Nema rezultata :(

Broj rezultata pretrage po ključnoj riječi: {{ searchResults.length }}

B doula 2019: Kako je prošla prva balkanska obuka za doule

B doula obuka započela je i završila u krugu punom smjeha, suza, dijeljenja znanja i dubokih uvida, povjerenja i podrške.

Gotovo 30 žena iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije okupilo se pod istim krovom i istim nazivnikom zajedno učiti i dijeliti iskustva tijekom ova četiri dana, u Trogiru od 3. do 6. listopada 2019. godine.

Kad god nas je vrijeme služilo, družile smo se na zraku, u prekrasnoj sjenici u dvorištu.

1. dan: U ženskom krugu podrške

Prvi dan započele smo uz Kseniju Maliu Leban. Ako je netko birthkeeper u pravom smislu te riječi, to je Ksenija. Ako netko zna držati pravi krug podrške u nevjerojatnoj mudrosti, pomnosti i prisutnosti, to je Ksenija. 

Četvrtak ujutro provele smo uz nju i Jelu povezujući se u krugu, uz pjesmu, uz priču, baveći se temama ženstvenosti i cikličnosti. 

Nakon ručka su nas primalje dr. sc. Teja Škodić Zakšek i Ivana Veličkov upoznale s najvažnijim fiziološkim promjenama u trudnoći, a Ksenija i Dolores Dolisa Radonić su nastavile s tim kako doula podržava trudnicu tijekom cijele trudnoće.⁣⁣

2. dan: Biti je važnije od činiti 

Što mislite, koliko je teško 10 minuta posvetiti aktivnom slušanju, cijelom svojom pažnjom i bićem posvetiti se drugoj osobi, bez da unaprijed smišljamo odgovor i reagiramo na to što ona govori? Dolisa i Ksenija osvijestile su nam kako su istinsko slušanje i prisutnost vještine, i to najvažnije vještine za doule. Samo biti.

Komunikacija i kako pružiti podršku drugoj ženi, ali i sebi, bile su glavne teme drugog jutra.

Fiziološki i porod uz medicinske intervencije

U popodnevnoj sesiji zasukle smo rukave i krenule u fiziološki porod i intervencije. Primalje Ivana i Teja izvrsno su objasnile normalan tijek porođaja, a zatim što se događa kad interveniramo u taj proces. 

U suradnji primalja i doula govorili smo o tome kako funkcionira fiziološki porod, koje su intervencije u porodu i kako doula podržava ženu kad sve teče glatko i, još važnije, onda kad sve ne ide prema planu. Mnogi misle kako su doule podržavaju samo prirodne porode, ali to ne može biti dalje od istine. Ponekad je doulina podrška još više potrebna ⁣kod kompliciranih poroda, indukcije, epiduralne pa čak i carskog reza.

Vrijedno primaljsko znanje pomaže nam da bolje shvatimo kako podržati mame u svim scenarijima.

3. dan: Što doula radi...

Treće jutro smo provele u nezaobilaznim comfort measures uz Antonelu Brajković Cesar i svemu onome po čemu su doule, "čuvarice oksitocina", najpoznatije: nošenju s boli i izazovima poroda. ⁣Osim toga smo se posebno dotakle kako fizički pomoći ženi i u težem porodu.

⁣ 

Što je douli najpotrebnije? Otvoreno srce, tople ruke i možda jedna dobra rebozo marama. U kući punoj doula, primalja, porođajnih edukatorica, fizioterapeutkinja, shiatsu majstorica, joga učiteljica... Edukativnih alata nije nedostajalo!

... a što ne: poštovati njezine, ali i svoje granice

Našalile smo se da je etički kodeks doula najiščekivanije predavanje, ali to je bila šala samo na pola. Što doula radi? I, možda još važnije pitanje - što doula NE radi? Rasprava je bila vrlo živa i nijansirana.

Uspostaviti i poštivati fine granice (žene koje rađa, ali i svoje) je najvažnije od svega. ⁣Imamo puno trikova u rukavu, ali nismo čudotvorke. ⁣Da budemo tu za nju, ali ne uzimamo od njezinog puta i njezine priče.⁣ Da je savjetujemo, ali ne donosimo odluke umjesto nje.⁣ Sve su nam to približile vaše Lele Jasmina i Jela.

Kako smo se družile 4 dana

Ručak i radna druženja održavali smo na terasi odakle puca pogled na more i Čiovo.

Same pohvale za našu in house vegan kuharicu Marijanu Belošević koja se snalazila u svakoj situaciji, pripremala ukusne obroke i podržavala nas u svim izdanjima!

Pokazale smo da znamo biti ozbiljne i posvećene zadatku...

... ali i da se znamo opustiti i zabaviti kad treba!

Nije nedostajalo iskrenih emocija i toplih zagrljaja...

... ni podrške obitelji pa i njezinih najmlađih članova.

4. dan: Priča o babinju i pokretanje doula posla

Posljednje jutro bilo je posvećeno postpartumu i u mnogočemu vrlo emotivno. Podrazumijeva se da kad prepričavamo svoju priču s poroda dotičemo najintimnije dijelove svojeg životnog iskustva, ali babinje? Babinje često prolazi nezapaženo, i u našim i u tuđim očima. Preživi, pregrmi, normalno je. Što je normalno, a što je rezultat manjka podrške koji većina žena doživljava nakon poroda? 

Teja s primaljske strane, a naša postpartum doula i fizioterapeutkinja Maja Sabolić s douline strane predložila je kako podržati mame u postpartumu.

Prije zatvaranja edukacije i zaključka ova nevjerojatna 4 dana, yours truly Jasmina i Jela održale su posljednje predavanje na kojem smo podijelile svoje iskustvo pokretanja doula posla s najkonkretnijim i najiskrenijim savjetima koje smo mogle ponuditi!

Obuka za doule i više od toga

U završnom krugu izradile smo svoje doula narukvice protkane svime što smo ovdje doživjele, našim novim saznanjima i namjerama za daljnji put, a nove doule dobile su i svoj drveni model cerviksa s ugraviranim B doula logom.

Za nas, ovo je bilo više od obuke. Ono što se svaki put ispočetka pokaže jest koliko žene trebaju druge žene i koliko se nahrane u ovakvom okruženju.

Da ovamo nismo došle naučiti samo o trudnoći i porodu, nego i o sebi.

Ako smo svojim polaznicama uspjele dočarati da biti na ovom putu znači neprekidno raditi na sebi, produbljivati svoje znanje, (samo)shvaćanje i povezanost s drugima, onda smo učinile mnogo.

U ovu obuku uloženo je puno srca i truda, a zauzvrat su je prepoznale nevjerojatne žene, naše nove doule i suputnice. Na tome vam hvala!

Vidimo se na proljeće!

Naše doule koje žele nastavljaju učiti s nama u programu podrške koji smo za njih osmislile, a novu generaciju očekujemo na proljeće, u ožujku 2020. godine. 

Lokaciju obuke i detalje objavit ćemo naknadno, a u međuvremenu se pretplatite se na Lele glasilo dolje i poslat ćemo vam informacije o sljedećem terminu obuke uskoro! 

 

Foto Jela Ravnjak

Piše

author image
Jasmina Brković
@tvojapricasporoda

Jasmina je porođajna edukatorica, Birth story listener® i somatski terapeut u edukaciji (Somatic Experiencing®) koja pomaže ženama da zacijele nakon poroda i lakše plove kroz emocionalne izazove majčinstva.

 

Javi nam se

Dajem pristanak da se moji osobni podaci prikupljeni putem ovog obrasca obrađuju prema uvjetima definiranim u lele.hr Pravilima privatnosti.
Tvoja poruka je poslana. Javit ćemo ti se uskoro!
Dogodila se pogreška :( Probaj ponovo ili nam piši na doula@lele.hr