluzija o porodu srušena. I o tome kakav porod želim za sebe i o tome kakva doula želim biti. Za mene je ova obuka bila transformativno iskustvo, od sad ću na porodima pokušati biti mirnoća i sigurnost, tiha prisutnost koja je dovoljna sama po sebi, svjedok predivnog događaja u životu obitelji, bez da pokušavam preuzimati teret s majčinih leđa na njezinom usponu na planinu poroda.

Piše

author image
Jela Ravnjak
Podrška u trudnoći i babinju

Kad je prvi put čula za doule znala je da je to ono što treba raditi, jer je shvatila da ovaj poziv za nju znači nježnu borbu za osnaživanje žena kroz porod i majčinstvo.

Diplomirana je ekonomistica sa prstima u programiranju, dizajnu, fotografiji, vrtlarenju, putovanjima, kuhanju i ženskom aktivizmu. Završila je DONA International i Paramana obuke za porođajnu doulu te Childbirth Educator program u sklopu Erasmus 3P+ projekta.

Uživa u vožnji vlakom, dobroj hrani i druženjima s prijateljima na selu. Ne osjeća se kao da ima posao jer je doula život njen poziv i ljubav, a većinu dana provede razmišljajući ili radeći za Lele projekte i istražujući svoju žensku prirodu.

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr